Ministerul Mediului, apelor și pădurilor a aprobat recoltarea a patru urși bruni. Cine face capturarea acestora
Ministerul Mediului, apelor și pădurilor a aprobat recoltarea a patru urși bruni. Cine face capturarea acestora
24 Jun, 2021 04:07
ZIUA de Constanta
1763
Marime text
- În Monitorul Oficial al României Partea I numărul 618 din data de 23 iunie au fost publicate patru rodine privind aprobarea derogării pentru unele specii de animale sălbatice ministrul mediului, apelor și pădurilor în cazul de față a unor urși bruni din pădurile României.
Toate cele patru acte normative sunt semnate, pentru ministrul mediului, de Robert-Eugen Szép, secretar de stat, iar pentru a nu se mai face toto felul de interpretări privind vânarea urșilor ca trofee, tot prin ordin s-a stbilit și asociația de vânătoare care se va ocupa de ei.
În acest sens prin derogare de la prevederile art. 33 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice se aprobă recoltarea unui exemplar din specia urs brun de pe raza fondului cinegetic nr. 39 Marpod, județul Sibiu.
Derogarea se stabilește pentru 20 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, dar nu mai târziu de 15 iulie 2021 iar recoltarea exemplarului de urs brun se realizează numai de către Asociația de Vânătoare și Pescuit Silva Marpod.
Exemplarul din specia urs brun va fi recoltat numai după ce a fost identificat și atent monitorizat.
Un alt ordin de ministru face referire face referire la recoltarea unui exemplar din specia urs brun de pe raza fondului cinegetic nr. 43 Dealu, județul Harghita.
Derogarea se stabilește pentru 20 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, dar nu mai târziu de 30 iunie 2021.
Recoltarea exemplarului de urs brun se realizează numai de către Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi „GORDON”.
Cel de-al treilea urs burn care urmează a fi recoltat se află pe raza fondului cinegetic nr. 34 Mălin, județul Bistrița-Năsăud, iar recoltarea acestui exemplar se va realiza numai de către Asociația de Vânătoare Ardealul, cel târziu până la 30 iunie.
Ultimul urs luat în obiectiv de autorități este cel de pe raza fondului cinegetic nr. 36 Szencsed, județul Harghita care, și acesta, tot până la 30 iunie trebuie prins.
Recoltarea exemplarului de urs brun se realizează numai de către Asociația de Vânătoare și Pescuit Sportiv Zetelaka Es Tarsai.
De ce a fost nevoie de acest act normativ
„Legislația va fi schimbată. Și vom propune ca aceste derogări să meargă în primul rând pentru intervenție, acolo unde este nevoie de intervenție promptă, rapidă, pentru a salva vieți și a proteja bunurile omului. Aici, intervenția trebuie să se întâmple în 24 de ore, maxim. Am făcut o analiză și ieri am avut o discuție foarte lungă cu colegii mei. O derogare pe legislația actuală trebuie să parcurgă cel puțin 6,7 pași. Și derogarea, până la emitere, de la apelul către 112, poate să dureze în cel mai bun caz 2 săptămâni, în cazurile standard 2,3 luni” – a spus ministrul într-un interviu acordat publicaţiei Ştirileprotv.ro.
Ministrul Mediului a explicat că uciderea urșilor prin împușcare este permisă inclusiv printr-o Directivă Europeană, iar 5 state membre ale UE aplică deja această măsură.
În ultimele luni au fost raportate 280 de atacuri ale urşilor asupra oamenilor şi au fost deschise 5.000 de dosare de pagubă. Din estimările vânătorilor, în România există peste 10.000 de urşi. În prezent, ministrul Mediului a mărturisit că intervenţia autorităţilor este greoaie din cauza legislaţiei care prevede obţinerea mai multor avize pentru îndepărtarea urşilor din zonele locuite.
Sursa foto: captura video Youtube Romsilva
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii