Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:43 20 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mii de de intervenții ale pompierilor salvatori, în acest weekend. Cele mai importante misiuni

ro

20 Jun, 2022 11:08 1053 Marime text
Sursa foto ISU TULCEA
  • Peste 4.200 de intervenții ale pompierilor salvatori, în acest weekend

În acest sfârșit de săptămână (17-19.06.2022), la nivel național, salvatorii au gestionat 4.242 intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în 3.478 de solicitări. 

Echipajele operative au intervenit pentru stingerea a 293 de incendii, precum și în alte 458 de intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane sau animale, distrugere muniție neexplodată etc.

Din totalul celor 293 de incendii care au avut loc în ultimele trei zile la nivel național, 166 de intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, gunoi), fiind afectate peste 170 ha de teren.

Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină la 13 accidente rutiere, pentru extragerea persoanelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor. În urma acestor evenimente, opt persoane și-au pierdut viața. 

De asemenea, în ultimele trei zile, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii au salvat 33 persoane aflate in dificultate.

În perioada de referință, au fost transmise 40 de mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, 37 privind prezența animalelor sălbatice (urs) și 3 mesaje de avertizare a populației privind fenomenele meteorologice.

Dintre cele mai importante misiuni gestionate de pompieri, amintim:


Intervenția care a avut loc în timpul zilei de vineri, în județul Ialomița, pe DN 2A, unde echipajele de descarcerare și prim ajutor au acționat la un accident rutier produs între un autoturism și o motocicletă. Ajunși la fața locului, pompierii au găsit o victimă care prezenta leziuni incompatibile cu viața și alte patru persoane  cărora li s-a acordat asistență medicală de urgență, fără a fi necesar transportul la spital.

Un alt eveniment soldat cu victime a avut loc pe parcursul dimineții de sâmbătă, în județul Alba, unde pompierii au intervenit la incident rutier produs pe DN 1. În accidentul rutier au fost implicate două autoturisme, din care au rezultat trei victime, două dintre acestea încarcerate. Din cauza impactului puternic și a leziunilor suferite, unul dintre șoferi a decedat. Salvatorii au acordat măsuri de prim ajutor celor două persoane, ulterior acestea fiind transportate la spital pentru investigații suplimentare.

În cursul zilei de sâmbătă și duminică, apele au luat mai multe vieți! Un copil de 16 ani și-a pierdut viața în apele Dunării, în zona localității Spanțov din județul Călărași. Un alt copil, de doar 8 ani s-a înecat, în apa râului de pe raza localității Tarlisua, din județul Bistrița-Năsăud. Un adult în vârstă de aproximativ 50 de ani și-a pierdut viața în apele barajului Tungujei din județul Iași. De asemenea, în același județ, pe parcursul zilei de duminică, un tânăr de aproximativ 16 ani s-a încat într-un lac din comuna Mogoșești. O altă tragedie, la care au intervenit pompierii băcăuani, a avut loc pe râul Bistrița. Toate persoanele au fost scoase din apă de salvatori, însă, în ciuda manevrelor de resuscitare, a fost constatat decesul.

Suntem conștienți că zilele caniculare îi îndeamnă pe oameni la scăldat, însă, pentru evitarea unor adevărate drame, este foarte important ca scăldatul să se facă doar în locuri special amenajate pentru înot!

În multe situații, curentul puternic, adâncimea apei și teribilismul stau la baza unui scenariu dramatic! Condițiile de înot pot fi imprevizibile în râuri, iazuri, lacuri sau în mare. Chiar și persoanele care înoată bine pot obosi, pot avea crampe musculare sau pot fi prinse într-un curent de apă. 


Fiecare părinte trebuie să aibă în vedere siguranța copilului! Este foarte important să nu îl pierzi din câmpul vizual, nici măcar o secundă. Oricât de bine înoată, nu aveți garanția că este în siguranță! 

Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii rămân mobilizați în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale. 

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii