Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:02 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medic acuzat că a sluţit o fetiţă de doi ani, condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare

ro

18 Aug, 2016 00:00 2555 Marime text


Vorba veche din popor potrivit căreia la pomul lăudat nu trebuie să te duci cu sacul pare să se aplice, din nefericire, în toate aspectele vieţii de la noi, pornind cu sistemul de învăţământ, capitala, cu mirajul locurilor nelimitate de muncă, dar, din păcate, mai ales în ce priveşte sistemul de sănătate.
 
O altă vorbă, încetăţenită mai ales în Constanţa, spune că cel mai bun spital de aici e drumul către Bucureşti, unde şansele sunt reale de a ne recupera, faţă de Constanţa, unde rişti să te alegi şi cu alte afecţiuni ori boli faţă de cele pentru care te-ai dus iniţial. Dar ce ne facem când până şi cadrele medicale ale unor spitale de renume din capitală sunt judecate şi condamnate pentru malpraxis, mai rău, în cazul unor copilaşi? Unde ne mai ducem atunci?

Comportament superficial

Un medic chirurg ortoped pediatru ce activa la cunoscutul spital din capitală „Marie Curie“ a fost condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare şi la plata unor daune de 100.000 de euro, după ce a fost găsit vinovat de vătămare corporală din culpă. Din păcate, cea care a avut de tras de pe urma comportamentului superficial al medicului (potrivit instanţei de judecată) este o fetiţă de doi ani şi şapte luni, care, în urma acţiunilor acestuia, a stabilit instanţa de judecată, a rămas cu infirmitate pe viaţă şi sluţire.
 
Coşmarul care avea să o lase infirmă pe cea mică a început într-o vară, când, jucându-se în casă, s-a lovit la piciorul stâng şi astfel a ajuns cu părinţii la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S. Curie“, din Bucureşti. Ea a fost internată cu diagnosticul „fractură medio-diafrazară femur stâng cu deplasare“ - „după cum s-a consemnat în foaia de observaţie Clinică Chirurgie Pediatrică, diagnostic pus de către inculpatul C… C…, medic de gardă la unitatea spitalicească în discuţie, care a devenit ulterior şi medicul curant al părţii vătămate (n.r. al fetiţei)“.

Aplicare greşită a tratamentului

Mai departe, în sentinţa judecătorească se arată că, în urma discuţiei cu părinţii fetei, medicul a propus tratamentul fracturii prin „tracţiune-extensie continuă“, dată fiind vârsta mică a acesteia, dar şi consecinţele de ordin de estetic pe care le-ar fi putut cauza o intervenţie chirurgicală. Zis şi făcut, toată lumea a fost de acord, numai că, se pare, potrivit probelor administrate în timpul procesului, că medicul ar fi aplicat greşit benzile adezive pentru tratarea fracturilor la copii prin metoda tracţiune-extensie continuă. Doctorul le-ar fi poziţionat circular, contrar tuturor recomandărilor din doctrina de specialitate, potrivit cărora pentru acestea ar fi trebuit o „poziţionare laterală şi oblic transversală“, nicicum circulară, „pentru a nu provoca tulburări circulatorii“. Astfel că părinţii au argumentat că, din cauza proastei poziţionări, fetiţei i-au apărut complicaţii generatoare de leziuni musculo-nervoase.

Infirmitate pe viaţă

La rândul lor, judecătorii care au analizat cazul au ajuns la concluzia că, dat fiind că micuţa s-a aflat în îngrijirea medicului timp de zece zile, acesta ar fi trebuit să îşi dea seama că metoda de tratament poate avea consecinţe grave asupra fetiţei, care a rămas cu cicatrice pe viaţă, dar şi cu infirmitate, în urma apariţiei sindromului de compartiment. Din păcate, cea mică a rămas cu piciorul stâng mai mic cu doi centrimetri decât cel drept, motiv pentru care va avea nevoie de orteze, de şedinţe de kinetoterapie, dar şi de sprijin moral în acceptarea şi depăşirea acestei infirmităţi.

Greşeli greu de reparat

Pentru toate aceste motive, judecătorii i-au acordat daune morale de 100.000 de euro, iar medicul a fost condamnat, aşa cum arătam mai sus, pentru vătămare corporală din culpă, magistraţii fiind de părere că acesta nu ar fi respectat rigorile propriei profesii în tratarea acestui caz.
 
Aşadar, din păcate, în România, trebuie să ne gândim de două ori înainte chiar şi când apelăm la unităţi spitaliceşti de renume. Greşeli se pot produce peste tot, însă, din nefericire, consecinţele unora dintre ele sunt greu de reparat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii