Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:20 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Dezbaterea „Istorii regăsite. Recuperarea memoriei deținuților politic ai Canalului Dunăre-Marea Neagră”, la Universitatea Ovidius din Constanța (GALERIE FOTO)

ro

09 Jun, 2022 12:17 4701 Marime text
Imagine de la eveniment, foto: ZIUA de Constanța



UPDATE 8

Apollon Cristodulo, este fiul deținutului arhitect Ion Cristodulo. Este publicist și membru al AFDPR.

Povestea Cazinoului era opoveste cu iz de legendă pentru că nu se găseau dovezi scrise, deși el știa despre înscrisurile din timpul reabilitării Cazinoului, spune publicistul.



La renovarea din 1986 au fost scoase, se pare, aceste înscrisuri, și este posibil să fie găsite în arhive.

În AFDPR Constanța mai sunt cinci deținuți politici. Ar fi o forma de reparație nu numai istorică ci și morală. Nu trebuie uitat. Prin asemenea proiecte putem asigura o firmă de cinstire a acestor oameni, spune Apollon Cristodulo.  



UPDATE 7


În continuarea evenimentului, ia cuvântul Ștefan Bosomitu expert ICCMER.

Acesta prezintă activitatea ICCMER legat de recuperarea memoriei deținuților politici care au lucrat la reabilitarea Cazinoului. La acele lucrări erau folosiți deținuții politici de la Canal.


Descoperirea înscrisului de la Cazino dovedește că a stârnit un inters uriaș. Inițial în presa locala și apoi, preluat de presa centrală. Această regăsire a avut ecou chiar în presa internațională.

ICCMER a reușit atunci să ia legătura cu factorii decidenți pentru a porni proiectil de reconstituire a contextului de folosire a deținuților politic la lucrări civile. Stadionul a fost construit de deținuții politic. Câte 2000 pe zi. Și fântână Dragonul, la fel. Dincolo de înscrisul găsit la Cazino, în 2007, Mircea Nicolae, unul din foștii deținuți politic, a încercat să reconstituie lista cu lotul deținuților care au lucrat la reabilitarea Cazinoului. Erau peste 50 de nume.




ICCMER a găsit 137 de nume. Închiși la Poarta Albă, Peninsula. 

ICCMR lucrează în continuare la reconstituirea numelor. A creat deja o bază de nume a celor care au suferit la Canal.  Cercetează, investighează, inclusiv la CNSAS, mai spune Ștefan Bosomitu.


Până acum au reușit să găsească dosare penale, dosarele din penitenciare, dosarele informative despre urmărirea lor. Relația bună cu ANP i-a dus la documentare la arhivele de la penitenciarul Poarta Albă și să caute fondul coloniei Peninsula.

Vor consulta și arhiva Primăriei Constanța.

Vom continua aceste investigații. Sperăm ca lucrurile sa meargă mai repede de acum încolo. Ne-am lovit de pandemie. Autoritățile din Constanța ne-au promis deschidere. Vom merge și la Arhivele Jilava și Poarta Albă. Nu ne pun piedici. Vom întocmi la final un raport prin care vom pune la dispoziția publicului larg tot ce am găsit., a declarat la final Ștefan Bosomitu.

Proiectul Recuperarea memoriei deținuților politic ai Canalului Dunăre Marea Neagră va fi extrem de folositor.




UPDATE 6 

Conf. univ. dr. Daniel Citirigă vorbște despre ideea construirii Canalului Marea Albă Marea Neagră. 

La începutul anillor 30 Stalin a avut ideea construirii Canalului Marea Albă - Marea Baltică. Cu deținuți politic. Apoi, după 20 ani, lui Stalin i-a venit ideea cu Canalul Dunăre - Marea Neagră. I-a cerut cu Gheorghe Gheorghiu Dej să folosească opozanții regimului comunist.



UPDATE 5

Dorin Popescu este mândru să anunțe ca se va încheia curând un acord cadru între ICCMER și Primăria Constanța. Primăria felicită ICCMER pentru deschiderea acestui centru regional.


 

La întâlnirea de la primărie au fost discutate mai multe perspective de colaborare. Inclusiv valorizarea contribuțiilor deținuților politici la construirea fântânii Dragon, cea de lângă Stadion., a mai precizat Dorin Popescu. 


UPDATE 4

​S-a încheiat protocolul.


UPDATE 3

Centrul regional al IICCMER se va numi Dobrogea se va înființa până la sfârșitului acestui an., spune Daniel Șandru.

Iași, Cluj și Sibiu sunt celelalte centre universitare cu care ICCMER va încheia parteneriate

Pentru a aduce împreună în fata instantelor pe cei care au provocat suferințele celor deținuți în temnițele comuniste.



UPDATE 2

Se încheie, la Universitatea Ovidius protocolul cu ICCMER. Protocol de parteneriat.


UPDATE 1

Daniel Sandru, președintele executiv al IICCMER, a declarat pentru cotidianul ZIUA de Constanța: 


 

În 1951, Cazinoul a fost reabilitat de deținuții politic care atunci se aflau în detenție și lucrau, de-asemenea, la Canalul Dunăre Marea Neagră. În decembrie 2020 aici a fost descoperit un petec de sac cu numele a 17 de astfel de deținuți. Din acel moment IICCMER a întrat în acest proiect. 


Am început sa documentam ceea ce s-a întâmplat sub regimul comunist, și anume munca forțată la care erau supuși deținuții politic. Și în momentul de față, din spusele șefului de proiect , dr. expert IICCMER,  Ștefan Bosomitu, avem digitizate 137 fișe matricole penale, urmând să punem la dispoziția celor care vor constitui un muzeu al Cazinoului, chiar în aceast clădire emblematică toată documentația istorica necesară astfel încât ea sa fie prezentata și publicului. 


Noi vom încerca să instituționalizăm, în contextul unui parteneriat cu Universității Ovidiu și cu primăria Constanța, astfel i cât sa funcționeze un centru al institutului aici în Dobrogea. Primarul a fost foarte deschis și Îi mulțumesc d-lui Vergil Chitac care este și profesor că înțelege și că se străduiește să nu uităm ce a fost între 1948 și 1989.


Dezbaterea este moderată  de conf. univ. dr. Daniel Citirigă. 

Daniel Șandru, președintele executiv al IICCMER,  dr. Ștefan Bosomitu, expert în cadrul IICCMER, Apollon Cristodulo, publicist, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, Dorin Popescu, consilier al Primarului Muncipiului Constanța, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul FISP, lect. univ. dr. Gabriel Stelian Manea (FISP) sunt cei care vor lua cuvântul în cadrul evenimentului. 
 




Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Istorie și Științe Politice (FISP), în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, organizează joi, 9 iunie 2022, dezbaterea „Istorii regăsite: recuperarea memoriei deținuților politic ai Canalului Dunăre-Marea Neagră”.


În cadrul evenimentului, la Sala Senatului din Campusul universitar – Corp A (Aleea Universității, nr.1), iau cuvântul: prof. univ. dr. Daniel Șandru, președintele executiv al IICCMER,  dr. Ștefan Bosomitu, expert în cadrul IICCMER, Apollon Cristodulo, publicist, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, Dorin Popescu, consilier al Primarului Muncipiului Constanța, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul FISP, lect. univ. dr. Gabriel Stelian Manea (FISP). Dezbaterea este moderată  de conf. univ. dr. Daniel Citirigă.


În acest context, rectorul UOC, conf. univ. dr. Dan-Marcel Iliescu, și președintele executiv al IICCMER, prof. univ. dr. Daniel Șandru, vor semna un acord între cele două instituții, în vederea colaborării științifice.


Înainte de începerea evenimentului, Daniel Șandru a avut o întâlnire cu Primarul Municipiului Constanța, Virgil Chițac, pentru a-i înainta propunerea Institutului de înființare a unui Centru Regional #IICCMER Dobrogea, în parteneriat cu Universitatea ,,Ovidius’’ și Primăria Municipiului Constanța.


După această întâlnire, Daniel Șandru va face o vizită la șantierul de la Cazinoul Constanța, acolo unde, în anul 2020, în tencuiala căzută, a fost descoperit un petic de sac, cu o listă a câtorva deținuți politici care au lucrat la reparațiile Cazinoului, în anul 1951.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii