Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:41 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marea corupţie luată la bani mărunţi Judecătoria Constanţa, pe lista CSM pentru inspecţie

ro

29 Oct, 2011 01:00 1643 Marime text
Consiliul Superior al Magistraturii a decis: toate instanţele din ţară vor fi verificate de inspectorii judiciari cu privire la cazurile de mare corupţie. Iar prin „cazuri de mare corupţie", mai-marii justiţiei se referă la dosarele în care inculpaţii sunt „persoane ce ocupă funcţii de demnitate publică: parlamentari, miniştri, secretari de stat, conducători ai autorităţilor administrative centrale, prefecţi, consilieri judeţeni/preşedinţi de consilii judeţene etc.". Iar la capitolul acesta, s-ar părea că judeţul Constanţa stă destul de „bine", dat fiind că dintr-un singur foc procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au trimis în judecată nu mai puţin de 37 inculpaţi de la Constanţa, în frunte cu actualul preşedinte al Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, dar şi cu primarul Radu Mazăre.

În urmă cu doar câteva zile, reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii au informat că Plenul CSM „a decis efectuarea de verificări directe cu privire la dosarele de mare corupţie aflate pe rolul instanţelor din perspectiva managementului de caz". Mai exact, Secţia pentru judecători a CSM a aprobat componenţa echipei de control, precum şi perioada în care urmează a se efectua aceste verificări. Inspecţiile judiciare urmează să aibă loc în perioada 14 noiembrie 2010 - 20 ianuarie 2012 pentru toate instanţele, excepţie făcând Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde controlul a fost stabilit pentru perioada 5 ianuarie 2012 - 20 ianuarie 2012, urmând ca verificările să fie efectuate concomitent cu controlul managerial al întregii activităţi a Înaltei Curţi. De asemenea, în comunicatul CSM se mai arată că „Secţia pentru judecători a CSM a stabilit criteriile care circumscriu «dosarele de mare corupţie»", unul dintre criterii fiind „calitatea persoanelor-inculpaţi în aceste dosare (persoane ce ocupă funcţii de demnitate publică: parlamentari, miniştri, secretari de stat, conducători ai autorităţilor administrative centrale, prefecţi, consilieri judeţeni/preşedinţi de consilii judeţene etc.)". Totodată, se au în vedere şi aspecte de natură pecuniară, prejudiciul imputat trebuind să se ridice la minim 50.000 de lei, pentru ca dosarul să constituie un caz de mare corupţie. Un ultim criteriu de verificat este reprezentat de „durata procedurilor şi riscul intervenţiei prescripţiei răspunderii penale în raport şi de perioada în care s-a efectuat urmărirea penală".

Exemple de la Constanţa

După ce controalele se vor finaliza la toate instanţele din ţară, termenul pentru depunerea raportului final, însoţit de măsurile propuse de lucrătorii Inspecţiei Judiciare, a fost stabilit pentru data de 27 ianuarie 2012, urmând ca discutarea raportului şi a măsurilor ce se impun să aibă loc în şedinţa din 31 ianuarie 2012 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii. În ceea ce priveşte judeţul Constanţa, una dintre instanţele ce ar putea fi vizate şi „vizitate" de Inspecţia Judiciară a CSM în contextul verificărilor privind dosarele de mare corupţie ar putea fi chiar Judecătoria Constanţa, dat fiind că aceasta este instituţia unde se află dosarul în care preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, este judecat pentru abuz în serviciu, iar prejudiciul care i se impută de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie se ridică la circa un milion de euro. Tot de la Constanţa ar mai putea pleca o astfel de „verificare", însă la Curtea de Apel Bucureşti, unde se judecă (sau, mai bine zis, unde s-a suspendat) procesul în care primarul Mazăre, preşedintele CJC şi alţi funcţionari din administraţia publică locală şi notari sunt acuzaţi de fapte de corupţie în legătură cu retrocedările terenurilor din Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • csm 29 Oct, 2011 07:43 marea coruptie e la fond-tribunal si curte de apel -marea coruptir nu se judeca pe fond la judecatorie-ce mafie