Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:49 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Manifestări duşmănoase împotriva regimului democrat-popular" Unităţile de Muncă ale Securităţii! Cine, cum şi de ce a fost încadrat (document)

ro

20 Jan, 2013 22:54 3250 Marime text
munca_dosare-cnsas_.jpgPrin intermediul documentului nr. 22/29.315, Direcţia Regională a Securităţii Statului este informată că Vasile Chiţu şi Ene Gimpirea au fost puşi în libertate la data de 16 februarie 1951

Menite să ducă la „reeducarea elementelor duşmănoase Republicii Populare Române", unităţile şi coloniile de muncă au fost numeroase în partea de est a României, după cum au susţin şi specialiştii Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Dacă în ediţia trecută ZIUA de Constanţa a prezentat lista completă a fugarilor dobrogeni urmăriţi de Securitate până la căderea regimului, în 1989, acum încercăm realizarea unei scurte radiografii a tabelului cuprinzând cetăţenii din judeţul Constanţa încadraţi în unităţi de muncă. CNSAS a dat publicităţii numele celor duşi în astfel de unităţi pentru aşa-zisele „manifestări duşmănoase împotriva regimului democrat-popular". Potrivit datelor oficiale, unităţile de muncă, dar şi coloniile, se aflau, de regulă, în Constanţa, Brăila, Tulcea şi Călăraşi, iar cele mai cunoscute se aflau la Poarta Albă, Capul Midia, Cernavodă, Saligny, Castelu, Galeşu, Peninsula, Noua Culme, Taşaul, Balta Brăilei, Periprava, Salcia, Grindu, Giurgeni, Ostrov, Chilia Veche şi Florica.

Graţie fondului documentar referitor la persoanele internate în unităţile de muncă pentru manifestări duşmănoase împotriva regimului democrat-popular în perioada 1951-1952 (aflat la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii), aflăm numele a 20 de persoane din judeţul Constanţa încadrate într-una dintre unităţi. Lista acestora este deschisă de Ştefan Damian, din comuna Săcele, Raion Istria, de 49 de ani, încadrat pentru 12 luni. Mai departe, Ştefan Damian este urmat de Oprea Oprea, din comuna Săcele, Raion Istria, de 45 de ani (chiabur), încadrat pentru 12 luni, Vladimir Condruc, de 38 de ani, din Pecineaga, raion Constanţa, încadrat pentru 18 luni, Acî Danielean, de 38 de ani, chiabur, din comuna Darabani, raion Constanţa, încadrat pentru 24 de luni, Gheorghe Barbu, de 50 de ani, chiabur, din comuna Lanurile, raion Constanţa, încadrat pentru 16 luni, Vasile Chiţu, de 44 de ani, din comuna Săcele, raion Istria - Constanţa, încadrat pentru 24 de luni, Alexandru Calcan, de 65 de ani, chiabur, din comuna Siliştea, raion Medgidia, încadrat pentru 24 de luni, Nuţu Tănase, de 63 de ani, chiabur, din comuna Băneasa, raion Băneasa, încadrat la 6 luni, Gempirea Ene, de 57 de ani, chiabur, din comuna Oltina, raion Băneasa, încadrat pentru 18 luni, Taşcu Tudor, de 47 de ani, chiabur, din comuna Băneasa, raion Băneasa, încadrat la 18 luni, Iana Nicolae, de 39 de ani, chiabur, din comuna Băneasa, încadrat tot pentru 18 luni, Constantin Economu, de 38 de ani, burghez, din Constanţa, încadrat pentru 6 luni, Constantin Ciobanu, de 37 de ani, burghez, din Constanţa, încadrat pentru 12 luni, Pestriţu Florea, de 53 de ani, chiabur, din comuna Cobadin, raion Constanţa, încadrat pentru 18 luni, Badea Toma, de 45 de ani, chiabur, din comuna Seimeni, raion Medgidia, încadrat pentru 24 de luni, Grigore Vâja, de 43 de ani, chiabur, din comuna Seimenii Mari, încadrat pentru 24 de luni, Anton Frâncu, de 40 de ani, chiabur, din comuna Sinoe, raion Istria, încadrat tot pentru 24 de luni, şi Nicolae Băjenică, de 37 de ani, chiabur, din comuna Ţepeş Vodă, încadrat pentru 18 luni.

Elemente eliberate, sub supraveghere

Prin intermediul documentului nr. 22/29.315, Direcţia Regională a Securităţii Statului este informată că Vasile Chiţu şi Ene Gimpirea au fost puşi în libertate la data de 16 februarie 1951. Mai departe, la data de 2 mai 1951, Direcţiei Regionale a Securităţii Statului i s-a adus la cunoştinţă un tabel care cuprindea „24 de elemente eliberate din UM în cursul lunii aprilie 1951, care urmează să fie ţinuţi sub supraveghere". Primul „element" din Constanţa este Ioan Albu, din satul Costeşti, comuna Schitu. Acesta a fost considerat „lansator de zvonuri alarmiste şi manifestări ostile regimului". Al doilea „element" a fost Ioan Cadariu, din Constanţa, care ar fi adus insulte membrilor de partid şi ar fi avut manifestări duşmănoase regimului. Petre Dragomir, din Constanţa, a fost acuzat că lansa zvonuri alarmiste, Constantin Economu, din Constanţa, a fost pus în libertate după ce ar fi produs manifestări ostile regimului în legătură cu elementele reacţionare, Nicolae Husurascu, din Constanta, ar fi adus injurii guvernului şi ar fi cântat cântece legionare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii