Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:00 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Locotenent-colonel al trupelor de securitate? Sute de procese de executare silită, cămătărie şi sechestrare de persoane

ro

13 Jun, 2012 01:58 5675 Marime text
jandarmi_purtator_de_cuvant_ipj.jpgDin cercetări a reieşit că suspecţii deţin 14 imobile, peste 100 terenuri atât în intravilan cât şi în extravilan, un hotel, alte bunuri şi valori asupra cărora s-au instituit sechestre asigurătorii în vederea recuperării prejudiciului cauzat

Încadrat până în 1995 în Brigada 21 de Jandarmi Constanţa, locotenent-colonelul în rezervă Nicolae Aldea a fost ridicat ieri, potrivit unor surse judiciare, de procurorii DIICOT Constanţa. Alături de el a fost ridicat şi un fost lider politic local. Acuzaţiile sunt dintre cele mai grave, începând cu cămătăria şi până la spălare de bani şi sechestrare de persoane. De altfel, zvonurile de pe stradă şi plângerile păgubiţilor duceau de mai multă vreme la fostul ofiţer al jandarmeriei, iar surse neoficiale precizau ieri că în cauză ar fi vizaţi şi anumiţi notari publici. Dar ani de zile a părut că nu se întâmplă nimic. În altă ordine de idei, poate că nu este de trecut cu vederea faptul că, până în anul 1990, Brigada 21 de Jandarmi Constanţa s-a numit Brigada 21 Trupe de Securitate, formaţiune în care Nicolae Aldea a avansat până la gradul de locotenent-colonel.

Oficial, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au afirmat ieri că este vorba despre un adevărat grup infracţional, specializat în acordarea de împrumuturi tip „camătă". Mărturie în acest sens ar putea sta sutele de dosare înregistrate în ultimii ani pe rolul Judecătoriei Constanţa în care fostul jandarm cu pricina a solicitat executarea silită a nenumărate persoane care ar fi apelat la serviciile sale. Ieri dimineaţă, opt descinderi au avut loc în Constanţa, la locuinţelor presupuşilor membrii ai grupării. Dis de dimineaţă, în uşile suspecţilor au bătut mascaţii de la Brigada Mobilă de Jandarmi Tomis, ai Serviciului Operaţiuni Speciale Constanţa şi cei de la Crimă Organizată, însoţiţi de procurorii Serviciului Teritorial Constanţa al DIICOT. „În fapt, membrii grupării infracţionale sunt suspectaţi că, prin violenţe, ameninţări, şantaj, lipsire de libertate, au forţat pe debitori să întocmească acte notariale asupra bunurilor mobile şi imobile la o valoare mult mai mare decât creditul contactat", au arătat anchetatorii. Mai mult decât atât, se pare că „în activitatea infracţională, aceştia sunt suspectaţi că au atras şi pe B.H., R.S. şi M.Ş.". Concret, suspecţii sunt acuzaţi că, în perioada 2006 până în prezent, au prejudiciat 50 de persoane, creându-se un prejudiciu în valoare de 2 milioane euro, sumă de bani ce a fost spălată prin diverse metode financiare de către suspecta C.M., administrator de firmă.

Sechestru pe bunuri

„În urma percheziţiilor desfăşurate astăzi (nr. ieri), au fost ridicate diferite documente. Din cercetări a reieşit că suspecţii deţin 14 imobile, peste 100 terenuri atât în intravilan cât şi în extravilan, un hotel, alte bunuri şi valori asupra cărora s-au instituit sechestre asigurătorii în vederea recuperării prejudiciului cauzat", au mai spus reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. Suspecţii au fost conduşi seara trecută la sediul DIICOT Constanţa, în vederea audierilor, iar până la închiderea ediţiei nu fuseseră încă emise ordonanţe de reţinere. În cauză, cercetările sunt continuate de poliţiştii de combaterea criminalităţii organizate, sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire/aderare la grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare bani, şantaj şi lipsire de libertate. În altă ordine de idei, lucrurile păreau să meargă bine până de curând pentru fostul lucrător al structurilor de securitate, sens în care, nu mai departe de anul trecut, acesta a înfiinţat firma AS Silvercredit IFN SA. Surse informate spun că o parte dintre asociaţii săi de atunci au fost aduşi ieri la sediul DIICOT Constanţa, pentru audieri. Conform documentelor oficiale, firma a luat fiinţă în ianuarie 2011, fondatorii fiind Silviu Costel Iordache, Nicolae Aldea, Nicoleta Reliana Iordache, Alina Laura Aldea şi Violeta Aldea, iar administrator era Valentina Stănculescu, activitatea principală fiind „alte activităţi de creditare". În martie 2011, printre alte modificări, anume faptul că Nicolae Aldea a devenit şi el administrator, alături de Silviu Costel Iordache, se completau activităţile secundare cu acordarea de credite de consum, operaţiuni de scontare, operaţiuni de forfetare, micro-credite şi finanţarea tranzacţiilor comerciale, dar şi cu activităţi de brokeraj. De altfel, numele lui Nicolae Aldea mai figurează şi în Nicoval Services SRL, dar şi în Joe Bonanno şi Afatsum SRL. Pe rolul Secţiei civile a Judecătoriei Constanţa există sute de dosare în care fostul locotenent-colonel solicita încuviinţarea executării silite pentru tot atâţia debitori ai săi. În replică, părţile vătămate spun că au fost păcăliţi de la bun început, fiind victime clare ale unor cămătari.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii