Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:21 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mama Omida in varianta yoga

ro

23 May, 2003 00:00 8184 Marime text

Psihoza in grup se practica si la Constanta

Sahaja Yoga este o organizatie care pretinde ca poate sa salveze lumea de boli si ignoranta * Liderii gruparii spun ca trebuie doar sa trezesti sarpele energetic Kundalini, care doarme incolacit la baza coloanei vertebrale a fiecarui individ * Adeptii Sahaja Yoga fac acest lucru concentrandu-se cu o mana intinsa spre o fotografie a maestrului acestei secte, Shri Mataji Devi, o femeie care traieste in India * Secta s-a extins in majoritatea oraselor din tara * Am participat si noi la o intalnire, in Constanta, la Club SNC * Cu toate eforturile barbatului-guru, nu am reusit sa simtim in nici un fel asa-zisa energie Kundalini * La Cernavoda, intalnirile au loc la Casa de Cultura, iar la Medgidia, yoginii se intalneau la Scoala nr. 1

"Sahaja Yoga este un instrument care va ofera posibilitatea de a aborda viata intr-un mod divers (...) pentru ca deschide o perspectiva noua in calea evolutiei noastre", este o parte din textul care isi propune sa prezinte miscarea intr-un site propriu pe Internet. Sahaja Yoga e o miscare internationala care si-a intins tentaculele si in Romania, avand centre in aproape toate orasele din tara. Doctrina Sahaja Yoga e redusa doar la cateva principii; in schimb, accentul e pus pe experiment, care face ca toate religiile sa para inutile. In judetul Constanta, centre in care se preda Sahaja Yoga sunt: municipiile Constanta si Medgidia si orasul Cernavoda. La finalul anului 2001, un membru al acestei grupari, constanteanul Ion Oglinda, a dat un anunt la mica publicitate, in care solicita sprijin financiar pentru inventarea unui panaceu universal, pe care sa-l ofere gratuit intregii umanitati. Reporterii cotidianului ZIUA de Constanta au vrut sa vada cine este acest binefacator al omenirii si au fixat o intalnire cu el, omitand a spune si ca sunt ziaristi.

Reporterii ZIUA "au vibratii negative"

Vreo trei ore ne-a vorbit numai despre Energia Kundalini si trezirea spirituala. Atunci cand a venit vorba de bani, ne-a spus ca trebuie sa ceara parerea unei femei de la Bucuresti, care urma sa testeze daca suntem oameni buni... prin telefon. Dupa convorbire, Oglinda ne-a spus ca vibratiile noastre sunt negative si ca nu poate primi bani in aceste conditii. Cand a vazut insa cateva sute de dolari pe masa, a intors-o, spunand ca vibratiile au intrat subit in rezonanta, scuzandu-se pentru eroarea anterioara punand-o pe seama prezentei noastre intr-un bar, loc in care se fumeaza si se comit si alte pacate.

Idolatrizarea unei femei

Dupa experienta cu Oglinda, am gasit site-ul "www.sahajayoga.ro" si am aflat de extinderea pe care o are in realitate aceasta grupare. Adeptii acestui sistem promoveaza "Realizarea Sinelui", adica trezirea unei energii amortite, "Kundalini, sarpele misterios incolacit la baza coloanei vertebrale" a fiecarui om. Odata trezita, energia e condusa in zona superioara a creierului. Cel putin asa sustin cei care practica Sahaja Yoga. "Experienta realizarii sinelui e la indemana oricui, care are loc in stare de deplina inconstienta si este absolut lipsita de pericol, daca este asistata de o persoana autorizata. Pentru aceasta va invitam la conferintele gratuite de Sahaja Yoga care se desfasoara in intreaga tara", spune un text publicitar de pe site. Adeptii Sahaja Yoga sustin ca experienta trezirii misteriosului sarpe ar fi fost secreta timp de mii de ani si a fost descoperita de curand de "Sfintia Sa Shri Mataji Nirmala Devi". Ea a propus si metoda prin care energia poate fi folosita si a pus-o la dispozitia intregii omeniri, cu aceeasi generozitate de care ne-am convins de la intalnirea cu Oglinda. Toti adeptii Sahaja Yoga o idolatrizeaza pe aceasta Shri Mataji, o indianca ce ne aduce aminte de numeroasele rude ale Mamei Omida autohtone. Pentru promovarea miscarii Sahaja Yoga, liderii organizeaza conferinte de informare, spectacole cultural-artistice, publica reviste si carti. Chestiuni tipice sectelor ordinare care au rasarit ca ciupercile dupa ploaie odata cu evenimentele din Decembrie `89. La toate acestea se adauga intalnirile saptamanale. In municipiul Medgidia, cursurile aveau loc intr-o clasa a Scolii generale nr. 1, sambata, cu incepere de la ora 9.00, persoana de contact fiind Octavian Dragulin. Acestea au incetat de saptamana aceasta, pentru ca adeptii, entuziasti la inceput, au parasit, rand pe rand, gruparea. De Sahaja Yoga au fost interesate pana si femeile de serviciu de la scoala, care au fost la vreo doua sedinte, din curiozitate. "Aprindeau o candela si se rugau, se concentrau. Apoi cantau cantece si la sfarsit serveau bomboane", ne-a povestit una dintre angajatele scolii. In Cernavoda, intalnirile au loc la Casa de Cultura, iar persoana de contact este Constanta Tuslaru. Directorul Casei de Cultura din oras ne-a declarat ca ei platesc o suma modica pentru inchirierea salii, 20.000 de lei pe ora.

"Mama, nu-i asa ca sunt frumos si destept?"

La Constanta, sedintele de initiere se tin regulat in zilele de sambata, in jurul orei 15.30, intr-un spatiu inchiriat din incinta Clubului SNC. Prezenti si noi acolo, ascunsi sub identitatea unor novici in materie de yoga, am incercat din rasputeri sa ne abtinem sa nu ne bufneasca rasul cand am observat nemaipomenitele metode de gasire a faimoasei energii "Kundalini". Un anume Octavian, un guru in materie de zapacire a naivilor, care de altfel s-au inghesuit cu zecile la sedinta respectiva, a inceput procesiunea de initiere in tainele Sahaja Yoga a celor de fata. Discipolii prezenti in sala erau de toate soiurile si de toate varstele, femei aflate in preajma menopauzei si fetiscane uratele care erau mai mult cu ochii pe masculii cu pretentii de vechi initiati in arta Sahaja si care stateau inerti pe bancile incomode de lemn. Timp de o ora si ceva, guru-ul a balmajit tot felul de formule aberante, adresate unei entitati careia i se spunea Mama. Mama in sus, Mama in jos, "Mama, nu-i asa ca sunt eu spiritul?", sau "Mama, sunt eu propriul meu stapan?", sau si mai dura "Mama, iert pe absolut toata lumea?", sunt intrebari la care tot invataceii isi dadeau raspunsuri, repetand cu ochii inchisi cuvintele rostite de guru, in timp ce isi tineau mainile in pozitii care mai de care mai ciudate.

Frectii la rece

Oricum, mult trambitata "Trezire spontana a energiei Kundalini" nu a fost materializata decat prin senzatii sau, mai bine zis, iluzii de "rece" sau "cald" in palme. Bineinteles ca, dupa fiecare exercitiu, cei prezenti erau intrebati prin sondaj ce au simtit. Unii spuneau ca simteau fierbinteli in palme, altii... racoare. Daca vreunul dintre cei prezenti s-ar fi plans ca nu simte energia, guru-ul i-ar fi raspuns ori ca e la inceput si nu are cum sa simta inca nimic, ori ca are nu stiu ce canale de energie infundate, necesitand o interventie autorizata individuala a guru-ului dupa terminarea sedintei comune. Oricum am fi luat-o, in pliantul care a fost dat tuturor participantilor la sedinta de... bla, bla, bla, se specifica faptul ca in timpul exercitiilor trebuia ca fiecare discipol sa tina o mana deasupra unei fotografii a initiatoarei miscarii, Shri Mataji Devi. In canoanele acestei ramuri yoga, fotografia respectiva ar emana energie care ar avea rostul de a facilita intrarea energiilor discipolilor in rezonanta cu spiritul celei din poza. Dar, in sedinta la care am luat parte, totul s-a redus la o simpla fotografie asezata ca la scoala in fata clasei, in dreptul careia ardeau o lumanare si un betisor parfumat, probabil ca sa dea impresia unui sanctuar si astfel sa impresioneze fraierii. La terminarea sedintei, un personaj, slinos si rau mirositor, care nu se stie de unde a aparut, dar care se cunostea foarte bine cu guru-ul, s-a apropiat de noi, oferindu-si serviciile pentru a ne ajuta sa intram in rezonanta cu fotografia si a ne "realiza sinele". L-am refuzat elegant, spunandu-i ca ne grabim sa mergem in alta parte, promitandu-i, in schimb, ca vom exersa acasa metodele care ne-au fost aratate in sedinta respectiva. Intalnirea de duminica ne-a aratat ca cei care practica acest gen de yoga nu sunt deloc persoane echilibrate, asa cum vor sa para. De aceea, ei apeleaza la grupuri obscure care promoveaza un anumit tip de practici pseudoreligioase ce uzeaza, in principal, la manipulare prin psihoza in masa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • bogdan 06 Dec, 2012 11:13 Nimeni nu este obligat sa intre sau sa faca parte din vreo secta sau alta grupare, fiecare e liber sa faca ce vrea ! Lasati-i in pace daca ei asa sunt fericiti nimeni repet nu este obligat sa faca asta
  • miha 01 Apr, 2010 21:12 Cine este acest domn Octavian? Este o persoana de incredere?