Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:56 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO & TEXT Ziua Marinei Române. Preşedintele şi premierul, prezenţi în Portul Militar din Constanţa (galerie foto)

ro

15 Aug, 2020 09:10 4585 Marime text
  • Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban participă, sâmbătă, la activităţile desfăşurate în Portul Militar din Constanţa cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române.
  • Ediţia din acest an a Zilei Marinei este dedicată împlinirii a 160 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale Române şi va fi sărbătorită altfel, având în vedere noile condiţii impuse de pandemia de coronavirus.

UPDATE 9

Sub privirile admirative ale celor prezenți, președintele Klaus Iohannis urcă pe fregata "Regina Maria". Restul invitaților au fost urcați ba pe "Regina Maria", ba pe alte nave mai mici. Toate oficialitățile mari au urcat pe fregata F222, premierul Orban, Virgil Ciolacu, miniștrii Ciucă și Vela și ambasadorul SUA . În continuare, oficialii vor merge să vadă, de pe navă, ce exerciții militare vor fi pregătite în Marea Neagră.

UPDATE 8

Președintele României, Klaus Iohannis a luat cuvântul.

Bună ziua și la mulți ani tuturor!

Celebrăm astăzi, odată cu Praznicul Adormirii Maicii Domnului, Ziua Marinei, cel mai potrivit prilej pentru a ne manifesta prețuirea față de cei care își fac datoria pe mările și oceanele lumii, sub drapelul tricolor.

Tot astăzi, aducem cu profundă recunoștință un omagiu eroilor mărilor, deopotrivă militari și civili, căzuți la datorie.

Aniversarea Zilei Marinei este în egală măsură o sărbătoare a Forțelor Navale Române, a Poliției de Frontieră, a Marinei Comerciale și a orașelor-porturi.


Anul acesta, din păcate, amploarea festivităților și participarea celor care iubesc și prețuiesc Forțele Navale sunt restricționate din cauza măsurilor de prevenție necesare în contextul provocat de pandemia de COVID-19, care ne afectează de la începutul acestui an.

Criza generată de pandemie reprezintă un test dur pentru capacitatea statelor, dar și a fiecăruia dintre noi de a ne adapta, cu voință de acțiune comună, la o realitate diferită.

Rapiditatea cu care pandemia s-a propagat la nivel global și efectele pe care le-a produs aproape în toate domeniile de activitate ne arată cât de complexe și impredictibile sunt provocările și amenințările cu care ne confruntăm.

Este, iată, esențial să ne consolidăm capacitatea de anticipare și de reacție instituțională, să identificăm și să implementăm rapid soluții eficiente pentru a răspunde dificultăților pe care crize de o asemenea anvergură le pot genera în plan economic, dar și în plan social.

Apreciez sprijinul acordat de către Forțele Navale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății și autorităților locale, prin preluarea unor obiective și zone de patrulare, asigurarea de personal specializat pe diverse domenii și operaționalizarea unui spital militar ROL-2 la Constanța.


Doamnelor și domnilor,

În ultimii ani, România și-a consolidat statutul de aliat și actor regional care participă activ la asigurarea securității euro-atlantice și internaționale.

Evoluțiile din vecinătatea noastră estică și poziționarea la frontiera externă a Uniunii Europene și a NATO reclamă asumarea de către țara noastră a unui profil mai activ din punct de vedere politic, diplomatic și economic, în procesul de consolidare a securității regionale.

Statutul României de vector de stabilitate și furnizor de securitate regională, care este deja o realitate, va continua să fie valorificat prin aplicarea consecventă a liniilor de politică externă asumate în ultimii ani.

Regiunea Mării Negre este o zonă de interes strategic nu numai pentru România, ci și pentru NATO și Uniunea Europeană. De aceea, trebuie să fie un spațiu sigur și predictibil, aspecte esențiale pentru securitatea națională și pentru cea europeană și transatlantică.

Vom continua, așadar, demersurile pentru dezvoltarea posturii naționale de apărare și pentru sporirea prezenței aliaților în structurile NATO de pe teritoriul României, concomitent cu creșterea eficienței eforturilor întreprinse de statul român, astfel încât securitatea națională să fie întărită.

Obiectivele noastre la Marea Neagră rămân neschimbate, respectiv consolidarea, în proximitatea estică, a unei zone stabile, democratice și prospere, prin racordarea spațiului Mării Negre la valorile și procesele de cooperare europene și euro-atlantice, precum și dinamizarea cooperării regionale, cu accent pe proiecte care generează beneficii concrete pentru cetățenii României și ai statelor din regiune.

Onorată asistență,

Forțele Navale Române, de la a căror înființare se împlinesc anul acesta 160 de ani, sunt parte importantă a Armatei României, acționează alături de camarazii lor din NATO pentru ca mările și oceanele să fie mai sigure.

Dar misiunile Forțelor Navale nu pot fi îndeplinite doar prin abnegația și implicarea marinarilor, fiind necesare echipamente performante cu care să-și realizeze sarcinile încredințate, la cele mai înalte standarde.

Eforturile pe care marinarii le fac pentru a-și îndeplini misiunile, în condiții pe care și le-ar dori mai bune, spun totul despre dedicarea și capacitatea lor de sacrificiu.

Alocarea, începând cu anul 2017, a 2% din Produsul Intern Brut pentru bugetul Apărării și garanția acordării acestor resurse pe termen lung au creat condițiile necesare pentru modernizarea înzestrării Armatei României, inclusiv a Forțelor Navale, ceea ce constituie și un impuls necesar revigorării industriei naționale de apărare.

Prin programe multianuale coerente, vom oferi industriei românești șanse de relansare.

De asemenea, mai multe resurse înseamnă și condiții mai bune pentru instruirea militarilor, cât mai aproape de noile realități ale conflictelor actuale și cele ale viitorului.

Navele române și personalul aferent desfășoară periodic și în mod constant misiuni și exerciții NATO, precum și alte misiuni multinaționale în Marea Neagră.

Îi felicit pe participanții la Exercițiul multinațional „Sea Breeze 20”, recent încheiat, unul dintre cele mai mari exerciții, precum și pe toți membrii echipajelor navelor militare sub pavilion românesc care au participat la misiuni și aplicații împreună cu alte nave ale aliaților și partenerilor noștri.

Nu în ultimul rând, vreau să-i felicit și pe cei care, prin activitatea lor desfășurată pe uscat, fac posibilă activitatea marinarilor pe fluvii, mări și oceane.

Dragi marinari,

Prin jurământul pe care l-ați depus, fiecare dintre voi a făcut o promisiune solemnă și s-a angajat la o viață caracterizată de onoare, dar și de sacrificiu și privațiuni.

Vă mulțumesc pentru patriotismul și profesionalismul vostru, precum și pentru modul în care vă îndepliniți misiunile, promovând astfel, peste mări și țări, prin conduita voastră, valorile și spiritul românești.

Vă doresc multă sănătate, alături de familiile dumneavoastră, și vă doresc mult succes în activitate!

Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei României, să vă ocrotească, oriunde veți naviga cu drapelul României la catarg!

La Mulți Ani Marinei României și Forțelor Navale!

UPDATE 7

Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului oficiază slujba religioasă.

UPDATE 5

În aceste momente, se ridică Pavilionul, Geacul și Marele Pavoaz. A început intonarea imnului României.

UPDATE 4

Președintele Klaus Iohannis a ajuns în Portul Militar din Constanța.

UPDATE 3

Mesajul premierului Ludovic Orban cu ocazia Zilei Marinei Române și a Forțelor Navale Române

“Astăzi este Ziua Marinei și a Forțelor Navale Române, o sărbătoare civilă și militară dedicată curajului și jertfei marinarilor care au luptat pe Dunăre şi pe mare în Războiul de Independenţă şi în cele două Războaie Mondiale. Tot astăzi, îi cinstim pe cei din generațiile care ne reprezintă cu devotament și profesionalism în misiuni comerciale sau exerciții multinaționale la care România participă, împreună cu partenerii externi, pentru creșterea interoperabilității în noul context geopolitic european și global.

Sunt oameni curajoși, puternici, pregătiți mereu să înfrunte pericole, oameni pentru care singurătatea din largul mărilor și oceanelor, distanța și timpul lung petrecut departe de cei dragi și de țară înseamnă dor de familie, de prieteni, de casă și dor de țară. Pentru mulți dintre ei, a fi marinar înseamnă și continuarea unei tradiții de familie. Dincolo de imaginea idilică pe care tindem să o avem despre această profesie, a fi marinar implică și numeroase riscuri, neajunsuri și incertitudini, uneori, pe care marinarii români le-au depășit de fiecare dată cu brio. Civili sau militari, marinarii români sunt adevărați ambasadori. Seriozitatea cu care ei muncesc și nivelul lor de pregătire profesională aduc României aprecierea partenerilor externi și mențin legăturile la nivel global, extrem de importante mai ales în actualul context al pandemiei sanitare.

Vă asigur de sprijin din partea Guvernului și de acum înainte, pentru a continua restructurarea pe baze moderne a marinei române, atât cea civilă, cât și cea militară, și de a continua tradiția formării la standarde înalte a noilor generații de profesioniști în domeniul maritim.

La mulți ani, Forțelor Navale Române, la împlinirea a 160 de ani de existență!

La mulți ani, dragi marinari români, oriunde vă aflați! Meritați admirația și tot respectul nostru pentru munca dumneavoastră.

Sfânta Fecioară Maria să vă ocrotească în toate misiunile!

Și pentru că, tot astăzi, este și una dintre cele mai mari sărbători ale credinței creștine, Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, ocrotitoarea marinarilor români, transmit un gând bun românilor care își serbează onomastica.”

UPDATE 2

În aceste momente, a ajuns la eveniment și premierul Ludovic Orban. A ajuns și Costel Stanca - Șeful APM Constanța și Florin Goidea, director adjunct. Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a sosit și aceste la eveniment și va oficia slujba religioasă. Este prezent și Marcel Ciolacu (PSD).

UPDATE 1

La eveniment, sunt prezenți în aceste momente ministrul Marcel Vela, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, ministrul apărării Nicolae Ciucă, ambasadorul SUA, prefectul George Niculescu, Vergil Chițac, candidat PNL pentru Primăria Constanța, Constantin Adrian Glugă, noul inspector șef IPJ Constanța.

Anul acesta, la 160 de ani de la înființarea Forțelor Navale Române, sărbătoarea se desfășoară în mediul online.

Manifestațiile au început încă din 5 august, cu punctul culminant astăzi, pe 15 august. Pe pagina oficială de Facebook a Forțelor Navale, începând de miercuri, 5 august, au fost lansate concursurile tematice „Marea în culori" (concurs de fotografie digitală) și „Ce fac Forțele Navale Române pentru tine?", precum și proiectele virtuale „Lecția de istorie", „Oameni în uniformă de marină" și „Portret de marinar, schimb de generații", care au oferit publicului posibilitatea de a interacționa și de a-i cunoaște mai bine pe marinarii militari. 

Marea defilare și simulările de lupte ale militarilor vor lipsi de pe faleză, pentru prima oară după mulți ani. Totuși, are loc defilarea navelor militare pe mare, de la Constanța la Midia, între orele 11.30 și 13.30, iar pe Dunăre, la Brăila și la Tulcea, navele militare fluviale  salută publicul în intervalul orar 10.00 și 11.00.

Publicul va putea vizualiza pe platformele online manifestația restrânsă care va avea loc astăzi în Portul Militar din Constanța. Pentru a proteja turiștii și locuitorii din Constanța, nu va fi organizată nicio defilare militară pe faleză.

Citește și:

160 de ani de la înființarea Forțelor Navale Române. Ziua Marinei Române, la ceas de sărbătoare. Pandemia a schimbat ceremonia

Ziua Marinei Române, sărbătorită anul acesta în condiţii impuse de pandemia de coronavirus

Mesajul ministrului apărării naționale cu ocazia Zilei Marinei Române. Ce manifestări vor avea loc la Constanța









Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii