Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:40 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Menajeria de piatra

ro

03 May, 2003 00:00 782 Marime text

Expozitie inedita in fata blocului

Pensionarul Ilie Enache si-a dat seama de-abia cand a iesit la pensie ca are aptitudini artistice pe care nu le are oricine * El modeleaza din beton chipuri de animale, toate in marime naturala * Prima sa lucrare a constituit-o un elefant inalt de peste doi metri, care sta cu doua picioare in sus * Intr-un tarc frumos construit se mai afla un pui de elefant, o pantera, un uliu, o pisica siberiana si un urs urias cu un pui in brate * In prezent, modeleaza un pitic, si acesta destul de mare insa * Pentru lucrarile pe care le-a facut pana acum a folosit cateva sute de kilograme de beton * Fiecare animal facut din beton este apoi vopsit in culorile sale naturale

Cine trece pe strada Traian, la blocurile din apropierea garii nu poate sa nu vada un mic tarc in care se afla o adevarata menajerie. Numai ca animalele salbatice inchise aici nu sunt vii, ci modelate din ciment si nisip, frumos aranjate pe o armatura din plasa. Adevaratele opere de arta nu sunt executate nicidecum de un artist profesionist, ci de un amator, in prezent pensionar. Ilie Enache, in varsta de 66 de ani, a lucrat ani de zile ca mecanic de intretinere, la fostul Combinat de Ingrasaminte Chimice de la Navodari si, ulterior, la Petromidia, de unde s-a si pensionat. Odata iesit la pensie, Enache si-a dat seama ca are aptitudini de artist, desi nu prea facuse vreodata asa ceva. Prima sa incercare nu a fost deloc usoara, mai ales ca si-a pus in gand sa faca un elefant. Dupa ce a analizat pe toate fetele posibilitatile de executie a animalului, fara nici un fel de schita sau plan, artistul ad-hoc s-a apucat de lucru. A facut un schelet metalic din tot felul de sarme si fier-beton, adunate de pe unde a putut, pe care a asezat o armatura din sarma, toate acestea constituind suportul pentru pasta de ciment si nisip moale. De altfel, chiar acesta este un aspect destul de curios al modului de a executa lucrarile, artistul trebuind sa le execute foarte rapid, astfel incat betonul sa nu se intareasca. Asa cum spuneam, toate animalele au fost facute fara nici un fel de pregatire prealabila, efectiv repede si din memorie. Prima lucrare a fost un elefantul cel mare, la care a lucrat si mai mult, mai ales ca este si foarte mare, fiind mai inalta de doi metri.

O adevarata gradina zoologica

Incurajat de vecini si prinzand deja gustul de a lucra asa ceva, imediat ce a finalizat de modelat elefantul, a mai facut un puisor, "ca sa-i tina de urat celui mare", dupa cum ne-a declarat Enache. Au urmat celelalte animale, urmatorul pe lista fiind un urs urias, caruia i-a facut si lui un puisor, pe care acum Mos Martin il tine in brate. "Nu aveam nici un fel de proiect, practic ce imi venea in minte asta faceam", ne-a mai spus artistul modelator in beton. A urmat o acvila uriasa, asezata, cum este normal, la inaltime, pe o creanga mare de copac. "Am vazut odata la televizor, la Discovery, o pantera, care efectiv m-a impresionat prin forta sa, dar si prin inteligenta cu care este dotat acest animal, si de aici mi-a venit si ideea sa o modelez", ne-a spus pensionarul artist, explicandu-ne cum a conceput ferocele animal, cu care ulterior a completat menajeria. In prezent, Ilie Enache lucreaza la un pitic, care va fi destul de mare insa si va avea ca rol principal "paza" animalelor din tarc. Pentru executarea lucrarilor, Ilie Enache a utilizat sute de kilograme de nisip si ciment, precum si cateva zeci de kilograme de fier pentru armaturi. Dupa finalizare, operele sunt vopsite in culori naturale, incat oricine vede animalele are impresia ca acestea se afla efectiv in fata sa, vii, nu din beton, cum de fapt sunt in realitate. Toate lucrarile sunt executate in timpul liber, pentru ca artistul nu a iesit la pensie decat teoretic, el lucrand permanent pe undeva. Pensionarul nu s-a gandit niciodata sa le expuna undeva, mai ales ca aici sunt bine pozitionate, in asa fel incat cine vrea sa le admire poate sa o faca fara nici un fel de opreliste, si gratuit, si fara limita de timp, ca la muzeu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii