Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:53 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazăre şi Hortolomei-Moscu, afaceri între apropiaţi (I) Cum au fost vândute terenurile din Mamaia, în versiunea Anticorupţiei (rechizitoriu)

ro

09 Apr, 2015 00:00 3513 Marime text
 În ediţia următoare, ZIUA de Constanţa va prezenta un alt punct important al rechizitoriului, respectiv „omisiunea inculpatului Mazăre Radu Ştefan de a suspenda mai mulţi funcţionari ai Primăriei Constanţa, în condiţiile Legii nr. 188/1999, deşi cunoştea că faţă de aceştia fusese pusă în mişcare acţiunea penală“. Mai precis, Mazăre ar fi trebuit să-i suspende pe funcţionarii Primăriei care fuseseră trimişi în judecată alături de el în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa.

La Tribunalul Constanţa va avea loc, azi, primul termen în dosarul în care Radu Ştefan Mazăre, primarul suspendat al municipiului Constanţa, a fost deferit Justiţiei, alături de apropiata sa, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu. În prezent, Mazăre se află în stare de arest preventiv, el fiind cercetat într-un alt dosar. Primarul suspendat al municipiului a fost trimis în faţa magistraţilor de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, care detaliază, în rechizitoriul cauzei (ce poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa), procedeul prin intermediul căruia ar fi fost cauzat un prejudiciu de circa 4 milioane de euro. DNA mai arată, în rechizitoriu, că „între inculpaţii Mazăre Radu Ştefan şi Hortolomei-Moscu Sorina-Gina există o veche şi strânsă legătură, manifestată atât în plan personal, cât şi de afaceri“. „Această legătură explică atât vânzarea celor două terenuri (n.r. în suprafaţă de 11.890 mp şi de 502,81 mp, aparţinând Primăriei Constanţa) la un preţ redus şi plătibil în rate, cu prejudicierea subsecventă a patrimoniului municipiului Constanţa, cât şi toate celelalte înlesniri acordate societăţii aparţinând inculpatei - reeşalonarea obligaţiilor de plată şi acordarea unui termen de graţie“, conform DNA.

În judecată a mai fost trimisă şi firma Mehmetoglu SRL (unitate administrată de Sorina Hortolomei-Moscu), pentru două infracţiuni de spălare a banilor. Societatea comercială mai sus precizată (în care apare ca asociat persoană juridică SC Mega Development SRL) deţine o jumătate din Cazinoul din Mamaia şi are 13 sedii secundare în zona Albatros şi în zona Cazino Mamaia Sud.
 
Revenind la rechizitoriul întocmit de Direcţia Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, în cauză se vorbeşte şi despre vânzarea terenurilor de la Castel şi Cazino (Mamaia). Procurorii arată că bunurile imobile (în suprafaţă de 502,81 mp şi de 11.890 mp) „au fost vândute de reprezentanţii municipiului Constanţa la preţuri mult sub cele practicate pe piaţa imobiliară a momentului, cu efectul prejudicierii patrimoniului oraşului şi obţinerii unor avantaje materiale necuvenite pentru societatea cumpărătoare, egale cu diferenţa dintre valoarea reală a celor două terenuri şi preţul vânzării“.

„Dincolo de orice dubiu“

„Împrejurarea că cele două terenuri au fost vândute la preţuri mult sub valoarea comercială a acestora rezultă dincolo de orice dubiu rezonabil din consultarea Raportului de evaluare globală întocmit de Camera Notarilor Publici Constanţa, care constituie un document oficial, menţionat de art. 771 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, ca element obligatoriu de care trebuie să se ţină seama la calcularea impozitului pentru veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare. La aceeaşi concluzie se ajunge şi prin analiza anunţurilor de vânzare publicate în perioada respectivă în cotidianul Telegraf (...) (n.r. ziar fondat chiar de Mazăre) aflat într-o notorie apropiere de inculpatul Mazăre Radu Ştefan. Şi din examinarea contractelor de vânzare-cumpărare încheiate în perioada respectivă, având ca obiect terenuri situate în staţiunea Mamaia, rezultă practicarea unor preţuri net superioare celor la care SC Mehmetoglu SRL a cumpărat de la Primăria municipiului Constanţa. În continuare, caracterul diminuat al preţurilor la care au fost dobândite cele două terenuri rezultă şi din raportul de constatare tehnico-ştiinţifică întocmit în dosarul nr. 29/P/2005 şi din raportul de expertiză tehnică judiciară întocmit în prezenta cauză“, conform rechizitoriului DNA.

„O veche şi strânsă legătură“

Procurorii susţin că, între inculpaţii Mazăre şi Hortolomei-Moscu „există o veche şi strânsă legătură, manifestată atât în plan personal, cât şi de afaceri“. „Această legătură explică atât vânzarea celor două terenuri la un preţ redus şi plătibil în rate, cu prejudicierea subsecventă a patrimoniului municipiului Constanţa, cât şi toate celelalte înlesniri acordate societăţii aparţinând inculpatei - reeşalonarea obligaţiilor de plată şi acordarea unui termen de graţie. Prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. (...)/31.10.2007 la BNP (...), SC Mehmetoglu SRL, reprezentată de asociat şi administrator Hortolomei-Moscu Sorina-Gina, a vândut către SC Bulevard SA, reprezentată de către aceeaşi inculpată, loturile 2, 3, 4, 6 şi 7 din staţiunea Mamaia, zona Cazino, pe care societatea vânzătoare le dobândise prin cumpărare de la Primăria municipiului Constanţa. Conform clauzelor contractuale, preţul terenului a fost de 1.263.000 de lei, iar preţul construcţiilor edificate pe ele a fost de 395.000 de lei. De menţionat este faptul că SC Mehmetoglu SRL cumpărase terenul vândut către SC Bulevard SA de la Primăria Constanţa, cu suma de 126.250 de euro, echivalentul a 413.140,5 lei, la cursul de 3,2724 de lei/euro valabil la data de 31.05.2007. Se constată aşadar că SC Mehmetoglu SRL, la care asociat şi administrator era inculpata Hortolomei-Moscu Sorina-Gina, a vândut terenul dobândit în urmă cu doar cinci luni de la Primăria Constanţa, către SC Bulevard SA, controlată şi, de altfel, reprezentată de aceeaşi inculpată, la un preţ de aproximativ trei ori mai mare“, conform rechizitoriului, care poate fi citit accesând secţiunea „Documente“.

Explozia valorii imobilului tranzacţionat

Mai departe, procurorii Anticorupţie arată că „intervalul scurt de timp scurs de la momentul dobândirii terenului şi inexistenţa vreunei circumstanţe extraordinare care să justifice explozia valorii imobilului tranzacţionat demonstrează, pe de o parte, că vânzarea iniţială nu a urmărit scopul legitim aparent, respectiv dobândirea bunului de către SC Mehmetoglu SRL iar, pe de altă, parte că această vânzare iniţială a fost făcută la un preţ derizoriu“. „Mai mult, toate aceste împrejurări de fapt demonstrează că secunda vânzare a avut ca scop atât aducerea bunului înstrăinat fraudulos de către inculpatul Mazăre Radu Ştefan la o valoare cât mai apropiată de cea reală, prin sporirea lui artificială şi nejustificată prin vreo cauză temeinică, într-un interval de doar cinci luni, cât şi ascunderea vânzării sale de către Primăria municipiului Constanţa la un preţ derizoriu. Prin contractul de dare în plată autentificat sub nr. (...)/16.12.2010, la BNP (...), SC Bulevard SA a dat în plată SC Millenium Global Development SA, pentru stingerea unei creanţe de 1.659.815,86 de lei, loturile nr. 2, 3, 4, 6 şi 7, cumpărate de la SC Mehmetoglu SRL. Creanţa stinsă în această modalitate s-a născut ca urmare a unei hotărâri a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor, prin care s-a aprobat repartizarea pe dividende a profitului nerepartizat aferent anilor 2005, 2006, 2008 şi 2009, acţionarului SC (...) SA revenindu-i suma de 1.659.815,86 de lei. Apoi, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor a SC (...) SA a decis, prin Hotărârea nr. 2/11.10.2010, repartizarea profitului nerepartizat pe anul 2004, acţionarului SC Millenium Global Development SA revenindu-i suma de 1.658.000 de lei. În continuare, SC (...) SA a cesionat SC Millenium Global Development SA creanţa pe care o avea de încasat de la SC Bulevard SA, în cuantum de 1.659.815,86 de lei. La rândul ei, SC Millenium Global Development SA a acceptat cesiunea creanţei pe care SC (...)SA o avea faţă de debitorul cedat SC Bulevard SA, în schimbul creanţei pe care SC (...) SA o avea către SC Millenium Global Development SA, în sumă de 1.658.000 de lei. Prin acest şir de hotărâri AGA şi cesiuni de creanţă emise şi efectuate de societăţi administrate sau controlate de inculpata Hortolomei-Moscu Sorina-Gina, SC Bulevard SA a ajuns să datoreze SC Millenium Global Development SA suma de 1.658.000 de lei, debitul fiind stins prin transmiterea dreptului de proprietate asupra imobilului cumpărat de la SC Mehmetoglu SRL“, se mai arată în actul de sesizare al instanţei.

Bulevard SA şi Millenium Global Development

„Această transmisiune suplimentară a dreptului de proprietate tot către o societate administrată de inculpata Hortolomei-Moscu Sorina-Gina a contribuit şi ea la ascunderea originii ilicite a terenului vândut la un preţ modest, la 31.05.2007, cu, prejudicierea bugetului. Astfel cum rezultă din relaţiile comunicate de Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Constanţa, inculpata Hortolomei-Moscu Sorina-Gina este administratorul SC Millenium Global Development SA. Unul dintre acţionarii acestei societăţi este (...), trimis în judecată împreună cu inculpatul Mazăre Radu Ştefan prin rechizitoriul nr. 29/P/2005 al DNA - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie. Asociatul unic şi administratorul SC Mehmetoglu SRL era, la momentul încheierii contractelor de vânzare-cumpărare, inculpata Hortolomei-Moscu Sorina-Gina. În ceea ce priveşte SC Bulevard SA, unul dintre acţionari este SC (...) SA, iar ca administrator a fost împuternicită SC Millenium Global Development. În ceea ce priveşte SC (...) SA, unul dintre acţionari a fost SC Millenium Global Development, iar administrator a fost inculpata Hortolomei-Moscu Sorina-Gina. Conform relaţiilor furnizate de Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Constanţa, la data de 10.07.2014, administrator al SC Bulevard SA era SC Millenium Global Development SA, reprezentată la rândul său de către inculpata Hortolomei-Moscu Sorina-Gina“, potrivit DNA. În finalul acestui capitol, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa mai arată: „Se constată, aşadar, că toate cele trei societăţi sunt controlate în mod direct sau indirect de către inculpata Hortolomei-Moscu Sorina-Gina şi sunt, de asemenea, legate de persoana inculpatului Mazăre Radu Ştefan, existând indicii privind implicarea lor în presupusele activităţi ilicite ale acestuia privind retrocedarea unor terenuri, care fac obiectul judecăţii în dosarul nr. 6536/2/2008 al Curţii de Apel Bucureşti“. „În ceea ce priveşte SC Mehmetoglu SRL, mai trebuie observat că şi în alte cauze au fost obţinute indicii conform cărora ea a fost folosită pentru spălarea unor sume de bani provenite din săvârşirea unor infracţiuni de corupţie comise de apropiaţi ai inculpatului Mazăre Radu Ştefan“, conform rechizitoriului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii