Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:36 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Morti inhumati la suprafata solului

ro

24 Jul, 2002 00:00 4663 Marime text

Ritualuri pagane sub tutela crestinismului

Intr-un colt al cimitirului din satul Cuza Voda, exista mai mult de zece cavouri in care mortii nu sunt asezati in morminte, ci direct pe sol * Deasupra sicrielor fara capace se afla un fel de coviltir construit din bare metalice si geam prin care cei vii isi pot vedea rudele decedate * Aici, acum vreo cativa ani, a fost inmormantat un tigan-sef in pozitia stand in fotoliu, cu fotoliu cu tot, dar si cu o impresionanta suma de bani langa el * Vecinii din preajma locurilor de veci sunt nemultumiti ca, din cauza procesului de putrefactie, se emana mirosuri greu de suportat * Acest tip de practici funerare apartine comunitatii tiganesti din sat, unica de altfel * Toate aceste practici-ritual au loc sub privirile nepasatoare ale autoritatilor bisericesti, ale politiei, ale primariei din Castelu si ale Directiei de Sanatate Publica * Preotul paroh al asezarii ne-a declarat ca, de aproape doua decenii de cand se afla aici, nu a putut sa-i determine pe cei din aceasta comunitate sa procedeze crestineste

In urma cu cateva zile, reporterii cotidianului ZIUA de Constanta au fost in localitatea Cuza Voda, unde avusese loc una dintre cele mai grave inundatii, in care au pierit doi oameni si au fost puternic avariate trei case. Pe timpul documentarii cu privire la nenorocirile care au lovit satul, un cetatean ne-a relatat despre niste practici funerare, unicat, adoptate numai de tiganii Pletosi de aici. Pentru ca majoritatea rromilor Pletosi din sat sunt botezati dupa ritul ortodox, si inmormantarile originale sunt asistate religios de catre preotul ortodox. Cimitirul apartine intregii comunitati crestin-ortodoxe din localitate, asa ca si Pletosii au fost acceptati sa-si ingroape mortii tot aici.Aproape 12 cavouri de o forma mai ciudata sunt amplasate intr-un colt al cimitirului din satul Cuza Voda, care administrativ apartine de comuna Castelu, iar politienesc, de municipiul Medgidia. Constructiile adapostesc in interior resturile pamantesti ale raposatilor care au facut parte din comunitatea tiganeasca locala, dintre familiile celor mai bogati rromi. Mortii sunt asezati direct pe sol, la cota zero a pamantului, fara sa fie ingropati in pamant. Astfel, nu poate fi vorba in nici un caz de vreo inmormantare in aceasta situatie. Deasupra mortilor, care se afla asezati intr-un sicriu fara capac, se afla amplasata o constructie metalica, in forma de semicerc, mai bine-zis asemanatoare cu un coviltir de sticla. Constructia, formata din bare de cornier, are mai multe ochiuri acoperite cu sticla, prin care rudele celui disparut il pot privi in tihna pe acesta. Deasupra geamlacului se afla o constructie, asemanatoare unui cavou, prevazuta cu o usa, cu aerisire, dar si cu alte orificii avand acelasi scop. Pe nici una din aceste constructii nu se afla inscris vreun nume, prenume, functie, care sa poata duce la identificarea celui care se afla asezat aici. Aici, neamurile mortului vin ziua, la un fel de pomenire, unde adesea cei prezenti consuma mancaruri de toate soiurile, precum si bauturi alcoolice sau racoritoare. Vecinii acestor adevarate altare, care din motive independente de ei si-au asezat casele aproape de cimitir, nu sunt deloc multumiti de aceste proceduri, care din punctul lor de vedere nu au nimic comun cu practicile crestin-ortodoxe, de care acestia pretind ca apartin. Ei spun ca, la numai cateva zile de la deces, mortii incep sa se descompuna si, cum cele ce pot fi denumite cripte nu sunt corespunzator etansate, duhoarea incepe sa se raspandeasca peste tot. Efectiv cei din preajma cimitirului suporta luni de zile mirosurile de cadavru.

Ingropat cu fotoliu cu tot

Cei care sunt adusi in acest colt de cimitir sunt crestin-ortodocsi si fac parte din comunitatea tiganilor Pletosi. Mortii sunt adusi la biserica si la cimitir dupa canoanele crestinesti, se respecta toate randuielile, dar de aici incolo nimeni nu mai tine cont de nimic. Sicriele sunt asezate direct pe pamant si acoperite cu coviltirul de care aminteam. Dar mai sunt si anumite excentricitati, care chiar ca nu au nimic de-a face cu ritualurile crestinesti. In urma cu cativa ani, unul dintre membrii de vaza ai comunitatii tiganesti a fost inmormantat cu fotoliu cu tot, in pozitia stand. Alaturi de corpul neinsufletit, Pletosii au aruncat si o impresionanta suma de bani. Pletosul de vaza a fost "inhumat" cu bratele pline de bani. La numai cateva zile de la inmormantare, sarcofagul a fost devastat si din mormant, pentru ca de data asta era vorba de mormant intr-adevar, s-au furat banii si aurul cu care acesta fusese ingropat. Profanatorul nu a fost gasit nici astazi, in ciuda faptului ca rudele pusesera un pret destul de gras pe capul celui care savarsise sacrilegiul. O alta situatie, tot de domeniul incredibilului, s-a produs tot aici, cand cativa copii au luat craniul unui Bulibasa dintr-un astfel de coviltir, l-au infipt intr-o prajina si au inceput sa colinde cu el prin sat. Numai la vederea unui asemenea aspect, tiganii, simtindu-se lezati in demnitatea lor, au facut un scandal care era cat pe ce sa se sfarseasca destul de tragic pentru cei care erau angrenati in aceasta profanare.

Nimeni nu poate face nimic

Pentru clarificarea acestei situatii, destul de ciudata de altfel, ne-am adresat lui Stefan Ovezea, viceprimarul localitatii Castelu, de care apartine si satul Cuza Voda, si care ne-a declarat ca in nici un caz cimitirul nu apartine tiganilor, ci tuturor crestinilor, din randul carora fac parte si ei. "Fenomenul cu inmormantarea la cota zero a fost incercat si inainte de 1989, dar nu a prea tinut atunci, luand amploare dupa aceasta perioada, cand, de fapt, nu au mai putut fi stapaniti de nimeni, iar pentru a starpi aceasta procedura anticrestineasca, am facut memorii peste tot: la Politie, la Arhiepiscopie, la Sanepid". In ciuda acestor proteste, nimeni nu i-a luat in seama pe cei din autoritatea locala. Tot legat de acest procedeu aproape pagan, inspectorul bisericesc al Arhiepiscopiei Tomisului, Enache Dragus, ne-a declarat ca nu stie de asemenea practici si nici nu a auzit de asa ceva, dar, daca situatia este asa cum o relatam noi, "se cuvine ca toate autoritatile locale sa colaboreze pentru a constientiza grupul respectiv, astfel incat inmormantarea sa se faca dupa canoanele bisericesti. Numai ca, mai spune parintele Dragus, preceptele bisericesti nu sunt respectate atata timp cat la Sfanta Scriptura spune "ca din pamant esti si in pamant te vei intoarce, asta insemneaza ca omul trebuie inmormantat in pamant, indiferent ca este groapa sau cavou, deci oricum sub sol, nu deasupra". Nici Vasile Ionescu, preotul paroh din satul Cuza Voda, nu a putut face mai mult, desi se afla aici de aproape 20 de ani si nu s-a inteles niciodata cu cei din aceasta comunitate. "Deja am vorbit cu sefii lor si le-am spus ca, la urmatoarea lor inmormantare, nu voi mai tolera o astfel de situatie, chiar daca voi fi nevoit sa aduc trupele DIAS", ne-a mai spus parintele Ionescu. Totusi, situatia trebuie oarecum rezolvata, mai ales ca, dupa cum spun cei cu care am discutat, astfel de situatii nu au mai intalnit pana la Cuza Voda.

Cavourile Pletosilor, inundate

Pe langa coltul cimitirului unde se afla cavourile Pletosilor trece si un canal de scurgere in care sunt colectate apele de pe deal. Puhoaiele care s-au adunat la ultima inundatie au depasit marginea canalului si au intrat in sarcofagele Pletosilor. Apa a patruns si sub coviltirele de sticla. Unul din mormintele normale s-a surpat si el. Acest puhoi infestat a inundat fantanile satenilor care locuiesc mai la vale. Fenomenul constituie un adevarat risc de imbolnaviri pentru locuitorii localitatii Cuza Voda. Bineinteles ca nu s-a luat nici o masura. Locuitorii se protejeaza singuri si nu s-a adus apa tratata din alta parte. Cuza Voda este cu adevarat in voia soartei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii