Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:24 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO-TEXT Revista „Zări Alb Astre“, la ceas aniversar. 75 de ani de viață publicistică (GALERIE FOTO)

ro

06 Jun, 2022 11:00 3166 Marime text
  Imagine de la eveniment

UPDATE 9 

În sala de eveniment, se distribuie reviste celor prezenți. 
Imagine de la eveniment

UPDATE 8

Reprezentantele din presă care au susținut revista au luat pe rând cuvântul. 


UPDATE 7

 A luat cuvântul Cristina Danovschi, fosta elevă, care felicită echipa. Apoi, cea din urmă Iman Mologani, tot o fostă elevă. 



UPDATE 6

A intrat Nona Elena Tuța din Manchester, din mediul online, apoi și  Elif Samedin a avut o intervenție, din București. 



UPDATE 5


A luat cuvântul Steluana Bajdechi, în cadrul evenimentului. 

 Steluana Bajdechi

"La 25 de ani de la terminarea colegiului, una dintre colege m-a întrebat dacă am reușit să fac ceva. Sunt mulțumită de ce am realizat și ce am lăsat în urmă."

Aceasta le-a mai oferit și elevilor câteva sfaturi utile. 



UPDATE 4 

În continuarea evenimentului, a luat cuvântul Dănuț Culețu.

Dănuț Culețu

"Am terminat în 1974. O sa va spun propria mea poveste. Am găsit oameni admirabili din punct de vedere profesional și moral. După ce am terminat liceul, am urmat Academia de Studii Economice. Tatăl meu lucra în alimentație publică. Tatăl meu îi invidia pe cei care îi controla. Am vrut să îi dau această satisfacție să nu îi mai invidieze. Acum, după ce am ajuns la pensie, dezvoltarea mea umanistică ar fi putut să fie altfel, mai benefică. Probabil aș fi luat altă cale."




UPDATE 3 

Camelia Țuglea, soția lui Mircea Țuglea a spus cateva vorbe despre soțul acesteia, fost coordonator al revistei, decedat în 2017.
 

"La liceul Mircea a descoperit tineri, cum scria și Andreea Pavel, scotea cu penseta viitori arhitecți și îi transforma în iubitori de literatură. Tudor Ganea este un scriitor de top la Polirom. El era la matematică-fizică. Mircea i-a văzut un text, l-a înscris la un concurs fără să știe și a câștigat concursul."


Prezentarea cărții a scris-o în ziua morții
 

"Mircea a publicat un singur roman la care a lucrat 20 de ani. Nu a apucat să țină efectiv cartea în mână. Pregătise tot, inclusiv prezentarea. Prezentarea cărții a scris-o în ziua morții.", a precizat Camelia Țuglea, soția lui Mircea Țuglea.

"Cât timp a participat la revista liceului, a dorit să fie o revista de cultură, nu una școlară", a mai precizat aceasta. 


UPDATE 2

În continuarea evenimentului, se va viziona un film documentar. La eveniment, participă online și foști redactori și redactori șefi ai revistei.

Imagine de la eveniment

UPDATE 1

"Citind numerele anterioare, am realizat că fiecare generație a dorit o serie nouă. Mereu va fi o serie nouă. Așteaptam critici și laude. Vom observa mai multe și în filmul documentar pe care îl vom viziona", a spus Dima Nancu, redactorul șef.

Imagine de la eveniment

"H-ul de la hashtag ma duce cu gândul la Heraclit. Omul ala a stat pe malul unui râu în Asia Mică și se uita la pietre. Și se uita că pietrele rămân permanente, iar apa curge. A tras o concluzie. Pietrele sunt aceleași, dar apa se schimbă. Trebuie să știți că nu toți care scriu sunt scriitori chiar daca toți scriitorii scriu", a spus Vasile Nicoară, directorul CNMB. 


Imagine de la eveniment




La împlinirea a 75 de ani de viață publicistică, revista Zări Alb Astre anunță lansarea noului număr pe 6 iunie 2022, începând cu orele 11, în aula „Gheorghe Coriolan“ a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“.


Sub coordonarea doamnei profesoare Luminița Belcin și a doamnei profesoare dr. Amalia-Maria Roșioru, echipa redacțională formată din zeci de elevi mirciști, condusă de Dima Nancu, redactorul-șef, vă propune în noul număr un concept grafic nou și subiecte interesante.



De-a lungul vremii, paginile acestei publicații au dat șansa liceenilor din CNMB să-și exprime liber opiniile, să creeze și să împărtășească lumii gândurile lor, într-un mediu ce încurajează și fructifică inventivitatea tinerilor.


Sloganul sub care este lansat numărul aniversar, #mereuSerieNouă, transmite tuturor mesajul pe care tinerii redactori l-au conștientizat din povestea „Zărilor…”: continuitatea nu înseamnă doar apariția unui număr; aceasta se traduce prin strădania fiecărei generații de a reflecta în paginile ei viața efervescentă a școlii, idealurile și neliniștile liceenilor.


Și astfel, povestea începută cu 75 de ani în urmă, la 19 decembrie 1946, când a fost lansată revista „Zări Albastre”, continuă grație implicării fiecărei generații din care s-a ales redacția, formată din profesori și elevi.



Când vede lumina tiparului primul număr al revistei „Zări Albastre”

La jumătatea secolului XX, în urbea tomitană își făcea apariția o curajoasă revistă de cultură editată de tinerii entuziaști de la Liceul „Mircea cel Bătrân“. Primul număr al revistei „Zări Albastre” vede lumina tiparului din inițiativa elevilor Mihail Cazacu și Popa Gheorghe, și a unui comitet de redacție, format din Carp Silvia, Munteanu Nicolae, Predescu Tatiana, Ștefănescu Ion, responsabil fiind Gheorghe Jipa.


Revista se deschide cu articolul program „Gândirea noastră“, continuând cu materiale inedite și literatură. Momentul lansării este evocat decenii mai târziu de Mihail Cazacu, într-un interviu acordat în anul 1983 chiar revistei pe care el o înființase.

Imagine de la eveniment
Sub o formă cenzurată și alterată de contextul regimului politic din România comunistă,  Mihail Cazacu mărturisea cu emoție următoarele: Pentru strângerea de fonduri necesare, în vara anului 1946, am montat un spectacol cu comedia „Un leu și-un zlot“ de Rosetti, interpretată de elevi. Apoi de foarte mare sprijin ne-a fost tatăl unui coleg, proprietarul unei mici tipografii.


El ne-a sfătuit să ne investim fondurile în hârtie, pe care apoi i-am lăsat-o în custodie, acoperind astfel și costul de tipar, foarte redus dealtfel. Un alt aspect interesant a fost acela că, zincografia fiind prea costisitoare pentru bugetul nostru, am recurs la linoleum, pentru ilustrarea revistei, executate de diverși simpatizanți.


Publicația junilor liceeni s-a ferit cât a putut de mult de tematica impusă de influența sovietică  a acelor vremuri atât de tulburi, până la numărul din decembrie 1947, când toate articole publicate nu scapă de limbajul de lemn impus de sovietizarea societății românești.





Numărul cinci al revistei din martie 1947 este deosebit de valoros

Numărul cinci al revistei din martie 1947 este deosebit de valoros, dacă ținem cont de contextul social-istoric în care apare. Primul articol aparține ilustrului Grigore Sălceanu, elev și profesor al Liceului „Mircea cel Bătrân“, urmat de lucrări semnate de personalități notabile, precum Ion Banu, Aurel Dumitrescu, Constantin Sesima, Emil Ștefănescu, Ion Bădică.


Din 1948 povestea „Zărilor…” este întreruptă de instaurarea regimului totalitar din România. Timp de mai bine de trei decenii, apariția acesteia n-a mai fost posibilă.

Imagine de la eveniment
Un miracol avea să se întâmple în1983, moment în care revista reapare sub atenta coordonare a regretatului profesor de limba franceză, domnul Dorin Munteanu. Vom regăsi articole semnate de prestigioși profesori ai liceului, dintre care îi amintim pe domnii Ion Faiter, Constantin Caragea, dar și poezii, recenzii, dări de seamă scrise de elevi.


În 1984 mai apare un număr care conține un interviu cu poetul Virgil Teodorescu, absolvent al Liceului „Mircea cel Bătrân“, ca apoi, până în 1995, să se aștearnă iar tăcerea.


La câțiva ani după căderea comunismului, domnul profesor Florin Pietreanu, alături de câțiva elevi, reușesc să relanseze revista și din 1995 publicația mircistă este scoasă periodic.




Despre cel dintâi număr aniversar 


Cel dintâi număr aniversar avea să apară în anul 1996 cu ocazia centenarului liceului. Asemenea celui din martie 1946, și cel din 1996 este un document. Coordonat tot de profesorul Florin Pietreanu, revista prezintă evocări emoționante ale foștilor absolvenți ai liceului. Articolele publicate sunt semnate de mari personalități, precum profesorul universitar dr. Marian Traian Gomoiu, membru corespondent al Academiei Române, dr. Paul Horja, profesor universitar dr. Vasile Popa, avocatul Aram Agop, poetul Aurel Dumitrescu, pianistul Harry Tavitian, publicistul și criticul literar Bogdan Ghiu.

Imagine de la eveniment
Zeci de poezii culese din numerele anterioare sau din alte publicații sunt tipărite pe câteva file. Studii, evocări, articole scrise de elevi se regăsesc în paginile revistei aniversare.


Noul mileniu îi va aduce publicației un nou nume. Sub entuziasmul și efervescența anilor 2000, coordonată pe atunci de doamna profesor dr. Anca Evelina Cîrligeanu și domnul profesor dr. Mircea Țuglea, revista este reinventată, chiar și numele primind o altă formă, „Zări Alb Astre”. Vom regăsi teme noi, grafică și structură nouă.



Din 2004 coordonarea este preluată integral de regretatul profesor, critic literar și scriitor Mircea Țuglea, care acum ne veghează, poate, din alte zări alb astre. Sub conducerea lui, revista trece printr-o altă reinventare. Simultan în spațiul extrașcolar apare clubul de jurnalism al liceului, coordonat de același Mircea Țuglea care mărturisea în 2006:
 

„N-am crezut, atunci când am preluat această revistă că vor apărea atât de repede (și asemenea) rezultate. Şi mai ales una „școlară", cunoscute fiind limitările pe care le implică acest gen de publicistică. Oricum am lua-o, prima (şi cea mai importantă) miză a unei astfel de reviste este tocmai de a nu fi „școlară", ci mai mult decât o revistă de cultură, eventual, și în orice caz una de atitudine.“



Povestea revistei a continuat cu aceeași notă de asumare în anii următori sub coordonarea doamnelor profesoare Luminița Belcin, Mariana Nistorescu, Anca Evelina Cîrligeanu, Mirela Ghinea și Amalia-Maria Roșioru.


În ultimul deceniu sute de elevi și-au așternut gândurile în paginele revistei care altădată a reunit scriitori, academicieni, fizicieni, actori, doctori, dintre care amintim pe Grigore Sălceanu, Pavel Chihaia, Vasile Cojocaru, Virgil Teodorescu, Harry Tavitian, Vasile Popa, Bogdan Ghiu, Ion Banu, Petre  Frangopol și Traian Petcu.


Anul acesta, sub sloganul vremurilor moderne #mereuSerieNouă și în numele continuității, elevii și profesorii Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” completează povestea „Zărilor…” cu încă un număr și urează, după bunul obicei al românilor


„La mulți ani, Zări Alb Astre !”
 




Citește și: 

Constanța culturală „Zări Alb Astre“, revista Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“, la 75 de ani 



#mereuSerieNouă Poveste începută în urmă mai mult de jumătate de secol. Revista „Zări Alb Astre“, 75 de ani de viață publicistică



#ZăriAlbAstre75 Articolul program al revistei - „Pentru noi, după lunga furtună a omenirii, strălucesc zări albastre“


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii