Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:30 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Magistratii i-au facut dreptate fostului politist de frontiera Costel Marin

ro

08 Jun, 2005 00:00 1430 Marime text

Dupa ce a fost destituit din Politia de Frontiera cu aportul sefilor sai, Costel Marin a actionat in instanta institutia * Procesul a durat aproape un an de zile, insa asteptarea a meritat * Judecatorii au "vazut" realitatea asa cum este, ceea ce nu se poate spune despre fostii sai sefi

Cotidianul ZIUA de Constanta a prezentat pe larg cazul agentului sef Costel Marin, din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Constanta care in cursul anului trecut, a fost dat afara din serviciu in urma unei cercetari facute la comanda, numai pentru ca "inamicul" era o persoana cu multa influenta in Ministerul de Interne. Nemultumit de atitudinea sefilor sai, care si-au dat seama inca de la inceput ca nu era chiar atat de vinovat incat sa fie dat afara din serviciu, dar au preferat sa adopte o atitudine care sa-i mentina pe pozitii, Costel Marin a actionat in instanta Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Constanta. Procesul a durat aproape un an de zile, timp in care fostul politist, Costel Marin a trebuit sa se lupte cu greutatile vietii, avand un copil minor incredintat spre crestere si educare. Cu toate acestea, asteptarea a meritat, deoarece magistratii care au solutionat cazul au vazut realitatea si i-au dat dreptate. Mai precis, judecatorii Tribunalului Constanta, Sectia Contencios Administrativ au admis actiunea formulata de Marin Costel si au dispus anularea dispozitiei S372177 prin care i se aducea la cunostinta ca a fost destituit din Politia de Frontiera. Decizia magistratilor nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Constanta.

Scandal de la o simpla tigara

In cursul anului trecut, doi politisti de frontiera constanteni au ramas fara serviciu in urma unui incident stupid. Pe data de 22 octombrie 2003, agentul sef Costel Marin si sergentul angajat pe baza de contract Robert Tizu, din cadrul Politiei de Frontiera Constanta, au plecat din Tulcea spre Sulina cu pasagerul "Mehedinti". Cei doi s-au asezat la bar si, fiind in afara serviciului, au consumat cate un pahar cu gin. La scurt timp, avea sa se produca o altercatie intre cei doi si comandantul ambarcatiunii totul pornind de la o simpla tigara, desi initial acestia cerusera voie barmanitei Nicoleta Andrief sa fumeze in bar, lucru admis de catre fata. Dupa schimbarea mai multor replici pe un ton dur, in cele din urma, comandantul navei Constantin Susac le-a spus celor doi politisti sa nu mai fumeze pentru ca acesta este ordinul lui. Enervat ca i-a fost incalcat ordinul, comandantul navei a anuntat prin statie Capitania Sulina despre incident, care, la randul ei, a anuntat Politia din Sulina.Dupa acostarea pasagerului in Sulina la cheu, cei doi considerati turbulenti erau asteptati de doi agenti de la Politia din Sulina. Mai multi participanti la incident au declarat ca tinerii au fost luati si transportati la sediul Politiei ca ultimii infractori. La sediul Politiei din Sulina, au fost intampinati de un individ imbracat in haine civile, care nu a vrut sa se prezinte, dar despre care a aflat ulterior ca era chiar comandantul Politiei din Sulina, comisarul sef Vasile Sofan, apropiat al chestorului Toma Zaharia. A urmat un scandal care a luat proportii si in care au fost implicati atat cei doi politisti de frontiera cat si politisti de la Sulina.

Ancheta s-a facut sub presiuni

A doua zi, Costel Marin s-a dus la comisarul sef Nicu Mincu, pe atunci sef al Directiei Politiei de Frontiera, caruia i-a raportat tot ce s-a intamplat. Dupa ce a auzit despre ce este vorba, dandu-i dreptate subalternului sau, Mincu i-a spus tanarului sa faca urgent raport, sa depuna plangere la Parchet si sa-si scoata certificat medico-legal in urma bataii pe care a primit-o.In luna octombrie a inceput o ancheta a organelor competente vizavi de cele intamplate. Interogatoriul a fost condus de asa maniera pentru a-i scoate basma curata pe politistii din Sulina si a-i incrimina pe cei doi politisti de frontiera. In loc sa se ia masuri impotriva politistilor batausi de la Sulina, la o luna, atunci cand a venit raspunsul Corpului de Control, cei care urmau sa fie "sacrificati" erau cei doi politisti de frontiera care si-au permis sa fumeze in barul pasagerului "Mehedinti" fara aprobare. Si nu oricum, ci erau chiar dati afara din serviciu. Corpul de Control al Ministerului de Interne le aducea la cunostinta sefilor de la Constanta ca pentru Costel Marin s-a propus destituirea, iar pentru Robert Tizu, trecerea in rezerva. Raportul era semnat de seful Corpului de Control al MI, Nicolae Neagu, era contrasemnat de Toma Zaharia si semnat de ministrul de Interne Ioan Rus.

Cercetare prealabila superficiala

Pe raport erau recomandate si niste masuri suplimentare pentru unii sefi din Politia de Frontiera de la Constanta, respectiv, Mincu, Gheorma si Todireanu. Todireanu este unul dintre cei care au avut de suferit pentru ca doi politisti de frontiera de la Constanta, care nici nu erau in subordinea sa, au fumat in barul unui vapor fara aprobarea comandantului. In cele din urma, Todireanu a fost destituit din functia de sef Sector Sulina. In schimb, comisarul sef, Nicu Mincu a schimbat strategia in privinta celor doi subalterni. Dupa ce, initial, l-a invatat pe Marin sa depuna plangere impotriva celor de la Sulina, la scurt timp, el s-a intors la 180 de grade. Conform procedurilor, mai intai trebuia facuta cercetarea prealabila, care trebuie spus ca a fost facuta destul de superficial, lucru de altfel sesizat si de catre magistrati. In aceste conditii, cei doi politisti de frontiera au ajuns in Consiliul de Disciplina, iar in urma cercetarilor s-a propus pentru Costel Marin amanarea in grad de la un an la trei ani. Seful de atunci al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Constanta, comisarul Vasile Rosciuc, nu a fost de acord cu aceasta propunere. In schimb, a fost de acord cu varianta Corpului de Control, adica destituirea din functie.

Lasati pe drumuri cu aportul unor sefi

Nemultumit si increzator ca i se va face dreptate, Costel Marin a facut contestatie la seful Directiei Politiei de Frontiera Constanta, comisar Nicu Mincu. Acesta, cu toate ca putea sa nu fie de acord cu decizia de destituire, a pastrat aceeasi linie cu Rosciuc. Cu alte cuvinte, cei doi au fost dati afara cu aportul unor comandanti cu frica de a-si pierde scaunul. Si cum roata vietii se intoarce, atat Rosciuc cat si Mincu si-au pierdut functiile de care au tinut cu dintii. Si asta pentru ca la ora actuala nici unul dintre ei nu mai sunt in pozitii cheie la Politia de Frontiera. Ba primul chiar a ales sa se pensioneze pe motive medicale. Asa ca se poate spune ca Dumnezeu nu "doarme", lucru confirmat si in cazul lui Marin Costel.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii