Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:14 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medalii pentru umilinta

ro

11 Nov, 2003 00:00 978 Marime text

Veteranii, in razboi cu birocratia

Beneficiarii Legii 44/1994 nu stiu inca in ce mod vor putea intra in posesia banilor ce reprezinta contravaloarea terenurilor care ar fi trebuit sa fie primite * Continutul Hotararii de Guvern 1217 din 28 octombrie 2003 este destul de ambiguu * Pana in prezent, exista nerezolvate peste 100 de cereri de intrare in posesia terenurilor * Cu toate ca se specifica faptul ca banii ce se presupune ca vor fi acordati se vor da in functie de valoarea suprafetelor de teren, veteranii de razboi spun ca, deocamdata, nici nu au ce sa evalueze * Cei care au reusit totusi sa intre in posesia terenurilor se confrunta acum cu o grava problema * Conform aceleiasi Legi 44, veteranii de razboi sunt scutiti de plata impozitelor * Autoritatile fiscale din Constanta obliga la plata impozitelor pe suprafetele de teren acordate, ascunzandu-se dupa o anumita ordonanta "scapata" de Guvern * Tensiunile in cazul parcelarilor din zona Cumpana-Constanta Sud persista * Acele terenuri nu au nici un statut clar, fiind, pe de o parte, improprii construirii de locuinte, iar pe de alta parte, sunt cultivate abuziv de catre unele asociatii agricole, fara acordul proprietarilor * Reclamatiile depuse la Politie de catre veterani nu au fost solutionate

Subiectul sutelor de mii de veterani de razboi care au luptat pe front in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial a devenit de notorietate, fiind cunoscuta atitudinea refractara a guvernantilor vizavi de aceasta problema. Drepturile de care trebuia sa beneficieze acest segment de populatie aflat in continua scadere numerica sunt evidente, dar lipsesc aproape cu desavarsire. Legea nr.44 promulgata in 1994 acorda veteranilor de razboi decorati anumite drepturi, printre care si cel de a fi improprietariti de catre statul roman cu o suprafata de pamant de 500 de metri patrati, pentru constructia unei case sau, in lipsa acesteia, un hectar de pamant agricol. La Constanta, au beneficiat de prevederile acestei legi, intrand in posesia terenurilor, un numar de 1430 de veterani de razboi, dar din care peste trei sferturi se pare ca regreta enorm ca au fost improprietariti, deoarece acum sunt obligati sa plateasca impozite. Alti aproximativ 1000 de veterani inca asteapta rezolvarea cererilor de improprietarire depuse la autoritatile locale, acum fiind in pusi in mare dilema de noile prevederi complementare Legii 44.

Lege facuta ca sa fie incalcata

In Monitorul Oficial nr.755 din 28 octombrie 2003 au fost publicate Normele metodologice privind despagubirea veteranilor de razboi care nu au fost pusi inca in posesia terenurilor specificate in Legea 44. Conform Hotararii 1217/2003, s-a decis acordarea de despagubiri financiare veteranilor de razboi carora autoritatile locale nu le pot acorda terenurile respective din terte motive, cum ar fi, de exemplu, deficitul de terenuri in localitatile unde acestia au domiciliile. De asemenea, ar beneficia de despagubiri si mostenitorii legali ai persoanelor indreptatite, daca documentele de intrare in posesie au fost depuse in timpul vietii de catre veteranii ai caror rude sunt. Cu toate acestea, inca nu exista un act normativ prin care sa fie evaluate aceste terenuri ce inca nu au fost puse in proprietatea celor in drept. La articolul 7 din Hotararea 1217, se specifica faptul ca "persoanele indreptatite conform legii primesc ca despagubire o suma ce reprezinta valoarea, dupa caz, a suprafetei terenului agricol sau arabil cu care trebuiau sa fie improprietarite, valoare care va fi determinata conform modului de evaluare a terenului". Textul face referire si la o posibila Hotarare de Guvern ce probabil ca va fi emisa, dar nu se stie cand, hotararea fiind cea in baza careia se vor face evaluarile.

Scandalul de la Cumpana persista

In municipiul Constanta, in zona Constanta Sud - Cumpana exista o suprafata intinsa de teren care vrea sa para, in opinia autoritatilor, un viitor cartier rezidential (poate peste alti 40 de ani). Probabil ca din acest pseudo-motiv, in aceasta zona au fost improprietariti, intre anii 1995-2002, aproximativ 500 de veterani de razboi decorati pe front, in conformitate cu prevederile Legii 44/1994. A fost vorba de tot atatea parcele a cate 500 de metri patrati suprafata, care au fost cedate veteranilor cu titlu de locuri de casa. De la prima improprietarire, care s-a facut in 1995, si pana acum, in acea zona nu a fost construit nici un imobil datorita faptului ca la fata locului nu au fost construite nici strazi si nici alte lucrari edilitare (canalizari, retea de apa, retea electrica etc.). Si asta, in pofida tuturor interventiilor facute de cei din Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi - filiala Constanta. Suprafetele de teren puse in posesia acestor veterani sunt, de fapt, parcele agricole care sunt exploatate in prezent de cateva asociatii agricole ce apartin unor afaceristi din Constanta. Culmea este ca pentru cele 500 de parcele destinate construirii de case, dar care sunt de fapt terenuri agricole, cei 500 de proprietari veterani sunt obligati sa plateasca impozite. In Legea 44/1994, la art.13, litera E, este stipulat clar faptul ca veteranii de razboi sunt scutiti de impozite pe terenuri si cladiri. In incercarea de a da o explicatie plauzibila situatiei de fata, finantistii constanteni au motivat impunerea platii impozitului printr-o masura luata ca urmare a unei Ordonante de Guvern nr.36/01 2002. In fata acestui aspect, veteranii de razboi nu mai au ce sa faca, fiind disperati de faptul ca li se impune agresiv plata acestor impozite. Conform unei adrese cu nr.280/22 09 2003, inaintata de veterani Senatului si Parlamentului Romaniei, acestia afirma ca organele financiare locale recurg la forta, mergand in casele celor improprietariti, amenintandu-i cu sechestrarea bunurilor si cu alte amenzi in caz de neplata a acestor impozite. Si toate astea in contextul in care terenurile pentru care veteranii sunt obligati sa plateasca impozite sunt folosite, in prezent, ilegal de cateva asociatii agricole. Acum, terenurile cu pricina sunt arate si chiar semanate, in pofida faptului ca proprietarii, adica veteranii, s-au impotrivit acestui lucru. Asa ca acum ne vedem si in situatia in care unii fac bani frumosi vanzandu-si recoltele semanate ilicit pe proprietatile altora. Cu toate ca la sectiile de politie cu competenta in acea zona au fost depuse zeci de reclamatii care vizeaza aceste aspecte, inca nimeni nu a luat nici o masura concreta.

O alta iluzie?

Poate singura si unica, sa-i spunem totusi, "veste buna" este legata de faptul ca, de la inceputul anului viitor, cuantumul sporurilor la indemnizatia pentru veteranii de razboi va creste. Astfel, veteranii de razboi care au un an petrecut efectiv pe front vor primi in plus 233 000 lei, cei care au doi ani vor primi 593 000 lei, pentru cei care au trei ani indemnizatia va creste la 953 000 lei, iar cei care au participat la razboi un timp mai mare de trei ani vor primi in plus suma de 1 223 000 lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii