LIVE VIDEO & TEXT În acest an, Constanța găzduiește Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România
LIVE VIDEO & TEXT: În acest an, Constanța găzduiește Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România
02 Jun, 2021 18:46
ZIUA de Constanta
4568
Marime text
- În aceste momente, are loc Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România, ediție desfășurată în stațiunea Mamaia, din Constanța.
- Cotidianul ZIUA de Constanța transmite live pe www.ziuaconstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta evenimentul din această seară.
Festivitatea de decernare din cadrul Galei Premiilor Uniunii Scriitorilor din România se încheie, în aplauzele celor prezenți.
UPDATE 11
Urmează acordarea Premiului național pentru literatură. Este invitat să ia cuvantul Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
Premiul i se acordă lui Gabriel Chifu, pentru întreaga operă.
Manolescu vorbeste despre meritele lui Gabriel Chifu, despre evoluția pe care a cunoscut-o literatura lui.
Este cel mai important premiu literar acordat în România.El chiar spune ceva în proza și în poezia sa. De fiecare dată când i-am citit cărțile, nu m-am plictisit niciodată!
Ion Manolescu mulțumește Consiliului Județean Constanța, pentru găzduirea evenimentului, de asemenea Președintelui CJC, Mihai Lupu, pe care îl cunoaște de 30 de ani.
UPDATE 10A face literatura în vremurile de azi, este un act eroic, când cultura este pe ultimul loc, sub toate guvernele care s-au perindat în România, a mai spus Manolescu.
Urmează acordarea premiului pentru proză.
Printre cei nominalizați se află și Varujan Vosganian, care, însă, a recuzat premiul. Este cel care va anunța numele câștigătorului la această categorie: Andreea Răsuceanu, Vântul, duhul, suflarea, Editura Polirom.
UPDATE 9
La categoria Poezie, câștigătorul este Ovidiu Genaru, Cartea lui Mircea. Canal, apărută la Editura Junimea.
Autorul, în vârstă de 86 de ani, citește un text emoționant, în care aduce mulțumiri poeziei, care i-a menținut tinerețea și inspirația.
UPDATE 8
Premiul special a fost câștigat de Laszlo Alexandru, cu volumul Lectura lui Dante, Editura Cartier.
Autorul vorbește despre exegeza sa despre Dante, la care a lucrat în ultimii zece ani, fiind premiat chiar azi, de ziua Italiei, pentru o carte despre cel mai mare poet italian din toate timpurile.
Un alt premiul special se acordă lui Ioan T. Morar, Fake News în Epoca de Aur. Aminitiri și povestiri despre cenzura comunistă, Editura Polirom.
UPDATE 7
Premiul pentru categoria Critică, eseu şi istorie literar a fost câștigat de Mircea Anghelescu, pentru volumul Literatura în context, Editura Spandugino.
UPDATE 6
Luarea deciziei pentru acordarea premiului pentru traducere din literatura universala a fost o decizie dificilă, afirmă Angelo Mitchievici, membru în juriu și președintele Filialei „Dobrogea” a USR. S-au acordat două premii la această categorie: Irina Horea, pentru traducerea din limba engleză a volumului, Zâmbește, de Roddy Doyle, Editura Humanitas Fiction; Anca Vasiliu și Alexander Baumgarten pentru cartea semnată de Barbara Cassin, Vocabularul european al filosofiilor, apărută la Editura Polirom.
UPDATE 5
Premiul pentru literatura în limba minorităților naționale se acordă lui Karácsonyi Zsolt: Függőleges állat • Titlu în limba română: Animal vertical (poezii) • Editura Erdélyi Híradó – Fundaţia Szépirodalmi Figyelő, Cluj-Napoca – Budapesta.
UPDATE 4
Premiul pentru debut în literatura în limbile minorităților naționale este câștigat de Szekely Örs: Ostinato, poezii, Editura FISZ, Budapesta l.
UPDATE 3
Urmează anunțarea premiului pentru cea mai buna revistă literară. Acesta se acordă Revistei Scriptor de la Iași.
UPDATE 2
Nicolae Manolescu începe să anunțe nominalizații și apoi premianții, la fiecare categorie în parte. La categoria carte de debut, câștigătoarea este Ema Stere, „Copiii lui Marcel”, volum apărut la Editura Polirom. Autoarea aduce mulțumiri juriului.
Vă mulțumesc foarte mult, sunt foarte emoționată. E o carte la care am lucrat foarte multe timp“, a spus câștigătoarea Ema Stere.
UPDATE 1
E primul lor concert din acest an, și artiștii se bucura să fie pe scena din nou, mai ales într-un cadru atât de select.
Evenimentul Galei Premiilor Uniunii Scriitorilor din România este deschis de cunoscutul țambalist român, Marius Mihalache, cu ansamlul său.Vocea formației, Arabela Nicolau, este partenera celebrului virtuoz, cei doi artiști fiind împreună atât pe scenă, cât și în viața de zi cu zi, fericiți părinți ai unei fetițe în vârstă de 6 ani.
Ediția din acest an este organizată la “Melody Gold Ballroom”, din stațiunea Mamaia, de către Uniunea Scriitorilor din România în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța prin Centrul Cultural Județean Constanța “Teodor T. Burada”, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Culturii și RAJA SA.
La gală va participa inclusiv președintele USR, criticul Nicolae Manolescu.
Pentru ediția din acest an, juriul pentru decernarea Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2020, a fost compus din: Răzvan Voncu (preşedinte), Daniel Cristea-Enache, Gabriela Gheorghișor, Ioan Holban, Mircea Mihăieș, Angelo Mitchievici și Vasile Spiridon (membri).
După mai multe etape de jurizare, care s-au desfășurat în regim de conferință online, în data de 13 mai 2021, au fost stabilite următoarele nominalizări pentru Premiile Uniunii Scriitorilor din România – apariții editoriale 2020:
Cartea de poezie
- Adrian Alui Gheorghe, Comunitatea artistică, Editura Junimea
- Hanna Bota, 33+3. Poemele copilăriei, Editura Școala Ardeleană
- Gabriel Chifu, O viață. Pagini dintr-o epopee efemeră, Editura Junimea
- Ovidiu Genaru, Cartea lui Mircea. Canal, Editura Junimea
- Aurel Pantea, Execuții, Editura Cartea Românească
- Florina Ilis, Pandemia veselă și tristă, Editura Polirom
- Ioana Pârvulescu, Prevestirea, Editura Humanitas
- Andreea Răsuceanu, Vântul, duhul, suflarea, Editura Polirom
- Eugen Uricaru, Grădina Paradisului, Editura Polirom
- Varujan Vosganian, Patimile după Gődel, Editura Polirom
- Mircea Anghelescu, Literatura în context, Editura Spandugino
- Alexandru Călinescu, Instantanee cu final deschis, Editura Junimea
- Mihaela Mancaș, Metafora afectivității în poezia românească, Editura Universității București
- Irina Petraș, Ochii minții, Editura Școala Ardeleană
- George Volceanov, Întoarcerea la Marele Will sau Reconsiderarea canonului shakespearian, Editura Tracus Arte
- Juriul a decis să nu facă nominalizări.
- Simona Goșu, Fragil, Editura Polirom
- Dragoș Grusea, Clipă și timp, Editura Ideea Europeană Antonia Mihăilescu, Note din secolul kitsch, Editura Tracus
- Arte Adrian Mureșan, Vârstele subversiunii. N. Steinhardt și deconstrucția utopiilor, Editura OMG
- Ema Stere, Copiii lui Marcel, Editura Polirom
- Florin Bican, Descoperim cu Apolodor, în Deltă, păsările-n zbor, Editura Arthur
- Veronica D. Niculescu, Iarna lui Isidor, Editura Polirom
- Lucian Dan Teodorovici, Silvestru și Marele Dictator, Editura Polirom
Cartea de traduceri din literatura universală
- Luigi Pirandello, Nuvele pentru un an, vol. 3-4, traducere din limba italiană de Laszlo Alexandru, Editura Ecou Transilvan
- Maia Lunde, Istoria apelor, traducere din limba norvegiană de Ivona Berceanu, Editura Humanitas
- Fiction Panorama miniaturii poetice ruse, două volume, traducere din limba rusă de Leo Butnaru, Editura Tipo
- Roddy Doyle, Zâmbește, traducere din limba engleză de Irina Horea, Editura Humanitas Fiction
- Barbara Cassin, Vocabularul european al filosofiilor, traducere și adăugiri la ediția în limba română coordonate de Anca Vasiliu și Alexander Baumgarten, Editura Polirom
- Shakespeare interpretat de Adrian Papahagi, Sonete/ Romeo și Julieta, Editura Polirom
- Laszlo Alexandru, Lectura lui Dante, Editura Cartier
- Ștefan Cazimir, Vedere din Elsinor. Excursiuni în literatura daneză, Editura Semne
- Ioan T. Morar, Fake News în Epoca de Aur. Aminitiri și povestiri despre cenzura comunistă, Editura Polirom
- Cristian Pătrășconiu, Marea Unire. Prima sută, Editura Universității de Vest
Literatura în limba maternă și literatura în limbile minorităților naționale
Comisia pentru Minorităţi, compusă din Markó Béla (președinte), Dagmar Maria Anoca, Slavomir Gvozdenovici, Ivan Kovaci, Fekete Vince (membri), a stabilit în data de 14 mai 2021 – în urma unor etape succesive de jurizare online și conform regulamentului aprobat – următoarele nominalizări pentru Premiile Uniunii Scriitorilor din România – literatura în limba maternă și literatura în limbile minorităților naționale:
Scriitori / Cărţi în limba maghiară:
- KARÁCSONYI ZSOLT: Függőleges állat • Titlu în limba română: Animal vertical (poezii) • Editura Erdélyi Híradó – Fundaţia Szépirodalmi Figyelő, Cluj-Napoca – Budapesta
- IVAN MIROSLAV AMBRUŠ, Zastavenia v kráse • Titlu în limba română: Popasuri întru frumos (poezii) • Editura Ivan Krasko, Nădlac
- STEVAN BUGARSKI: Izdavački poduhvat Saveza Srba u Rumuniji: 1994–2018 • Titlul în limba română: Publicații ale Asociației Sârbilor din România: 1994–2018 • Editura Uniunea Sârbilor din România, Timișoara
- SAŠA ZORAN JAŠIN: Arhijereji temišvarske eparhije • Titlul în limba română: Ierarhi ai Eparhiei Timișoarei • Editura Uniunea Sârbilor din România, Timișoara
LIUDMILA DOROȘ: Kriz sparynku – u svit kazkovyi • Titlul în limba română: Prin scorbură, într-o lume de basm (povestiri pentru copii) • Editura RCR Editorial, București
Debut/ Literatura în limbile minorităților naționale
- GÁL HUNOR: Kartonfless, poezii, Editura Magvetö, Budapesta
- SZÉKELY ÖRS: Ostinato, poezii, Editura FISZ, Budapesta l
Citește și: Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România va avea loc la Constanța, în această seară
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!
Comentarii