Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:40 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Motivele retragerii sprijinului senatorului Pana nu sunt doar politice

ro

18 Apr, 2003 00:00 1003 Marime text

Nemultumirile conducerii PD fata de abuzurile cuplului Pana-Mocanu au condus la noi alegeri

Evolutia din ultimele zile a demonstrat ca senatorul Viorel Marian Pana si presedintele filialei constantene a democratilor, Elena Mocanu, nu se afla in gratiile conducerii partidului * Mai multi fosti membri ai filialei constantene a PD au rupt tacerea si au acceptat sa faca publice aspecte intime despre modul in care Pana si Mocanu au condus filiala constanteana

Intoarcerea lui Stelian Dutu in Partidul Democrat a agitat spiritele in organizatia constanteana a partidului. Evolutia din ultimele zile a demonstrat ca senatorul Viorel Marian Pana si presedintele filialei constantene a democratilor, Elena Mocanu, nu se afla in gratiile conducerii partidului. Situatia celor doi fosti lideri locali, Elena Mocanu si Viorel Marian Pana, ramane incerta pana la alegerile de maine. Marti, presedintele PD, Traian Basescu, i-a retras sprijinul politic senatorului Pana pe motivul ca acesta s-a opus fuziunii fostei filiale constantene a PUR cu cea a PD. Decizia liderului democrat a generat o serie de demisii ale senatorului, care a renuntat, tot marti, la functia de vicepresedinte al partidului. Apoi, Pana declara ca se va retrage si din functia de vicepresedinte al Senatului. Se pare ca nemultumirile fata de Pana si marioneta sa, Elena Mocanu, au generat acest divort fara regrete. Dupa aceasta modificare de structura, mai multi fosti membri ai filialei constantene a PD au rupt tacerea si au acceptat sa faca publice aspecte intime despre modul in care Viorel Marian Pana si Elena Mocanu au condus filiala constanteana. De fapt, cel care "facea jocurile" la Constanta era Pana. El a reusit sa transforme intr-un an organizatia judeteana intr-o intreprindere care lucra mai mult pentru interesele personale ale sale. Senatorul se mai bucura si in prezent de o imagine buna. Multi dintre alegatori il cunosc pe Marian Pana din aparitiile sale televizate. Declaratiile despre principii politice si conduita au fost baza retoricii din discursurile senatorului. El inca se mai erijeaza intr-un aparator al principiilor democratice. In ultimele sale iesiri, in presa locala, a aratat ca nu este de acord cu modul in care i-a fost retras sprijinul politic si ca membrii partidului au votat dupa "cum a vrut stapanul", aluzie la Traian Basescu. De fapt, aversiunea fata de Pana are si alte cauze.

Democratie pentru altii

Una dintre persoanele dezamagite de senatorul Pana si mana sa dreapta, Elena Mocanu, este chiar secretara filialei Constanta a partidului, Victoria Vartosu. Persoana care cunostea foarte bine culisele actiunilor senatorului si ale Elenei Mocanu a fost si a ramas angajata Partidului Democrat. Nemultumirile Victoriei Vartosu au pornit in momentul cand a realizat ca atat ea, cat si alti membri din conducerea filialei sunt manipulati de catre senator si mana lui dreapta, Elena Mocanu. Totul a pornit de la un document, de fapt, un convocator pe care doi dintre vicepresedintii locali ai partidului, Oscar Benes si Constantin Fratila, au cerut sa fie inregistrat in arhiva filialei pe data de 07 aprilie 2002. Cei doi, aflati in opozitie cu Elena Mocanu, cereau organizarea unui Consiliu Judetean de Coordonare. La vestea ca documentul a fost inregistrat, senatorul a apostrofat-o pe secretara si i-a adresat prin telefon un apelativ nedemn de limbajul unui parlamentar. Elena Mocanu, si ea suparata, i-a spus secretarei ca a tradat-o. De fapt, cei doi vicepresedinti, Fratila si Benes, au incercat sa convoace un Consiliu Judetean de Coordonare cu scopul de a o schimba pe Elena Mocanu. Dupa principiile democratice ale lui Pana si Mocanu, cei doi vicepresedinti contestatari si secretara au fost indepartati. Victoria Vartosu a fost chiar impiedicata sa-si ia de la birou lucrurile personale si nu a putut nici sa mai dea un telefon. Revoltata de acest tratament si pentru faptul ca nu fusese platita pe perioada 1 noiembrie 2000 - aprilie 2002, Victoria Vartosu a sesizat in scris conducerea Partidului Democrat. Pe timpul unei vizite efectuate de Traian Basescu la Constanta, in vara anului trecut, secretara contestatara a PD l-a informat pe presedintele partidului de situatia creata si de datoriile imense pe care filiala constanteana le-a acumulat. Traian Basescu le-a cerut responsabililor sa rezolve situatia si sa plateasca toate datoriile, atat la utilitati, curent, telefon s.a., cat si cele restante catre fosta secretara. La data de 5 mai 2002, Elena Mocanu i-a trimis Victoriei Vartosu, acasa, o instiintare prin care i se aducea la cunostinta ca i s-a desfacut contractul de munca din cauza unei reduceri de personal. Cu scopul de a intra in posesia ajutorului de somaj, ex-secretara s-a adresat Inspectoratului Teritorial de Munca. Cu aceasta ocazie a aflat ca nu are nimic platit catre stat si nu i se poate solutiona cererea pentru ca fostul angajator nu i-a incheiat cartea de munca.

Bani de la partid pentru senatorul Pana si apropiatii sai

Filiala constanteana a PD este proprietara unui spatiu pe strada Lahovari, numarul 2 A. Aici functioneaza o firma prospera de tehnica de calcul. Pentru ca Legea partidelor politice nu permite ca orice partid sa desfasoare activitati comerciale, Pana si Mocanu au apelat la o manevra pentru a putea incasa banii din chiria spatiului amintit. Ei au interpus intre chiriasi si partid firma unui membru de partid, Romulus Minca. Pe acest traseu, lunar, 3.000 de dolari intrau in contul filialei constantene. La ora la care Traian Basescu cerea achitarea datoriilor, acestea se acumulasera si erau avertismente ca, in caz de neplata, se va proceda la suspendarea serviciilor. Victoria Vartosu sesizase in scris conducerea partidului despre faptul ca banii partidului erau cheltuiti de Pana, Mocanu si consilierul senatorului, Sorin Sabadus, dupa nevoile personale, in timp ce chiriile pentru cele doua sedii ale partidului din Constanta erau neachitate. Cu toate acestea, situatia a ramas neschimbata. Deoarece Consiliul de disciplina si litigii al PD nu a rezolvat situatia secretarei, aceasta a hotarat sa dea in judecata partidul. Pe data de 9 octombrie 2002, Victoria Vartosu a depus o actiune la Tribunalul Bucuresti. Pe parcursul procesului, ea a aflat ca la ITM Constanta inca mai figureaza ca angajata a PD. Elena Mocanu nu a transmis decizia de desfacere a contractului de munca nici pana astazi. Pentru situatia creata, PD a fost amendat de ITM, iar Victoria Vartosu este pe punctul sa execute angajatorul ei. Ea a afirmat ca nu va trece la aceasta solutie. Nemultumiti mai exista printre cei care au lucrat la Constanta cu senatorul Pana. Fostul vicepresedinte al partidului are obiceiul sa imprumute bani de la colegii de partid, pe care uita sa-i mai returneze. Traian Basescu are cunostinta despre aceasta situatie. Numarul nemultumitilor este insa mult mai mare, dar rusinea sau, poate, teama ii determina pe acestia sa pastreze, inca, tacerea. Iata ca motivele retragerii sprijinului nu sunt numai de ordin politic, asa cum declara senatorul Viorel Marian Pana.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii