Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:13 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mafia din Politia de Frontiera, deranjata de comisarul Ifrim

ro

19 Nov, 2003 00:00 1220 Marime text

Sacrificat in jocuri de interese

Seful Sectorului Politiei de Frontiera de la Pardina, comisarul Viorel Ifrim, a actionat in judecata Inspectoratul General al Politiei de Frontiera * El contesta dispozitia semnata de catre chestorul Aurel Neagu, prin care s-a dispus sanctionarea sa cu retrogradarea din functie # Motivele invocate de catre conducere sunt destul de superficiale tinand cont ca Ifrim a investit destul de mult pentru a realiza un management performant * Toata "povestea" comisarului se pare ca a pornit de la depistarea unui transport cu 77 de kilograme de sturioni, care era destinat unei anumite persoane sus-puse de la Bucuresti * Toate controalele au cazut pe capul comisarului dupa acest incident * Surse din cadrul Directiei Politiei de Frontiera Constanta care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca pretinsele abateri disciplinare savarsite de catre comisarul Ifrim au un caracter subiectiv si imaginar si ca s-a dorit cu orice pret indepartarea sa din acea functie * Mai mult, comisarul Viorel Ifrim a avut prima medie pe tot IGPF la examenul de capacitate pentru obtinerea gradului de comisar sef

Ziarul ZIUA de Constanta a acordat ample spatii unor cazuri de politisti de frontiera cu functii de comanda care au fost sanctionati de-a lungul ultimilor ani, cu sau fara motiv. In cateva din cazurile prezentate, cum ar fi cel al comisarului Dan Vucea, s-a demonstrat ca au existat presiuni efectuate de politisti cu functii ce si-au creat adevarate grupuri de interese, care manevreaza parghiile de serviciu pentru a-si putea mentine pozitiile de pe care realizeaza adevarate profituri colaterale. Cu toate semnalele de alarma date de ziarul nostru, se pare ca jocurile de culise si coruptia au ramas apucaturi care nu pot fi deocamdata starpite. Desi nu intentionam sa ne pronuntam inaintea unei instante judecatoresti, speram totusi ca adevarul sa iasa la suprafata si de aceasta data, asa cum s-a mai intamplat si in alte cazuri asemanatoare. De altfel, chiar protagonistul acestui caz este increzator in justitie, altfel nu s-ar explica indrazneala si curajul de a merge pana la capat.

Cand solutia nu vine de la superiori, mai ramane instanta

Fostul sef al Sectorului Politiei de Frontiera Pardina, comisarul Viorel Ifrim, a actionat in judecata Inspectoratul General al Politiei de Frontiera. La Curtea de Apel Constanta a avut loc, luni, primul termen de judecata in acest proces, insa magistratii nu au putut incepe solutionarea din cauza unui viciu de procedura, motiv pentru care au acordat un nou termen de judecata pentru data de 15 decembrie. Conform actelor depuse la dosar, comisarul Ifrim a contestat dispozitia cu numarul 109975 din data de 29 mai a acestui an, semnata chiar de catre inspectorul general al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, chestor principal de politie Aurel Neagu. Prin decizia respectiva, chestorul Neagu ii aducea la cunostinta comisarului Ifrim ca pe data de 23 mai 2003 s-a dispus sanctionarea cu retrogradarea din functie pana la cel mult nivelul de baza al gradului profesional detinut. Motivul invocat de catre Neagu ar fi fost cel al comiterii unor abateri disciplinare ce au constat in neglijenta si lipsa de preocupare manifestate in indeplinirea indatoririlor de serviciu de catre comisarul Viorel Ifrim.

Sturioni cu ghinion

Pardina este o mica localitate situata pe Bratul Chilia, unde principala preocupare a satenilor este pescuitul. Asa cum se vede din afara, Pardina nu este numai un satuc linistit, ci si un important loc unde politistii duc o lupta permanenta pentru combaterea braconajului si a traficului cu peste. Sectorul Politiei de Frontiera Pardina apartine de IJPF Tulcea, subordonat la randul sau Directiei Politiei de Frontiera Constanta. Comisarul Viorel Ifrim lucreaza in cadrul IJPF Tulcea din anul 1982, iar din anul 2001 a fost numit in functia de sef al Sectorului Politiei de Frontiera de la Pardina. Incepand cu intrarea in Politia de Frontiera si pana la emiterea dispozitiei de sanctionare, ofiterul a fost apreciat numai cu calificativul "foarte bine" si "bine" si in tot acest interval de timp nu a mai fost pedepsit sau sanctionat. Unii dintre colegii lui Ifrim, care au tangente cu zona, spun ca sanctionarea comisarului se pare ca a pornit de la depistarea si apoi confiscarea a 77 de kilograme de sturioni care ar fi trebuit sa ajunga la o anumita persoana importanta de la Bucuresti. Dupa acest incident, la scurt timp, pe capul comisarului au inceput sa cada tot felul de controale de la Bucuresti. Cei veniti parca au cautat nod in papura, iar in cele din urma a venit si sanctiunea. Totodata, comisarul Viorel Ifrim, care in luna ianuarie a obtinut prima medie pe IGPF la examenul de capacitate pentru obtinerea gradului de comisar sef, nu a mai fost in cele din urma inaintat in grad, ramanand la vechiul grad, cel de comisar. De altfel, chiar si acum exista voci care se intreaba la cine ar fi trebuit sa ajunga acel transport cu sturioni, ce functie sau grad detine destinatarul si daca acesta a avut influenta de a-l demite pe Ifrim. Mai mult, surse din cadrul Directiei Politiei de Frontiera Constanta care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca pretinsele abateri disciplinare savarsite de catre comisarul Viorel Ifrim nu sunt reale, avand un caracter subiectiv si imaginar.

Dotarile institutiei se fac pe spinarea sefilor

Ca masura luata impotriva comisarului ar fi netemeinica o dovedesc toate actiunile anterioare ale acestuia de la numirea sa in functia de sef al sectorului si pana in prezent. Asa cum sustin colegii de breasla, Ifrim s-a implicat inca de la inceput in activitatea de protectie a angajatilor. Deoarece preturile sunt destul de mari in acea zona izolata, barbatul s-a ocupat de amenajarea unei popote in incinta sectorului. O alta prioritate a fost cea de construire a punctului de control de pe podul de peste canalul Mila Marina 36, care a fost executat din BCA-ul rezultat din demolarea boxei fostului apartament al comisarului. Asa cum sustin localnicii, aceasta lucrare era necesara deoarece, pana atunci, serviciul de control se efectua intr-o cabina de buldozer dezafectata, care nu avea usa si nici geamuri. In alta ordine de idei, iar acest caz nu este singurul, majoritatea sefilor de puncte sau sectoare sunt obligati, indirect, sa efectueze cat mai multe dotari in locurile unde-si desfasoara activitatea. In astfel de situatii, cand se solicita bani de la institutie, de obicei, se spune ca ministerul nu are fonduri, insa pe de alta parte, sefii trebuie sa rezolve problema, ca doar d`aia sunt sefi! Asa s-a intamplat si in cazul lui Ifrim. Din dorinta de a face ceva, comisarul a initiat un fond de sector la care fiecare angajat care dorea cotiza cu o anumita suma. Ifrim a contribuit in fiecare luna cu cate 200.000 de lei. Toate donatiile au fost inregistrate pe baza de tabel si evidentiate prin documente justificative. Din acesti bani au fost cumparate diverse obiecte necesare muncii de zi cu zi a politistilor si pentru care exista chitante. Acesta reprezinta unul dintre motivele de care s-au legat superiorii. In dispozitia de sanctionare se mentioneaza ca exista o lipsa de preocupare manifestata in indeplinirea indatoririlor de serviciu. Pe de alta parte, tot aceiasi superiori mentioneaza in rapoarte ca Ifrim a dat dovada de un management defectuos si au incriminat infiintarea fondului de sector si colectarea sumei de 100.000 de lei lunar de la cadrele sectorului.

Contestatii fara efect

Sanctiunea i-a fost comunicata sefului de sector pe 2 iunie 2003 si a fost contestata. Contestatia a fost trimisa ministrului de Interne, Ioan Rus. In cele din urma, comisarul Ifrim s-a adresat si secretarului de stat Toma Zaharia, insa fara nici un efect. Dupa ce a epuizat aceste cai legale, pe data de 27 octombrie, comisarul Viorel Ifrim a apelat la singura institutie care ii mai poate face dreptate, in speta sectia contencios administrativ a Curtii de Apel Constanta. In dorinta de a i se face dreptate, barbatul a formulat contestatie impotriva deciziei luate de catre superiorii de la Bucuresti, prin care solicita anularea dispozitiei de sanctionare, repunerea in functia indeplinita anterior si acordarea avansarii in grad, precum si plata despagubirilor banesti de la data de 2 iunie 2003. Urmatorul termen de judecata va avea loc pe data de 15 decembrie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii