LIVE VIDEO+TEXT Muzeul de Artă Constanța organizează un amplu eveniment dedicat celebrării Zilei Culturii Naționale (GALERIE FOTO)
LIVE VIDEO+TEXT: Muzeul de Artă Constanța organizează un amplu eveniment dedicat celebrării Zilei CulturiiUPDATE 8
Iulia Mihalcea spune că proiectul va ajunge în lunile următoare și la Tulcea și în București.
UPDATE 7
Are loc un moment coregrafic realizat de Stela Cocârlea cu studenții UOC.
UPDATE 6
Urmează un recital la pian al lui Iulian Bratu, Andreei Bratu și Gabrielei Dobre.
UPDATE 5
Iulia Mihalcea vorbește în cadrul evenimentului cultural.
Ea a compus un poem inspirat din poveștile refugiaților ucraineni.Cu un an în urmă mă aflam la Tulcea și am pornit pe un drum greu, dar care ne-a permis să transmitem un mesaj.
UPDATE 4
Mădălina Mirea a luat cuvântul.
Expoziția de azi trage un semnal de alarmă. Un semnal de solidaritate față de poporul ucrainean
UPDATE 3
În continuarea evenimentului, vorbește Petre Enciu.
Ne-am dorit foarte mult să aducem la Constanța arta în legătură cu ce se întâmplă în Ucraina. Mereu arta a venit în completarea celor nespuse de pe urma războaielor.
Felicitări doamnei Mihalcea pentru inițiativă. Aveți promisiunea că veți primi sprijin din partea CJC.
UPDATE 2
Ia cuvântul directorul Muzeului Lelia Rus-Pîrvan.
Evenimentul este o expoziție ce reunește artiști locali și nu numai. Alături de mine este Petre Enciu și Mădălina Mirea
UPDATE 1
Evenimentul a început.
Astăzi, 15 ianuarie 2023, pentru a sărbători Ziua Culturii Naționale, Muzeul de Artă Constanța organizează un eveniment cultural de amploare ce începe de la ora 15:00.
Publicul va putea asista la: vernisajul expoziției „O viață într-o valiză”, recitalurile pianistei Andreea Bratu, ale sopranei Gabriela Dobre, al baritonului Iulian Bratu, la momentul coregrafic semnat de Stela Cocârlea, la recitalul de poezie al Iuliei Mihalcea și la filmul documentar realizat de regizorul Iulian Furtună.
„O viață într-o valiză” este un proiect cultural inițiat de tulcenii Iulia Mihalcea (din partea Asociației Cultural FAAD) și Iulian Furtună (din partea Companiei Fortuna). Au fost spijiniți de Ministerul Culturii din România și de Institutul Cultural Român.
„O viață într-o valiză” a fost deja prezentat publicului de la Paris, Viena, Berlin și la Palatul Mogoșoia din București, bucurându-se de succes la final.
„Proiecul s-a născut din calvarul exilului de la începutul războiului din Ucraina și a avut ca punct de plecare Parisul, punctul de destinație al unui grup de refugiați ucraineni, care soseau, în martie 2022, în Vama Isaccea. Refugiații au fost însoțiți spre Paris, alături de dramele, temerile și amintirile lor, de cei care aveau să fie inițiatorii acestui proiect cultural, care dorind să reconstituie drumul în revers, ca metaforă a reîntoarcerii, au organizat primul eveniment al proiectului cultural pe care l-au zămislit, la Paris, în perioada iunie – iulie 2022. Au urmat ulterior o serie de alte evenimente organizate la ICR Berlin (iulie – august 2022) și ICR Viena (august –septembrie 2022), iar în perioada noiembrie – decembrie 2022 la Palatul Mogoșoaia din București. Miezul proiectului este reprezentat de o expoziție de pictură și artă contemporană, iar vernisajele expoziției au inclus, pentru fiecare eveniment în parte, recitaluri de poezie, muzică clasică, pian, violoncel, vioară, dans modern și canto, precum și proiecția de fragmente din filmul documentar realizat de regizorul Iulian Furtună în decursul exodului refugiaților”, specifică Muzeul de Artă în comunicat.
Aceeași sursă menționează că, evenimentul este important pentru cultura națiunii și pentru contribuția pe care o are asupra identității.
Artiștii care s-au ocupat de realizarea tablourilor sunt: Felix Aftene, Ion Tițoiu, Maria Constantinescu, Florentin Sîrbu, Florin Stoiciu, Ingnat Ștefanov, Eusebio Spînu, Ion Nedelcu, Ioana Lavinia Streinu, Mariana Constantinescu, Marieta Besu, Ana-Maria Ceară, Iulia Pană, Cosmin Grosu, Cristina Tudorache, Anca Pașa Deaconu, Alexandru Potecă, Gheorghe Urdea, Cătălin Trandafir, Andreea Rădulescu, Anca Georgescu, Liz Martoncsak, Iulia Mihalcea, Jorg Kub, Thomas Leimer și Strajeț Piotr Grigorovici.
Expoziția, curatoriată de Iulia Mihalcea, este deschisă de directorul Muzeului de Artă Constanța, Lelia Pîrvan-Rus, iar la eveniment participă, în calitate de invitat, Mădălina Mirea, consilierul personal pe probleme de cultură al președintelui Consiliului Județean Constanța.
Expoziția „O viață într-o valiză” este deschisă publicului în perioada 15 ianuarie – 7 februarie 2023.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!