Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:28 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Motorina, Hiropedi şi Poşta Română Negocierile profitabile ale Romar Oil

ro

30 Jan, 2012 00:00 5592 Marime text

cap_5.jpgNume cunoscut la Constanţa în rândul aşa-zişilor „magnaţi" locali ai motorinei, firma Romar Oil a câştigat o licitaţie de peste un miliard de lei vechi de la Poşta Română, fiind singurul ofertant. Foarte interesant, numele Romar Oil a fost vehiculat în diferite medii la momentul la care procurorii DIICOT Galaţi au efectuat mai multe percheziţii vara trecută, inclusiv la Constanţa, pentru destructurarea unei reţele ce se ocupa de contrabanda cu motorină.

La momentul respectiv, orice zvon privind eventuale controale din partea DIICOT au fost infirmate de reprezentanţii societăţii. Revenind însă la contractul cu Poşta Română, este de menţionat că atribuirea acestuia s-a făcut prin negociere fără anunţ de participare, valoarea totală finală fiind de 135.360 de lei, faţă de valoarea estimată iniţial la 136.210 de lei. Societatea Romar Oil este strâns legată de numele fostului şef al comunităţii greceşti la Constanţa, Anton Hiropedi, el figurând cu 50% din acţiunile firmei.

Punctual, datele concrete furnizate în anunţul de atribuire a contractului, ce are numărul 118212/18.11.2011, expediat pe data de 16.11.2011, ne spun următoarele: autoritatea contractantă CN Poşta Română SA a bătut palma cu societatea Romar Oil pentru suma de 135.360 de lei, fără TVA, bani în schimbul cărora firma lui Hiropedi urma să furnizeze „motorină euro 5 pentru încălzire şi transport în mijloace autorizate la subunităţile specificate". Mai exact, unităţile specificate erau sediile subunităţilor poştale Oficiul Poştal Costineşti, Oficiul Poştal Eforie Sud, Oficiul Poştal Băneasa, Oficiul Poştalk Murfatlar, Oficiul Poştal Babadag şi Oficiul Poştal Însurăţei. Contractul intra sub incidenţa acordului privind contractele de achiziţii publice, iar valoarea totală finală a fost, aşa cum am menţionat anterior, de 135.360 de lei, fără TVA. Foarte interesant, contractul a fost atribuit prin negociere fără anunţ de participare, iar justificarea alegerii acestei proceduri a fost „produse cotate şi achiziţionate la o bursă de mărfuri".

Fără anunţuri, fără licitaţii electronice


Criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut, dar nu s-a organizat o licitaţie electronică. De asemenea, nu au fost publicate anunţuri anterior privind acelaşi contract. Contractul, denumit „furnizare motorină euro 5 pentru încălzire" a fost atribuit pe data de 3 octombrie 2011, în condiţiile în care, întâmplător sau nu, s-a primit o singură ofertă - cea din partea Romar Oil. Aşa cum am precizat anterior, estimarea iniţială a valorii contractului a fost de 136.210 lei, însă, în urma negocierii directe, Romar Oil a scăzut preţul la 135.360 de lei. Astfel că, timp de trei luni, firma lui Hiropedi urma să furnizeze motorină către oficiile poştale pentru care a bătut palma cu Poşta Română. Foarte interesant, contractul nu putea fi subcontractat. Printre aspectele aparte care atrag atenţia în legătură cu afacerea încheiată de Romar Oil cu Compania Naţională Poşta Română SA este că societatea din Constanţa a fost singurul participant şi că, încă şi mai ciudat, niciunul dintre marii distribuitori de combustibil nu s-a prezentat la negocierea directă. Pe de altă parte, gurile rele spun că un rol în faptul că Romar Oil a fost singura firmă care a venit cu o ofertă l-ar avea şi faptul că anunţul de atribuire a fost publicat cu două zile înainte.



romar_-_Anton_Hiropedi_02.jpgAfacere de familie

Conform datelor oficiale, înregistrate la Registrul Comerţului, Romar Oil are ca obiect principal de activitate „comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate". Firma a fost înfiinţată în 1994, iar cei doi asociaţi figurau ca fiind, cu câte 50%, Anton şi Antoaneta Hiropedi, cea din urmă deţinând totodată şi funcţia de administrator. Societatea are un punct de lucru în Constanţa, situat pe şoseaua Mangaliei, la numărul 174, aceeaşi adresă unde figurează o staţie de benzină şi service auto. În 2010, firma a avut o cifră de afaceri de 44.492.334 de lei, cu un număr mediu de 22 de salariaţi. Totuşi, profitul a fost doar de 3.893 de lei, în contextul în care cheltuielile totale au fost de 46.042.688 de lei. Un alt aspect interesant este că firma apare în mai multe procese ce figurează pe rolul instanţelor din Constanţa. Dincolo însă de profitul mic comparativ cu cifra de afaceri şi de numărul mare de litigii în instanţă, se pare că societatea a fost considerată suficient de bună de reprezentanţii CN Poşta Română SA încât să-i ofere un contract de peste un miliard de lei vechi, fără TVA, prin negociere directă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • trage 02 Dec, 2013 23:10 km 5 ,conducta petrotrans,bmw,x6,range rover,garda financiara,etc,dcco,diicot,parchet,poarta alba,crima organizata
  • pp 15 Nov, 2013 23:43 DIICOT NU DNA
  • posta 20 Jun, 2013 21:53 si de ce nu se sesizeaza DNA-ul chiar dupa atata timp ?