Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:17 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Loja Farul şi loja din Lumina Constanţa, în rezistenţa naţională masonică faţă de ofensiva israeliţilor

ro

10 Aug, 2011 22:07 6039 Marime text
masoni.jpgPe data de 18 februarie 1883, Dr. St. Corvin, venerabilul lojii Farul (Constanţa) adresează lui I. Dănescu de la „capitolul" Steaua Moldovei (Roman) un răspuns public la scrisoarea acestuia. Dr. Corvin constată că I. Dănescu s-a făcut „avocatul" lui Meiltz & Co

În contextul în care curentul masonic pare să ia avânt la Constanţa şi parcă tot mai multe loje masonice iau fiinţă în ultima vreme, este de menţionat că masoneria nu a apărut din neant în oraşul de la malul mării. Întâmplător sau nu, documentele atestă faptul că începuturile masoneriei constănţene se leagă strâns de renumit simbol al Constanţei, Farul. În aceste condiţii, ZIUA de Constanţa este în măsură să vă prezinte rădăcinile masoneriei constănţene şi legăturile strânse ale simbolului oraşului cu misterioasa frăţie. Biserica Secretă.ro pune la dispoziţie celor interesaţi calendarul evenimentelor înregistrate în rândurile masonilor din România, odată cu acapararea masoneriei universale de către B'nai B'rith, în anul 1874.

masoni_.jpgDin acel an, în România, a început o perioadă de frământări în cadrul lojilor masonice, existând o adevărată rezistenţă naţională masonică faţă de ofensiva israeliţilor. Conform datelor puse la dispoziţie de Biserica Secretă.ro, şi masonii din Constanţa sunt prezenţi în respectivele frânturi. Astfel, pe data de 18 februarie 1883, „Dr. St. Corvin, venerabilul lojii Farul (Constanţa) adresează lui I. Dănescu de la «capitolul» Steaua Moldovei (Roman) un răspuns public la scrisoarea acestuia. Dr. Corvin constată că I. Dănescu s-a făcut «avocatul» lui Meiltz & Co. (doi evrei masoni pe nume Noel-Meiltz - Victor şi Didier -, primul profesor din loja Discipolii lui Pitagora din Galaţi, al doilea venerabil al lojii Ştefan cel Mare din Roman) care nu au alt scop decât de a-l sili pe Marele Maestru C-tin. M. Moroiu să demisioneze. Doctorul Corvin subliniază că «este nedemn pentru orice român liber, într-un stat liber, d-a se încatena singur şi a se face tributar străinilor» (evreilor)". În perioada mai - iunie 1929, „masonul evreu Mihail Negru, secretar de redacţie la ziarul Universul recrutează pentru iniţiere numeroşi ofiţeri, cu deosebire din aviaţie şi marină, care apoi «sunt luaţi în primire şi convinşi la ideea că prinţul Carol trebuie să vină în ţară, că sunt datori să lucreze camarazii spre a-i câştiga acestei idei întrucât starea rea de lucruri actuală nu poate fi înlăturată decât de un rege major şi energic care nu poate fi decât prinţul Carol».(...) «Zilele trecute comandorul Bucholzer, din Şcoala navală din Constanţa, a luat parte la o întrunire a membrilor lojii (Steaua Polara) cu care ocazie a ţinut un discurs înflăcărat pentru prinţul Carol».(...) «Sunt mulţi evrei în această lojă şi convingerea (informatorului care relatează Serviciului de informaţii) este că evreii sunt aceia care au pus la cale totul pentru aducerea prinţului Carol, întrucât sunt siguri de el că-i va proteja în orice împrejurare şi că, în caz că ar izbucni mişcarea violentă de răsturnare a bolşevicilor, evreii care vor cădea cei dintâi victime ai pogromurilor ce vor avea loc [în Rusia] vor fi toleraţi a se refugia în masă în România»", conform Biserica Secretă.ro. În lunile octombrie 1936 - februarie 1937 „conflictul intern din loja Lumina din Constanţa s-a extins şi în celelalte «ateliere» din acest oraş; el avea drept obiect cererea masonilor români de a fi excluşi din loji masonii «supuşi» (străini) şi, în special, evreii. O altă revendicare (imediat aprobată) a fost aceea de a se pune în templu portretul Suveranului (regele Carol al II-lea), în scopul de a atenua o ripostă dură din partea regelui. Putem conchide că, după ce l-au scos pe Dumnezeu din Constituţia Masoneriei Române, masonii români l-au pus la loc de cinste în Templu pe amantul regal al evreicei Grunberg", potrivit site-ului mai sus precizat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii