Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:35 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Alți 10 cetățeni români repatriai din Turcia. Printre aceștia, o mamă și cei doi copii ai săi

ro

09 Feb, 2023 08:20 1081 Marime text
Foto: MAPNLa data de 8 februarie a.c., 10 cetățeni români au fost îmbarcați în vederea repatrierii prin intermediul unui nou zbor umanitar MApN. Astfel, trei cetățeni români, o mamă și doi copii, au fost îmbarcați în vederea repatrierii într-o aeronavă militară română de pe Aeroportul din Adana, aeronava efectuând ulterior și o escală pe Aeroportul din Malatya, de unde a mai preluat alți șapte cetățeni români, studenți Erasmus, aflați într-o zonă puternic afectată în urma seismelor.

Potrivit MAE, aceștia se adaugă celor 21 cetățeni români repatriați la data de 6 februarie a.c., respectiv la data de 7 februarie a.c. Astfel, până în prezent, cu ajutorul zborurilor umanitare MApN, au fost repatriați 31 de cetățeni români și doi cetățeni polonezi. Alți 5 cetățeni români s-au repatriat, inclusiv cu asistența Ambasadei de la Ankara, cu un zbor de linie în cursul acestei zile.

„MAE menționează că, inclusiv în urma demersurilor efectuate de către reprezentanții Ambasadei României la Ankara pe lângă autoritățile române competente, aeronava militară care avea ca destinație inițială orașul Adana a făcut o escală la Malatya, pentru preluarea grupului de studenți români. Totodată, ca urmare a demersurilor Ambasadei României la Ankara, un voluntar de cetățenie română a asigurat sprijinul necesar deplasării studenților la aeroportul din Malatya.
MAE menționează că misiunea diplomatică a României la Ankara menține, în continuare, legătura cu alți 10 cetățeni români care și-au exprimat dorința de a se repatria, dar se află la distanță mare de aeroporturile Adana și Malatya, continuând eforturile de identificare de soluții de repatriere pentru aceștia, respectiv cu alți 36 de cetățeni români, care au contactat misiunea diplomatică cu diverse solicitări, dar care nu au cerut sprijin pentru repatriere. De asemenea, reprezentanții Ambasadei României la Ankara continuă dialogul cu autoritățile turce și române competente.
MAE reiterează și cu acest prilej recomandarea adresată cetățenilor români aflați în zonele afectate de cutremur de a se informa din surse oficiale despre evoluția situației de la fața locului și de a respecta instrucțiunile autorităților turce“ - au mai precizta reprezentanții MAE.

De asemenea, MAE reamintește faptul că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Totodată, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

Oficial de la MAPN

Ministerul Apărării Naționale continuă să acționeze în sprijinul cetățenilor afectați de recentele cutremure din Turcia.
           
Astfel, aeronave ale Forțelor Aeriene Române au repatriat, în cursul nopții de miercuri spre joi, 8/9 februarie, încă 10 cetățeni români, dintre care doi copii, care au fost îmbarcați de pe aeroporturile din Adana și Malatya.
           
Numărul persoanelor repatriate cu aeronavele MApN începând de luni, 6 februarie, și până în prezent este de 31 de români și doi cetățeni polonezi.
           
În cursul zilei de ieri, 8 februarie, trei aeronave militare ale Forțelor Aeriene Române – un C-130 Hercules și două C-27J Spartan, împreună cu două aeronave C-17 Globemaster III, din cadrul Unității Multinaționale de Transport Strategic care operează din Baza Aeriană Papa din Ungaria, au transportat spre Turcia o echipă de salvare RO-USAR, personal medical, materiale și echipamente de căutare-salvare, precum și bunuri materiale de strictă necesitate.

             
Executarea zborului cu aeronavele C-17 Globemaster III a fost solicitată de Ministerul Apărării Naționale, prin Comandamentul Forțelor Întrunite, în cadrul cotei de ore de zbor alocate României, ca stat membru al Unității Multinaționale de Transport Strategic a NATO.
           
Cele trei aeronave militare românești și-au început misiunile de transport către Republica Turcia luni, 6 februarie, când  au transportat materiale și prima echipa de salvare RO-USAR, formată din personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU.

x x x

În conformitate cu Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 4 din 8 februarie, privind suplimentarea acordării de asistență internațională, cu titlu gratuit, Republicii Turcia, Ministerul Apărării Naționale va desfășura, de asemenea, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență, misiuni pentru transportul personalului, mijloacelor și echipamentelor altor state care acordă sprijin Republicii Turcia sub egida Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, care nu dispun de aceste capabilități.
           

România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență.
           
Forțele Aeriene Române au mai executat astfel de misiuni umanitare și în anul 2011, când un alt cutremur major s-a produs în Turcia, precum și în anul 2019, în Albania.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii