Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:06 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Manifestare de Ziua Dobrogei la Biblioteca Județeană Constanța intitulată "Istorie și Civilizație în Dobrogea Multiculturală" (FOTO +VIDEO)

ro

14 Nov, 2023 10:04 1454 Marime text

UPDATE 8

Evenimentul continuă cu prezentarea comunicărilor științifice.


UPDATE 7

Urmează Lavinia Dumitrașcu.

Domnii profesori au vorbit despre istorie, despre frumusețe, iar eu vreau să vă vorbesc despre datorie. 

Suntem datori soldaților români care au murit pe front, țăranilor care și-au aparat pământul.


 Îi suntem datori Principelui Carol pentru viziunea sa.  Îi suntem datori și lui Anghel Saligny. Suntem datori și dobrogenilor deveniți oameni politici și oameni de cultură.


UPDATE 6 

Cosmin Căprioară ia cuvântul.


Omagiul meu este din partea cuiva care nu este dobrogean.

Iubesc Dobrogea tocmai pentru că vin din afară și am reușit să descopăr tainele care m-au făcut sa o iubesc. 

Dobrogea înseamnă regiune milenară, vestigii romane, grecești, peisaje și oameni. Oamenii sunt frumoși și au ceva din caracteristicile mării. 


UPDATE 5

Urmează alocuțiunea lui Nistor Bardu.


El prezintă o scrisoare a lui Mihai Eminescu către Veronica Micle în care prezintă prima vizită la Constanța.



UPDATE 4 

Ia cuvântul Emanuel Plopeanu.

Vreau să mulțumesc Inspectoratului Școlar Județean cu care am colaborat pentru punerea în mișcare a proiectului. 

Vreau să subliniez că integrarea Dobrogei în România este un proiect de succes al administrației politice a vremii.


UPDATE 3 

Urmează să ia cuvântul Sorin Mihai.

Trebuie să fim mândri că suntem dobrogeni. 

Acest eveniment se află la prima ediție și își propune să arate ce conviețuire există în Dobrogea.

Noi avem în regiune o conviețuire firească.


UPDATE 2 

Angelo Mitchievici deschide manifestarea.

Mă bucur că sunteți prezenți într-un număr atât de mare nu doar pentru simpozion, ci și pentru o zi specială pentru noi.

Acest eveniment înseamnă o unire plătită cu preț scump.

Astăzi avem o Dobroge care poate da lecții și altor provincii din punct de vedere al relațiilor interetnice. Scriitori, actori, sportivi au valorizat Dobrogea.



UPDATE 1 

La eveniment a ajuns inspectorul școlar general Sorin Mihai.


Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, împreună cu Palatul Copiilor și Universitatea „Ovidius” Constanța, organizează, în data de 14 noiembrie 2023, de la ora 10:00, proiectul județean „Istorie și Civilizație în Dobrogea Multiculturală” – Ediția I, dedicat aniversării a 145 de ani de la reintegrarea Dobrogei la statul român.

Proiectul va debuta cu simpozionul „Dobrogea multiculturală”, în Aula Bibliotecii, începând cu ora 10:00, având ca participanți cadre didactice, părinți, elevi, reprezentanți ai comunității locale. Simpozionul este dedicat elevilor de nivel liceal și studenților și se desfășoară pe trei secțiuni cu participare directă: Personalități dobrogene în perioada sec. al XIX-lea – prima jumătate a sec. al XX-lea; Dobrogea în literatura și presa vremii și Viața cotidiană în Dobrogea în perioada sec. al XIX- lea – prima jumătate a sec. al XX- lea.

În deschidere, vor lua cuvântul prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, managerul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, prof. Sorin Mihai, inspector școlar general la Inspectoratul Școlar Județean Constanța, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” Constanța, conf. univ. dr. Cosmin Căprioară, conf. univ. dr. Nistor Bardu, din cadrul Facultății de Litere a Universității „Ovidius” Constanța și dr. Lavinia Dumitrașcu, muzeograf, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Evenimentul se dorește a deveni o tradiție de celebrare a patrimoniului cultural și istoric, o ocazie deosebită de a sărbători și de a înțelege mai profund moștenirea noastră culturală. Cu acest prilej, ziua dedicată aniversării a 145 de ani de la reintegrarea Dobrogei la statul român ne delectează cu un program artistic – „Armonii interculturale dobrogene” care include o varietate de elemente culturale, ce reflectă diversitatea etnică a zonei, prin dansuri, muzică și port popular, desfășurat la Palatul Copiilor, începând cu ora 15:00.

Proiectul face parte din seria de evenimente dedicate Zilei Dobrogei și culturii dobrogene și subliniază profilul identitar multicultural al acestei regiuni, precum și valorile care o edifică.








Citește și:
 
Dobrogea 145, expoziție despre cetățile antice și Palatul Reginei Maria din Mamaia, în Parlament. Semnal pentru autorități despre nevoia de protejare a patrimoniului
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii