Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:35 11 02 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reacția ANRE Mai mulți căpitani susțin că autoritățile portuare le-au pus viețile în pericol- „Am sesizat DNA“ (FOTO+VIDEO)

ro

10 Feb, 2025 12:51 1525 Marime text

 Adrian Popescu, căpitan maritim portuar, a făcut o plângere la DNA privind un incident care a avut loc pe 8 și 9 februarie, când vremea rea a pus viața echipajelor în pericol. Potrivit acestuia, vântul a depășit limitele legale, atingând o viteză de 16-17 m/s, în timp ce regulamentul portuar prevede restricționarea traficului la 13,8 m/s.

Deși a anunțat autoritățile, cererea sa a fost ignorată, iar portul a rămas deschis pe baza unui ordin necunoscut.







Popescu a subliniat că, în ciuda condițiilor periculoase, echipajele și piloții maritimi au fost forțați să efectueze manevre, ceea ce le-a pus în pericol viața. El consideră că autoritatea portuară ar fi trebuit să țină cont de opinia echipajului și să restricționeze traficul.

Căpitanul a menționat că nu este un incident izolat și că au avut loc situații similare în trecut, dar fără a se lua măsuri adecvate.


 

Plângerea la DNA a fost făcută în primul rând  pentru că noi am considerat că e un abuz ce s-a întâmplat joi pe zi și joi noapte.
 
Anume, a fost o vreme destul de rea, pe instrumentele noastre de la bordul navelor la mine și la alte nave s-a înregistrat viteza vântului mai mare decât prevede regulamentul portUar.
     
Noi aveam viteză de 16- 17m/s și regulamentul portuar specifică se oprește traficul undeva după 13,8m/s. Noi am anunțat, nu ne-au luat în considerare.  

 „Am considerat că acel fie cel mai bine să anunțăm DNA-UL“

Ne-au informat la un moment dat că a fost primit un ordin să se mențină portul deschis, când alți colegi au întrebat cine e a emis ordinul ni s-a spus că nu se știe și mi s-a părut ceva suspect.

În momentu acela am considerat că acel fie cel mai bine să anunțăm DNA-UL. Presupun că e vorba, probabil, de ceva necurat la mijloc.

Jurnaliștii l-au intrebat pe căpitan dacă au fost forțați să faceți o manevră în anume, iar răspunsul acestuia a fost unul afirmativ. 

Eu și colegii din port în momentu acela, inclusiv piloții maritim care băgau navele în port, au fost forțați într-un fel nu s-a restricționat traficul în momentul când vremea deja depășise pragul legal. 

Ar trebuit închis portu navele și echipajul a fost în pericol în momentul acela se putea putea întâmpla orice.  

Popescu povetește despre multiplele pericole care apare atunci cînd este vînt puternic. 

Bajurile pe care le transportăm noi au o suprafață velică verticală a barjelor destul de mare, funcționează ca o velă cum sunt venele la veliere și că atunci când e vântul e foarte puternic, controlul noi nu mai avem, nu mai avem control la aceste baze și există pericolul să intrăm în coliziune ba cu alte nave, ba în cheu, de se pot întâmpla nenumărate.  

Acuma mie mi s-ar fi părut normal ca cei de la Autoritatea Portuară să țină cont și de părerea noastră reală din timpul în timpul acela când eram noi în manevră și să restricționeze traficul.

Acum că e dumnealora au spus că nu s-au întâlnit condițiile meteo rămâne de văzut să aflăm pe parcursul zilelor. 


Căpitanul punctează că acest eveniment nu a fost unul singular.  

Nu este pentru prima dată a mai fost, s-au mai întâmplat, într-adevăr, au reacționat mai bine, dar  curios săptămâna trecută a fost cam o luptă, deci ne-am luptat cu ei să restricționeze traficul. 

Nu știam ce să mai facem drept urmare am luat acțiune și a făcut pașii care trebuia logic să-i fac. 
 

Popescu a subliniat experiența sa  în domeniul portuar și cunoștințele despre efectele vântului asupra navelor. Conform acestuia, autoritățile portuare au greșit, dar rămâne de văzut dacă vor putea să-l contrazică cu date obiective.

Eu sunt în port din 2015, pe diferite funcții, timonier, căpitan din 2018 căpitan sunt și fost ofițer la marină, deci cunosc foarte bine cum cunosc și dumnealor de la căpitănie efectul vântului,etc.

Deci din punctul nostru de vedere, eu consider că ei au greșit dacă ne pot contrazice cu date. - a mai punctat Adrian Popescu. 

Avem înregistrări, avem poze pe care le putem arăta și dumnealor, dacă nu ne cred 

Reacția ANRE 


Autoritatea Navală Română și Serviciul VTMIS Constanța au respectat în totalitate prevederile Regulamentului Portuar al porturilor maritime românești, aflate în administrarea Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța. 

Regulamentul, în vigoare din anul 2023, stipulează la Art. 34, alin. (3) Căpitănia de port, direct sau prin VTS poate suspenda efectuarea manevrelor atunci când vântul depășeșete forța 7 BFS în portul Constanța sau forța 6 BFS în zona Midia și portul Mangalia, sau când vizibilitatea afectează  desfășurarea manevrelor în siguranță.

În ceea ce privește sesizarea formulată de un grup de căpitani din portul Constanța, referitoare la suspendarea manevrelor în data de 6 februarie 2025, datele înregistrate prin sistemul integrat de management al traficului maritim indică faptul că nu au fost întrunite condițiile necesare pentru aplicarea măsurii de suspendare a manevrelor portuare.

Pentru clarificare, forța 7 BFS corespunde unei viteze a vântului cuprinse între 13,9 și 17 m/s. Conform înregistrărilor meteorologice din data de 6 februarie 2025, viteza maximă a vântului a fost de 15 m/s, în rafale și doar pentru perioade foarte scurte de timp.




Declarația integrală a căpitanului poate fi urmărit în VIDEO de mai jos 

 

 


Citește și:

Procesul dintre Autoritatea Navală Română și Alexandru Mezei a ajuns la Curtea de Apel Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii