Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:00 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Măsuri preventive pentru doi bărbaţi cu „greutate” Valentin Preda şi Emil Manolachi rămân cu interdicţiile impuse de procurorii Anticorupţie

ro

29 Apr, 2013 00:00 4156 Marime text
Manolachi este cercetat pentru că, în perioada noiembrie 2012 - 18 februarie 2013, ar fi transmis unor persoane neautorizate informaţii confidenţiale şi date care constituie secrete de stat

Dan Emil Manolachi, din Medgidia, fost ofiţer de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şi Răducu Valentin Preda, din Constanţa, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, ambii urmăriţi penal de colegii primului menţionat, s-au adresat instanţelor de judecată în vederea redobândirii libertăţii de mişcare. Din nefericire pentru cei doi învinuiţi, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti le-au respins plângerile formulate împotriva ordonanţei procurorilor Anticorupţie privind măsurile preventive. Încă din data de 19 februarie, faţă de Dan Emil Manolachi şi Răducu-Valentin Preda, DNA a dispus măsura obligării de a nu părăsi localitatea pentru 30 de zile.

Dan Emil Manolachi este acuzat de colegii din DNA de „folosire, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informaţii”, de „divulgare a secretului care periclitează siguranţa statului” şi de „favorizare a infractorului în legătură cu fapte de corupţie”. Asta în timp ce în sarcina lui Preda organele de anchetă au reţinut infracţiunea de „complicitate la folosirea, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informaţii în legătură cu fapte de corupţie şi infracţiunea de deţinere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat”. Nemulţumiţi de ordonanţele procurorilor privind măsurile preventive, atât Preda, cât şi Manolachi s-au adresat judecătorilor, în speranţa că aceştia vor dispune ridicarea interdicţiilor. Degeaba! Până în prezent, toate acţiunile celor doi au fost sortite eşecului. Spre exemplu, la finele săptămânii trecute, în dosarul cu numărul unic 2981/2/2013, completul de judecată 1F din cadrul Curţii de Apel din Bucureşti a respins, ca neîntemeiată, plângerea formulată de Preda Valentin împotriva ordonanţei 435/P/2012 din data de 18 aprilie a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - D.N.A - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie. Această hotărâre este definitivă.

Cu puţin timp înainte, judecătorii au respins ca neîntemeiată plângerea formulată de Manolachi împotriva ordonanţei nr. 435/P/2012 din data de 16 aprilie a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie. Revenind la dosarul penal instrumentat de DNA, potrivit unei informări oficiale, „Manolachi este cercetat pentru că, în perioada noiembrie 2012 - 18 februarie 2013, ar fi transmis unor persoane neautorizate informaţii confidenţiale şi date care constituie secrete de stat din dosare penale la care avea acces în virtutea atribuţiilor de serviciu, în acest fel zădărnicind cursul unor anchete penale aflate în instrumentare la DNA”. „În acelaşi interval de timp, cu ajutorul lui Manolachi Dan Emil, învinuitul Preda Răducu Valentin, secretar de stat la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, a beneficiat de o serie de informaţii confidenţiale şi secrete de stat conţinute în dosare penale aflate în instrumentare la DNA, pe care le-a valorificat în scop personal sau în folosul unor alte persoane din anturajul său”, au conchis procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii