Moment emoționant la Constanța! Lista militarilor care au primit Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării și Emblema de Merit în Slujba Păcii
Moment emoționant la Constanța!: Lista militarilor care au primit Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema
10 Jan, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
3699
Marime text
- Comandată de căpitan-comandorul Daniel Gheorma, nava militară românească a îndeplinit, pentru al doilea an consecutiv, o misiune de interes major pentru Forțele Navale Române.
Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (274) s-a întors din Marea Mediterana duminică, 09 ianuarie 2022, în portul militar Constanța, după participarea la Operația Uniunii Europene EUNAVFOR MED „IRINI”.
Nava militară românească a plecat din țară la data de 23 septembrie, iar în perioada 1 octombrie - 31 decembrie a fost integrată în gruparea navală permanentă a UE din Mediterana și a desfășurat misiuni de asigurare a respectării embargoului armelor impus Libiei de către ONU (Organizația Națiunilor Unite) și de combatere a traficului ilicit de produse petroliere, droguri și persoane, prin monitorizarea traficului maritim și prin executarea de inspecții la navele suspecte din Marea Mediterană.
La eveniment a participat ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.
„Ne bucurăm că ați venit acasă sănătoși și raportând o misiune îndeplinită! Mă bucur nespus că am această oportunitate de a vă strânge mâna și de a vă mulțumi pentru tot ceea ce faceți pentru România. Participarea armatei române, cu capabilitățile Forțelor Navale, la operația „IRINI” contribuie la îndeplinirea angajamentelor pe care țara noastră și le-a asumat față de Uniunea Europeană și față de proiectul asigurării securității în Marea Mediterană prin participarea noastră la efortul comun realizat pentru încetarea conflictului din Libia“, a mai spus ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu.
Distincţii militare onorifice
Personalul propus pentru conferirea de distincţii militare onorifice cu ocazia încheierii operaţiei EUNAVFOR MED IRINI în Marea Mediterană, a Puitorului de mine şi plase „Cam. Constantin Bălescu“ - 274, desfăşurată în perioada 23 septembrie 2021 – 09 ianuarie 2022:
Emblema de Onoare a Armatei României a fost conferită Divizionului 146 Nave Minare Deminare și căpitanului comandor Florian Daniel Gheorma.
Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării a fost acordată următorilor:
Maistru militar principal Tudusciuc Vasile- Gabriel
Maistru militar clasa I Agiu Petre George
„Emblema de Merit în Slujba Păcii“ clasa a II-a“ a fost conferită următorilor
Locotenent Andrieş Ilie Andrei
Caporal clasa a II-a Ioniță Petre Alexandru
Emblema de Onoare a Forţelor Navale: căpitan David Nicolae Nicolae – Adrian, locotenent Tătăraşanu Florin Răzvan-Florin, maistru militar clasa I Mihai Mihai Costel.
„Emblema de Merit în Slujba Păcii“ clasa a III-a: maistru militar clasa I Uruc Neculai Gheorghe, maistru militar clasa a III-a Dănilă Lazăr Marias-Ştefan și caporal clasa a II-a Cănciulescu Constantin Adrian.
Emblema de Onoare a Jurnalismului si al relațiilor Publice a fost conferită locotenent Alexandru Romulus Turturică.
De precizat că pe durata celor trei luni de participare la Operația „IRINI”, puitorul de mine și plase 274 a parcurs 10.000 de mile marine, în 1.200 ore de marș, a interogat peste 230 de nave comerciale care tranzitau aria de responsabilitate, a executat 25 de acțiuni de tip IMINT (Imagery Intelligence – analizarea încărcăturii navelor prin intermediul fotografierii), iar la zece dintre acestea au fost desfășurate vizite de promovare a valorilor Uniunii Europene și de conștientizare a importanței securității maritime regionale.
Participarea Forțelor Navale Române la Operația EUNAVFOR MED „IRINI” contribuie la îndeplinirea obiectivelor Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC) a Uniunii Europene, precum și la îmbunătățirea situației de securitate din Marea Mediterană.
Aceasta este cea de-a doua navă militară a țării noastre care participă la o operație sub mandat UE, prima participare, fiind consemnată în urmă cu zece ani, în anul 2012, prin participarea fregatei „Regele Ferdinand” la Operația UE „Atalanta” de luptă împotriva pirateriei navale în Oceanul Indian (Golful Aden și Bazinul Somalez).
Comandată de căpitan-comandorul Daniel Gheorma, nava militară românească a îndeplinit, pentru al doilea an consecutiv, o misiune de interes major pentru Forțele Navale Române.
În perioada ianuarie - iunie 2020, puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” a asigurat comanda grupării navale permanente NATO de luptă contra minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group Two), cu care a executat misiuni specifice în Marea Neagră și Marea Mediterană, fiind cea mai lungă misiune de luptă executată de o navă militară a României într-un teatru de operații navale.
Prezența marinarilor militari români în cadrul misiunilor desfășurate de Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană în teatrele de operații maritime demonstrează faptul că Forțele Navale Române sunt o structură flexibilă și dinamică, un partener de nădejde pentru aliați și un actor activ al implementării politicii de apărare colectivă.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
LIVE VIDEO
Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, ajung azi în portul militar Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii