LIVE VIDEO-TEXT USR Constanța dă startul campaniei "Uniți salvăm Pădurea Comorova" (GALERIE FOTO)
LIVE VIDEO-TEXT: USR Constanța dă startul campaniei "Uniți salvăm Pădurea Comorova" (GALERIE FOTO)USR Constanța și USR Mangalia organizează astăzi, 10 aprilie, conferința de presă prilejuită de începerea campaniei „Uniți salvăm Pădurea Comorova“.
Campania are ca scop strângerea de semnături pentru trecerea Pădurii Comorova din proprietatea privată a municipiului Mangalia, în cea publică și, ulterior, în domeniul silvic.
În prezent, din Pădurea Comorova mai există doar 395,25 de hectare în proprietatea privată a municipiului Mangalia, suprafață aflată în pericol de dispariție tocmai din cauza statutului juridic pe care îl are în prezent - fapt ce a permis acțiunile abuzive de împroprietărire a mai multor dezvoltatori imobiliari și, implicit, defrișările masive din anii trecuți.
Încercăm să oprim masacrul forestier și să salvăm ce a mai rămas din singura pădure a litoralului românesc.
În cadrul conferinței de presă, vor prezenta pe larg de ce au ales să inițieze acest demers și de ce este important ca cetățenii din Mangalia să se alăture USR-ului în această campanie.
"Consideram cu tarie ca trebuie sa pastram aceasta identitate a noastra si mereu cand facem o inițiativă cetateneasca, aceasta e calea de ales. Vă vom arăta împreună forța împotriva celor care vor să distrugă mediul înconjurător. Devoltarea turistică se face prin sustenabilitate" - spune Vlad Gheorghe este primul vorbitor, este europarlamentar USR.
"Mă bucur foarte mult că sunt aici. Noi sustinem această inițiativă cetățenească. Este o linie rosie pe care nu putem să o lăsăm să treacă. Am făcut 24 de interpelări și nu la toate s-a răpsuns. Nu putem salva Pădurea Comorova din mâna rechinilor imobiliari. Prin acel parc vor putea tăia până la 90 la suta din pădurea actuală. Mai multe date si context vor oferi colegii mei", a mai completat Gheorghe.
Stelian Ion a luat cuvântul .
"Primul pas pentru a salva pădurea Comorova este să o trecem din domeniul privat în domeniul public. Ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani am vazut cu totii. Primarul Iorgus ne vindea aceleasi gogoai ca si astazi. Toate partidele de pana acum au pus umarul la această distrugere. Si in parlamentul României USR lupta pentru protecția mediului".
"Mâine va fi o moțiune simpla împotriva ministrului mediului. Jurnaliștii ați relevat aceste grozăvii care se întâmplă în fața noastră.
"De curând, agenția pentru protecția mediului Constanța a emis o decizie de încadrare pentru un parc municipal. Asta va duce la defriașare. Este doar continuarea unui șir lung de încălcări ale legii"
Este un proiect nu doar local, ci și județean, și national. Ne vom deplasa împreună la Mangalia pentru salvarea Pădurii Comorova. Daca nu punem presiune pe autoritățile locale, presa care relatează aceste aspecte, ei își vor vedea în continuare de planurile lor."
În continuarea evenimentului a luat cuvântul Semiran Abdurefi, președintele filialei USR Mangalia.
"Fără ajutorul colegilor mei nu aș fi putut să strâng atâta material. Atat cât a mai rămas din Pădurea Comorova trebuie să o salvăm. Avem nevoie de 5 la sută din semnaturi, adica a puțin peste 1000 de semnături. Toate intervențiile noastre catre autorități nu s-a soldat decât cu sancțiuni. S-a determinat faptul că defrișările sunt în proportie de 6,3 mc de lemn taiat ilegal.
Primarul ne promite ca va face parc municipal. Mangalia, cetățenii Mangaliei, am experimentat două proiecte pe fonduri europene eșuate - parcul Evergreen, unde au construit pe beton peste care au adus pământ din Pădurea Comorova. Al doilea proiect eșuat este aleea Teilor" - a transmis președinta USR de la Mangalia.
"Ni se spune că acest parc va salva pădurea. Noi vrem ce e în proprietatea privată să treacă în proprietatea publică!"
Stelian Ion pune din nou accentul pe faptul ca Pădurea Comorova nu trebuie să dispară.
"De multe ori în astfel de situații sunt fapte de corupții", a spus Stelian Ion. "Ne-am batut pentru Politia Padurilor și ni s-au împotrivit"
Din Pădurea Comorova mai există doar 395 de hectare în proprietatea municipiului Mangalia, suprafață aflată în pericol de dispariție tocmai din cauza statutului juridic pe care îl are în prezent - fapt ce a permis acțiunile abuzive de împroprietărire a mai multor dezvoltatori imobiliari și, implicit, defrișările masive din anii trecuți.
Mai mult de atât, un proiect anunțat de Primăria Mangalia prevede că o suprafață de 201 de hectare din pădure – proprietate privată - vor fi transformate în parc prin accesarea de fonduri europene. Pe lângă o serie de neclarități în documente și modul în care sunt prezentate suprafețele, avem toate motivele să privim cu mare suspiciune intenția primarului Radu Cristian, care până acum a dat dovadă doar de incompetență.
Inițial, după împădurirea făcută de Regele Carol I, pădurea avea 855 de hectare cu arbori. Din ei au tăiat, cu sânge rece, comuniștii (între 1967 și 1968), pesediștii, pedeliștii, peneliștii și toate găștile lor de combinatori. Nu se vor opri până când Legea nu le va mai permite acest lucru, până când cetățenii din Mangalia nu vor spune „STOP! Comorova e a noastră!“.
Europarlamentarul Vlad Gheorghe din grupul Renew Europe a insistat cu necesitatea unui Procuror Verde la nivel de UE, considerând că este importantă conservarea spațiilor verzi care încă mai oferă oxigen românilor.
Vlad Gheorghe ia din nou cuvântul.
"Fondurile europene pe care acest primar le vântură comunicațional nu va veni pe arbori tăiați. UE are programe pentru reîmpădurirea zonelor. Nu va primi bani pentru a tăia arbori. Indiferent ce minte acest domn acum. Cu privire la suprafețe si documente, am facut multe interpelări pentru a vedea date. Fiecare institutie - Prefectura, Primăria Mangalia si OCPI au dat date diferite"
Este nevoie 1.651 de oameni pentru a salva singura pădure de pe litoralul românesc. În fiecare week-end, reprezentanţii USR vor fi prezenţi pe teren pentru a strânge semnături de la cetăţeni.
Experimentul silvic de la malul măril
Una dintre pădurile aflate pe litoralul romanesc, localizată, mai exact, la intrarea în statiunea Neptun, este Pädurea Comorova, declarata in prezent rezervație forestieră și parc dendrologic.
Necesitatea înfiinţării
Pe locul unde astăzi stejarii bătrâni de peste o sutá de ani amintesc de aerul răcoros de munte in zilele toride de vară se află un câtun unde locuiau patru familii de pescari turci şi bulgari. Din cauza problemei solurilor nisipoase, care din pricina furtunilor se depuneau pe terenurile agricole, astfel a apărut fenomenul de deşertificare. Pentru a preveni acest fenomen precum şi pentru a împiedica fenomenele climatice extreme (secete excesive, furtuni de nisip şi praf), in România, Casa Regală a sprijinit proiectul Academiei Române. Projectul a constat în cultura forestieră de protecție și de menţinere a ambianței ecologice. Aşadar, In perioada 1903-1906 au fost plantaţi peste un million de puieți de salcâmi, castani, stejari, caişi, frasini, glädiță și otetari, în zone unde nisipurile mobile și semimobile afectau activitățile de agricultură (Câmpia Bărăganului, Dobrogea etc.).
Scurt istoric În urma acestui proiet de plantare a perdelelor forestiere de protecţie, s-a născut și Pădurea
Comorova, care la începutul secolului XX se întindea de la Costineşti până la Mangalia.
În anul 1971, sub ordinal dictatorului Nicolae Ceausescu, o mare parte din pădurea Comorova a fost defrișată pentru a se construi vilele de protocol, precum și stațiunile Neptun, Olimp, Jupiter, Venus şi Saturn. Vilele de protocol oferă servicii turistice şi în prezent, unele fiind renovate şi oferind un confort de 3 sau 4 stele (Vila Bradul, Vila Plopul, Vilele 5,6,7 etc.). Pădurea este populată cu tapi roşii, căprioare, găinuşe şi cocoși de munte, vulpi, iepuri, ulii și alte animale.
Aflându-se la doar 1,5 kilometri de plaja Neptun, Pădurea Comorova este locul preferat de campare a turiştilor şi a localnicilor, oferind umbră şi răcoare în zilele excesiv de fierbinți ale verii.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!