Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:55 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Modificări la Legea privind funcţionarea Poliţiei Române! Ce semnal de alarmă trage comisarul șef Vasile Zelca, liderul SNPPC

ro

05 May, 2022 00:00 2112 Marime text
 
  • Comisarul șef Vasile Zelca, liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) din MAI, salută această modificare, pentru că „sunt situații în care polițistul nu are timp în opt ore să clarifice situația, numai că este rău prin prisma faptului că legiutorul nu s-a gândit la ce să facă polițistul pe motodologie, prin lege, dacă nu reușește în cele 12 ore să-i stabilească identitatea persoanei“.
 
În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 431 din data de 03 mai 2022 a fost publicată Legea nr. 122/2022 pentru modificarea şi completarea art. 36 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române. Conform noilor prevederi, în situaţia în care identitatea persoanei nu a putut fi stabilită în termenul prevăzut la alin. (4), respectiv de îndată, fără a depăşi un termen de 8 ore de la momentul iniţierii deplasării, acest termen se prelungeşte cu perioada necesară stabilirii identităţii, verificării situaţiei de fapt şi, după caz, luării măsurilor legale, fără a depăşi un termen de 12 ore de la momentul iniţierii deplasării.

Modificările vor intra în vigoare începând cu data de mâine, 06 mai 2022.
 
Astfel, potrivit datelor oficiale, Articolul 36 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 170 din 2 martie 2020, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
 
1.Alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(4) Verificarea situaţiei de fapt şi, după caz, luarea măsurilor legale faţă de persoana condusă la sediul poliţiei se realizează de îndată, fără a depăşi un termen de 8 ore de la momentul iniţierii deplasării.“
 
2.După alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu următorul cuprins:
„(41) În situaţia în care identitatea persoanei nu a putut fi stabilită în termenul prevăzut la alin. (4), acest termen se prelungeşte cu perioada necesară stabilirii identităţii, verificării situaţiei de fapt şi, după caz, luării măsurilor legale, fără a depăşi un termen de 12 ore de la momentul iniţierii deplasării“.
 
3.Alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(5) Poliţistul are obligaţia de a permite persoanei să părăsească de îndată sediul poliţiei: a) după finalizarea activităţilor, chiar dacă termenele prevăzute la alin. (4) şi (41) nu au expirat;

b) după expirarea termenului prevăzut la alin. (4), dacă identitatea persoanei a fost stabilită;
c) după expirarea termenului prevăzut la alin. (41), chiar dacă identitatea persoanei nu a putut fi stabilită“.
 
Dosar PIN (Persoană cu Identitate Necunoscută)
 
Comisarul șef Vasile Zelca, fostul comandant al Secției 7 Poliție Rurală Constanța, liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) din MAI, salută această modificare, pentru că „sunt situații în care polițistul nu are timp în opt ore să clarifice situația, numai că este rău prin prisma faptului că legiutorul nu s-a gândit la ce să facă polițistul pe motodologie, prin lege, dacă nu reușește în cele 12 ore să-i stabilească identitatea persoanei“.
 
„Noi avem o pârghie, dar ne-am fi dorit să fim consultați din timp pentru că am fi inclus această pârghie legală în lege, respectiv constituirea unui dosar pe care noi îl numim pe scurt PIN (Persoană cu Identitate Necunoscută). Dosar în care fotografiem persoana, o amprentăm, au loc niște activități criminalistice. Introducem datele obținute în bazele de date pentru ca vreodată, când acea persoană se va reuși identificarea ei, să rezolvăm și noi situația Este posibil ca acea persoană să fi comis o contravenție, sau să fie parte într-un dosar, să fie martor, să fie victimă, sau chiar suspect. Atunci nu ai identitatea lui și era bine să se instituie prin lege acest dosar PIN, să se stabilească clar o metodologie de lucru astfel încât să asiguri și o continuitate în ceea ce privește activitatea. Dacă eu, în momentul de față nu reușesc să stabilesc identitatea persoanei îi dau drumul. Legiutorul trebuia să meargă mai departe. Dacă am fi fost consultați, cred că ar fi fost destui polițiști care ar fi furnizat această idee. Domnule, introduceți în această lege și modul de lucru cu dosarele PIN“.     
 

Dosar CIN (Cadavru cu Identitate Necunoscută).
 
„Mai avem și dosarele CIN (Cadavru cu Identitate Necunoscută). Persoana decedată se amprentează, să ia mulajul la dinți, dacă mai sunt părți întregi din corp, poate sunt ceva tatuaje...se face un dosar care se bagă în baza de date iar computerul caută. Poate mai apare tatuajul pe undeva. Poate că în urmă cu 20 de ani persoana respectivă a mai fost cercetată pentru diverse fapte. Și așa știm cine este, îi aflăm identitatea. Era bine ca acest mod de lucru să fie stabilit prin lege. Dosarul există, nu este ilegal, dar era bine să-l stabilească în privința modului de lucru: ce faci dacă în 12 ore nu identifici persoana pe care ai găsit-o într-o situație contravențională?. Îi faci un dosar PIN“, a mai explicat, pentru ZIUA de Constanța, Comisarul șef Vasile Zelca, liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) din MAI.
 
Modificările vor intra în vigoare începând cu data de mâine, 06 mai 2022.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
ZIUA-n amiaza mare
Vasile Zelca, debut de mandat furtunos în fruntea Sindicatului Național al Polițiștilor - „Dacă am avea dreptul la grevă, nu știu pe unde ar mai scoate cămașa guvernele”

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii