Micii lui Pelehra sunt necorespunzatori consumului
Micii lui Pelehra sunt necorespunzatori consumuluiGheorghe Pelehra, patronul terasei "Cuptorul cu placinte", se foloseste de orice metoda pentru a face cat mai mult profit * Farfurii ciobite de atata uz, mese murdare pentru ca debarasoatorele nu fac fata, mici facuti din zgarciuri si grasimi si produse nebatute in casa de marcat * Toate acestea constituie o reteta financiara de succes de pe urma careia numai el are de castigat * La sfarsitul sezonului, incasarile din acte sunt insignifiante pe langa cele reale care au intrat in buzunarele lui Pelehra
Temperaturile ridicate din ultima perioada au atras foarte multi turisti pe litoral. Daca cei cu dare de mana au ales locatii exotice din afara granitelor tarii, romanii de rand au optat pentru statiunile de pe litoralul romanesc. Ca de obicei, capul de afis ca grad de ocupare il detine statiunea Mamaia. Frecandu-si palmele, cei care au afaceri aici, nu stiu ce sa mai faca sa stoarca bani de la turisti. Daca in ceea ce priveste distractia, multi dintre cei veniti in concediu isi permit doar soarele si privitul, stomacul nu poate fi amagit. Asa ca cei care au terase, fast-food-uri sau restaurante realizeaza vara venituri frumusele. Unii aleg politica preturilor mari, care da bine printre snobi dar care isi selecteaza si clientela. Acestia fac parte in cele mai multe cazuri din noul val de comercianti. Multi dintre ei dau repede faliment pentru ca este greu de supravietuit mai ales ca, pe piata, concurenta este acerba. La polul opus se situeaza comerciantii care aleg politica preturilor mici si a investitiilor minime in locatie. Speculand faptul ca multi dintre cei veniti pe litoral au banii bine dramuiti, acestia le ofera mancare la preturi foarte mici. Celebru printre comerciantii din aceasta categorie este si Gheorghe Pelehra, patronul "Cuptorului cu placinte" din Satul de vacanta. De cativa ani buni, terasa este plina vara de vara de clienti atrasi in acest loc de preturile de departe cele mai mici din zona. Chiar daca conditiile de servire a mesei la aceasta terasa sunt sub orice critica, turistii dar si constantenii vin si mananca. Pentru ca sezonul estival dureaza foarte putin, in restul anului localul fiind inchis, Pelehra incearca prin orice metoda sa realizeze castiguri cat mai mari in perioada de functionare.Reteta succesului "a la Pelehra"Chiar daca terasa este una destul de mare, patronul nu are prea multi angajati pentru ca asta presupune sa le plateasca salarii. Din aceasta cauza pe mese zac multa vreme resturi de mancare, sticle si farfurii asa ca cei care prind o masa libera trebuie mai intai sa o curete. O alta metoda de reducere a cheltuielilor este si folosirea aceleiasi vesele de fiecare data. In mod normal, intr-un astfel de local gen autoservire se folosesc farfurii de plastic de unica folosinta, dar pentru ca aceasta metoda inseamna cheltuieli suplimentare, Pelehra a adunat probabil de pe la rude farfurii de portelan din seturi descompletate si le-a adus la terasa. In timp, trecand prin atatea maini, acestea s-au ciobit. La aspectul de relicve arheologice li se mai adauga si mizeria ramasa in urma spalarii lor "de ochii soacrei". Cel mai grav este ca, desi au foarte multi clienti, vanzatoarele nu dau bon de casa. Astfel, la sfarsitul sezonului incasarile din acte sunt mult mai mici decat cele reale care au intrat in buzunarul patronului. Pe langa alte "delicatese" preparate la "Cuptorul cu placinte", micii sunt de departe cel mai cautat sortiment cautat de clienti. Atrasi de pretul foarte mic, 5000 de lei bucata, aproape de trei ori mai putin decat la alti comercianti, consumatorii nu mai tin cont de nimic si dau buzna sa se infrupte din "micul lui Pelehra". Asa cum sustine un afis lipit pe un perete din incinta terasei, toate produsele vandute la "Cuptorul cu placinte" sunt preparate in laboratorul propriu. Reteta dupa care sunt facuti micii este probabil de asemenea una "a casei". In mod normal daca ne luam dupa felul cum arata si terasa ne dam seama ca Pelehra nu este un bun crestin care se gandeste la semenii lui cu bani putini, ba din contra, face totul cu un foarte bun spirit de comerciant. Pentru ca au existat destule cazuri in care cei care au servit masa la aceasta terasa au gasit in mici fel si fel de zgarciuri si cateodata chiar si alte obiecte uneori identificate, alteori nu, reporterii nostri au achizitionat de la "Cuptorul cu placinte", carne cruda de mici pe care au dus-o la analize la Laboratorul Sanitar Veterinar de Stat. Rezultatele au confirmat banuielile. Micii sunt facuti dintr-un amestec de carne de porc si vita, predominant grasime cu multe flaxuri si tendoane in compozitie, iar mirosul este de neaerisit. Concluzia buletinului de analiza face referire la faptul ca "proba provine de la speciile porc si vita si prezinta defecte organoleptice". Asa se justifica pretul scazut al produsului, el continand orice altceva in afara de carne. Consumatorii de mici se pot duce oriunde sa manance acest produs, numai la Pelehra nu. Prin toate aceste mijloace si neavand pic de respect fata de clienti patronul terasei "Cuptorul cu placinte" a reusit sa faca in timp o avere considerabila si chiar sa lanseze sloganul de care probabil e foarte mandru " Opreste-te aici din drum sa mananci ieftin si bun", iar noi am completa "sa mananci cu bani putini, daca la sanatate nu tii".Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp