Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:04 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Olguţa Vasilescu despre pensiile militarilor

ro

14 Jul, 2018 06:39 74175 Marime text
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat aseară, la România TV, că legea pensiilor va intra în dezbaterea parlamentară la toamnă, iar la începutul anului viitor ar putea intra în vigoare.

Ministrul a vorbit şi despre pensiile speciale
 
"Este o lege care se referă doar la cei care au contribuit un anumit număr de ani. Pentru că și cei care au sub 10 ani stagiu de cotizare vor merge pe o altă legislație proprie. Pe asistență socială, unde trebuiau să fie de la început. Ei practic nu au calitatea de asigurat al sistemului, ci de...intră într-o formă de asistență socială. În același timp cei care sunt la ora actuală pe legislație specială și aici eu includ militarii și polițiștii, care-mi spun că au pensii militare, dar sunt tot legi speciale.

Ministerul Muncii nu poate să lucreze pe pensiile militare deoarece casele de pensii ale militarilor și polițiștilor se află în subordinea Ministerului Apărării și Ministerului de Interne, deci nu aș fi avut cum să lucrez eu. Sunt singurul ministru din acest guvern care are un dosar penal pentru că am semnat o OUG referitoare la pensiile militare.

 
Pentru că până anul trecut, când a apărut OUG, pensionarii militari își actualizau pensiile în funcție de salariile celor din activitate. Și anul trecut am spus că din moment ce salariile militarilor cresc în fiecare an cu 25% din diferența față de care trebuie să ajungă în 2022, deci automat solda le crește suficient de mult, atunci nu putem să actualizăm și pensiile.
 
Am văzut ce înseamnă actualizarea unei pensii militare, care a pornit de la 7000 în 2015 și a ajuns la 22.000 în anul 2017.
 
Pentru România, pensiile militarilor chiar sunt decente dacă le comparăm cu celălalte, care ajung într-o medie de 1100 de lei. Și atunci să nu le mai lași să crească într-un procent atât de mare cum a fost exemplul pensiei de care v-am spus. Și tot în această OUG am scris clar că nu mai poate să fie pensia netă mai mare decât salariul net pe care l-a avut. Pentru că avea un salariu, să zicem, de 4000 de lei, dar ieșea la pensie luna următoare cu 4300 de lei. E foarte complicat sistemul.

Militarii, de exemplu, au avut un număr de ani în care nu au contribuit deloc. Că așa a stabilit statul român, bineînțeles. Și atunci, când le făceai calculul pe contributivitate pierdeau din start. Din această cauză...nu mă întrebați pe mine, că nu am făcut eu legislația de pensii speciale.

Eu încerc la ora actuală să fac o lege bună care să aducă pensii decente în România, așa cum insist să spun că nici pensiile militare, și nu mă refer aici la pensiile acelea care sunt inadmisibil de mari...Ei bine, vom încerca să facem pe această Lege a Pensiilor și pentru ceilalți pensionari să aibă pensii decente și eu vă spun că vor fi niște surprize foarte frumoase.
 

Sursa foto: ZIUA de Constanta 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Nistor 06 Nov, 2018 02:14 Nu cred ca sunt asa de decente? Vine iarna , creste cota de gaze , cine are, apa si lumina . Toate , se ridică la suma inimaginabile. Da un pensionar civil, nu ar putea să le plătească. La 1100 lei cit primește. Asa ca, ar rămîne fără bani. Mai ales pensionarii de la orașe. La tara se mai descurca... Dar, doamna ministru, căci la dînsa ma refer, în perioada comunismului, în vechiul sistem , contribuțiile și toate celelalte , erau plătite prin unități, nu făceam eu lt. Lazăr legea. Erau legi precise , nu era datoria mea sau a dumitale daca erai, cumva militar, dar nu cred. Altfel , nu spuneai , ca nu stii. Unitățile aveau biroul financiar, ei se ocupau de banii unității, de bugetul ei. Asa ca , nu vorbiti ce nu stiti. Mai bine , nu aduceți vorba despre asta. In ceea ce priveste viață civilă, acolo e foarte greu, aveti foarte mare dreptate. Oricum poate nu citiți aceste cuvinte Doamna Ministru dar, apreciez foarte mult munca si stăruința dumneavoastra. Va multumesc mult.
  • fara nume 18 Sep, 2018 14:13 Noi comentam toata ziua si wi isi vad te treaba au vazut toti cit de slabi sint militari pacat ca nu mai traieste gr. Cheler ca nu se atongeau de nimic.
  • Cornila Lucian 10 Sep, 2018 21:02 alt exemplu de pensie nu a gasit? Este ca Boc. Nu are militarii la inima. Uita repede. Armata este a poporului. Dar unde dragoste nu e.......
  • Dorin 09 Aug, 2018 15:05 Trebuie sa se revina la situatia de dinaintea aplicarii OUG 57/2017, altfel este discriminare intre pensionarii militari delimitati cronologic de acest moment. Sa speram ca D-na Ministru Olguta VASILESCU doreste sa fie un ministru apreciat deopotriva de cele doua grupuri de pensionari militari > cei pensionati inainte de OUG 57/2017 si cei pensionati dupa aceasta data
  • ion 20 Jul, 2018 18:57 mai doamna ministru stie tot dute la arhivele militare unde se mai pastreaza si statele de plata de pe vreme lui ceausescu si ai sa gasesti opri pentru pensie de 10 la suta pe luna .Si militari au pltit si la pensie si au avut si impozit ca si civili dar dumneta care esti profesor de latina nu cunosti legile ca va pus dragnea dupa interese si contributii deci dute la arhivele miltare si convingete de unde a scos boc pensia pe contributivitate si inca ceva pensia se calculeaza obligatoriu din salariul brut penru ca din brut sa luat darile nu din net
  • Nicu Matei 19 Jul, 2018 10:14 Are mare dreptate doamna Vasilescu. Militarii au venituri mai mult decât decente. Ar trebui sa respecte legile, statul și cetățeanul mai mult. Ei trăiesc din contribuțiile cetățenilor și nu invers. Am depus un jurământ militar prin care respectă, legile, statul și cetățeanul. Așa că vă rog domnilor militari să aveți un mai mare respect pentru cele spuse mai sus.
  • Bumbacescu Ion 15 Jul, 2018 13:52 Doamna, militarii pensionati pana in anul 2010 nu au contribuit la fondul de pensii, cu alte cuvinte nu au platit cotizatiile care sa-i indreptateasca sa beneficieze de sume de bani provenite din acel fond. Boc si Seitan, sprijiniti de Udrea si Basescu au pus la cale in 2010 o mare cacealma si pe baza unor cotizatii imaginare "considerate", au cuplat c.ca. 170.000 de oameni cu pensii consistente la acest fond. Bietii pensionari de drept, au fost incantati ca se desfiinteaza pensiile "nesimtite" si vor avea parte de aici de bani multi. Insa, dupa "recalcularea" (si revizuirea) acestor pensii nesimtite, au rezultat pensii cu adevarat nesimtite pentru 130.000 - 140.000 de pensionari, dintre care multi fosti securisti si militieni, alimentate din acel fond. Doamna , dreptul la pensie nu se constituie, reconstituie, acorda, etc. prin lege, el se OBTINE in urma faptului COTIZARII. Numai cei care u cotizat trebuie sa beneficieze de acel fond. Dreptul la pensie militara insa se DOBANDESTE prin lege, in urma faptului ca persoana a desfasurat activitatea un numar de ani in cadrul institutiilor militare, nefiind conditionata de faptul cotizarii. Statul Roman administreaza fondul de pensii rezultat in urma cotizarii si aceasta nu inseamna ca il si poate distribuii cum si cui doreste, in cazul de fata cupland militarii securistii militienii si pe altii la acest fond. Este de datoria D-voastra sa asigurati repartizarea dreapta a acestui fond. Dar nu trebuia sa dispuneti in domeniul pensiilor militare. Doamna, va rog uitati-va la legea 223 privind pensiile militare de stat care se aplica acum si veti vedea ce inseamna necompetenta. Modificarile dispuse prin OUG57/2015, art. 40 au intrat in vigoare la 11 decembrie 2015. Ele au modificat si completat (abrogat ) la intrarea lor in vigoare unele articole din Legea 223. Dar, legea 223 a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016 si prin urmare nu exista la data modificarii. In aceasta situatie, in realitate, aceste dispozitii au modificat la 11 dec. 2025 textul adoptat de Parlament, promulgat de Presedinte si publicat in M.Of. Prin urmare, Legea 223 in forma modificata si completata la 11 dec. 2015, care se aplica acum este emisa si adoptata de Guvernul Romaniei, reprezinta vointa exclusiva a Guvernului si este un act direct de legiferare, dispozitiile fiind in vigoare direct ca lege, nesupuse controlului de constitutionalitate si parlamentar Forma modificata completata a Legii 223 privind p
  • Radu 15 Jul, 2018 12:37 Pai sa va spun eu cum e chestia cu pensiile de 7000 de ron din armata,ati dublat salariile ofiterilor,ati acceptat ca ofiterii care ies la pensie sa se mute pe o functie mai mare si pentru care unii din ei nu aveau nici prgatirea si nici studiile necesare numai ca sa ia pensii foarte mari,diferenta intre pensia unui ofiter si pensia unui subofiter era pe timpul lui Ceausescu de cateva sute de lei ca si solda pe cand acum le-ati dublat-o si chiar le-ati triplat-o de parca ar fi facut nu stiu ce acte de vitejie si nu stim noi,sa va fie rusine si voua si celor care au condus armata in toti acesti ani multi din astia cu 7000 pensie au facut studii superioare militare cu bani,era stiut faptul cat te costa intrarea la Academie,acum se face altfel faci meditatii cu profesorii de-acolo,rusine sa va fie,subofiterii din armata au pensii foarte mici,v-ati construit cariera militara pe spatele lor, un eventual razboi tot subofiterii l-ar duce,unii ofiteri habar n-au sa citeasca o harta,vai de noi,spuneti adevarul nu mai mintiti
  • Omu 14 Jul, 2018 22:58 Dna Vasilescu Olguța de ce nu ați rămas primar în Craiova și ați acceptat "palaria" de ministru? Sa fie de vina dosarul ce-l aveați pe rol?
  • Vali 14 Jul, 2018 20:54 Doamna ministru (scuzati termenul de "doamna") dezinformeaza cu buna stiinta. In 2015 pensiile militare au fost pe sistem contributiv, conform Legii nr. 263/2010. Din 2016 ele au fost recalculate ca pensii militare de stat, dupa alt algoritm, ocazie cu care 68% din pensiile militare au ramas in plata cele pe sistem contributiv, ca fiind mai favorabile. Asadar pensiile militare din 2017 nu au ajuns la acel nivel prin actualizare, care si ele au primit aceeasi indexare ca si pensiile civile, de 5% la inceputul lui 2016 si 5,25% la inceputul lui 2018. Oricum, minciuna este cu atat mai gogonata, cu cat pensiile de peste 14.000 lei in MApN sunt ale magistratilor militari, care au acelasi regim de calcul ca si cei civili. Cea mai mare functie militara, de sef Stat Major General, general cu 4 stele, nu trece de 14.000 lei. Asadar ministra Vasilescu minte fara sa roseasca. Ca sa demonstreze ca gresesc, o rog sa faca publica persoana (grad, nume si prenume, functia ocupata, asa cum s-a facut si la procurorul din Arges, Balasoiu, care avea pensie de 34.000 lei) cu 24.000 lei pensie militara in 2017, si care in 2015 avea 7.000 lei.
  • radoi alexandru 14 Jul, 2018 20:51 o surpriza frumoasa, doamna ministru ar fi ca dv să nu mai fiti ministru. oricum nu va pricepeti la pensii ...speciale....care nu sunt speciale. vai de capul vostru!
  • Nicolae Elena 14 Jul, 2018 19:32 Legea care a permis acest lucru tot PSD a dat-o! Acestea sunt doar vorbe!! Boc a facut ceea ce trebuia !
  • Gheorghe gheorma 14 Jul, 2018 18:07 Dar ministri aparari si de interne ai cui sant?Nu de la psd? Lucrati mana in mana.Daca ei nu dau avize nu se modifica nimic.Solutia : IN STRADA CAMARAZi!
  • Legis 14 Jul, 2018 12:42 Madam Vasilescu minte cu nerusinare. Numai ea a semnat oug cu pensiile din ordine publică, apărare și siguranță națională. Acum o da la intors ca a decimst considerabil sistemul prin treceri masive in rezerva in 2017 Sa meargă ea sa apere teritoriul național si sa ii fie nu rusine mare rusine pentru ce a făcut.