Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:40 18 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Minori pe cai gresite

ro

29 Oct, 2009 01:42 2706 Marime text
delincventa_juvenila_exposure.jpgFenomenul delincvenţei juvenile descrie o creştere îngrijorătoare la Constanţa. Poliţiştii se confruntă cu tot mai multe infracţiuni ai căror protagonişti nu au nici măcar vârsta legală pentru a putea răspunde penal. De la începutul săptămânii şi până în prezent, opt adolescenţi cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani, au ajuns pe mâna oamenilor legii. În mai mult de jumătate dintre cazuri, minorii nu se află la prima faptă penală.

Patru cazuri de delincvenţă juvenilă la Constanţa

O nouă anchetă cu autori minori a fost deschisă de Poliţiştii Secţiei 5, după ce patru tineri, dintre care unul de 15 şi unul de 17 ani, au fost prinşi în flagrant în timp ce spărgeau un magazin din centrul oraşului. Anchetatorii spun că tinerii sunt clienţi fideli ai secţiilor de poliţie din oraş, având la activ numeroase dosare penale pentru furturi din societăţi şi din locuinţe. Cei patru au recidivat în noaptea de luni spre marţi, când au pus în scenă spargerea magazinului SC „Nic Mar" SRL Constanţa, situat la demisolul clădirii Universităţii Maritime Constanţa, de pe strada Mircea cel Bătrân. O patrulă de poliţie i-a surprins în flagrant, iar bunurile pe care le-au furat, i-au compromis. Tinerii au fost identificaţi drept Bilen S, de 15 ani, din Constanţa, Ali R, de 17 ani, din Cumpăna, Ghiunaidân Mustafa, de 18 ani, din Viişoara, şi Adem Amiş, de 19 ani, din Constanţa, şi escortaţi la secţia de poliţie pentru a da declaraţii. Anchetatorii au stabilit că cei patru au pătruns în incintă, după ce au forţat fereastra magazinului, şi au sustras din interior mai multe băuturi răcoritoare, precum şi suma de 31 de lei. În urmă cu doar trei zile, poliţiştii au destructurat o adevărată reţea infracţională formată din patru minori, specializaţi pe furturi de autoturisme autohtone. Tinerii, cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani, sunt cercetaţi pentru trei infracţiuni de furt calificat, petrecute în ultima săptămână, în Mangalia. Un alt minor, în vârstă de doar 15 ani, este cercetat pentru furt calificat, după ce a premeditat şi a pus în aplicare planul spargerii unei locuinţe din Chirnogeni, iar altul de aceeaşi vârstă este principalul suspect în ancheta poliţiei pentru două cazuri de furturi din locuinţe, petrecute în ultima lună la Constanţa.

Cauzele fenomenului

Psihologii din cadrul Poliţiei Române spun că majoritatea delincvenţilor juvenili provin din familii cu o situaţie financiară precară sau dintr-un mediu familial dezorganizat, aspecte ce au un puternic impact asupra comportamentului şi acţiunilor minorilor. O influenţa negativă o manifestă şi anturajul sau grupul de prieteni, precum şi tentaţiile tot mai numeroase pe care societatea le oferă în permanenţă. Manipularea din partea unei persoane adulte constituie un motiv frecvent care îi determină pe minori să apuce pe căi greşite. Teribilismul, bravura, tendinţa de a epata pentru a fi popular în rândul cercului de prieteni sau de colegi, reprezintă, de asemenea, o motivaţie solidă.

Răspunderea penală a minorilor

Potrivit oamenilor legii, până la împlinirea vârstei de 14 ani , minorii nu răspund penal. De la această vârstă însă, şi până la împlinirea a 16 ani, minorii răspund penal dacă se constată că au avut discernământ în momentul comiterii faptei, adică dacă au ştiut că fac un lucru rău, nepermis, şi au anticipat consecinţele acestuia. Minorii răspund penal după împlinirea vârstei de 16 ani. Potrivit art. 100 din Codul Penal „faţă de minorul care răspunde penal se poate lua o măsură educativă, ori i se poate aplica o pedeapsă". Măsurile educative sunt: mustrarea, libertatea supravegheată timp de un an, internarea într-un centru de reeducare sau internarea într-un institut medical-educativ. Art. 109 al actului normativ stipulează că „pedepsele ce se pot aplica minorului sunt închisoarea sau amenda prevăzute de lege pentru infracţiunea săvârşită, iar limitele pedepselor se reduc la jumătate".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii