Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:14 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Muftiul si Negiat acuzati ca au distrus Cultul Musulman

ro

08 Mar, 2004 00:00 1451 Marime text

Un comitet de initiativa a trimis un memoriu la Ministerul Culturii si Cultelor, fara a primi vreun raspuns

Credinciosii musulmani din Dobrogea au trimis Ministerului Culturii si Cultelor un memoriu in care deplang starea jalnica in care a ajuns Cultul Musulman din Romania * Ei il acuza pe Muftiul Bagis Sahinghirai si pe deputatul din partea UDTTMR, Sali Negiat pentru situatia dezastroasa in care a ajuns uniunea * Muftiul a ingropat mai multe anchete, manifestand prea multa ingaduinta, sau chiar tolerandu-i pe imamii(hogii) apropiati, acuzati de practici imorale si ilegale * In plus, el este considerat incompetent si slab pregatit din punct de vedere profesional * In schimb, Negiat este acuzat ca a facut presiuni pentru schimbarea statutului, fapt care a permis infiltrarea in Sura` i Islam(Sinodul Cultului) a politicienilor din cele doua uniuni, a turcilor si tatarilor * Comitetul de Initiativa cere ministrului Razvan Teodorescu demisia Muftiului Bagis Sahinghirai * Desi termenul prevazut de lege a fost depasit, nimeni de la minister nu a trimis vreun raspuns

Un grup de credinciosi musulmani a trimis un memoriu Ministrului Culturii si Cultelor, Razvan Teodorescu, in care condamna "starea deplorabila in care se afla Cultul Musulman din Romania". Comitetul de Initiativa pentru Schimbare a solicitat masuri urgente si ferme pentru a se iesi din "umilinta la care este supus cultul in raport cu celelalte culte oficial recunoscute de statul roman". Printre aceste masuri, Comitetul de Initiativa propune demiterea Muftiului(seful cultului) Bagis Sahinghirai, pe motiv ca "este incompetent si nu cunoaste Legile islamice si legile tarii". De asemenea, membrii Comitetul de Initiativa il acuza pe deputatul Uniunii Democrate a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania, Sali Negiat ca a sustinut imixtiunea politicului in viata religioasa.Grupul de Initiativa isi incepe memoriul cu o prezentare de ansamblu a problemelor Cultului Musulman din Romania, aratand ca acestea "continua si dupa 13 ani de la instaurarea regimului democratic in Romania, intrucat fiecare nou sef de cult, zis Muftiu, numit sau ales intr-o forma sau alta, a dat dovada de incapacitate totala chiar si in rezolvarea problemelor curente ale comunitatii noastre, fara sa ne mai referim la cele fundamentale sau de principiu, care ne framanta pe toti de ani de zile.". Credinciosii musulmani acuza ca Statutul Muftiatului a fost si este incalcat de fiecare data ori de cate ori interesele grupurilor ce il sustin pe Muftiu o cer. Ei nu vor sa fie condusi de un om despre care spun ca are un nivel scazut de pregatire intelectuala, doar sase clase elementare si patru de seminar teologic si care da dovada de incompetenta fata de nevoile imediate sau de perspectiva ale Cultului Musulman, "manifestand totodata si o aroganta de neimaginat fata de criticile aduse de mass-media sau pe alte cai legale".

Anchete ingropate de Muftiu

Memoriul trece in revista mai multe abateri disciplinare grave savarsite de imami(hogi), o parte prezentate si in cotidianul nostru, pe care Muftiul le-a tratat cu o ingaduinta exagerata. E vorba in primul rand de cazul fiului sau, imamul Nidal, care a fost actionat in instanta dupa ce si-a batut un coleg de la Colegiul Attaturk, din cadrul Universitatii "Ovidius" si de imamii Ionus Oschiun si Ali Selcin, implicati in scandaluri sexuale, batai, tainuire de fugari, cazuri prezentate si de cotidianul nostru. Dupa demascarea in presa a acestor scandaluri, din membrii Sura`i Islam, s-a constituit Comisia de Disciplina Religioasa, care a incheiat procesul-verbal de constatare din data de 16.06.2003 si a hotarat ca aceste cazuri sa fie discutate in sedinta speciala a Sura`I Islam din 6 august 2003. Dupa discutii s-a hotarat sa fie aplicate prevederile articolului 264, aliniatul F, care era cel mai indulgent si s-a stabilit mutarea disciplinara a imamului Oschin la Topraisar si a nepotului Muftiului, Ali Selcin, in comuna natala, Independenta. In ceea ce priveste abuzul grav savarsit de fiul sau, imam la cea mai importanta geamie din Romania, Bagis a inchis ochii. El este acuzat de Comitetul de Initiativa ca in toate aceste situatii a fost exagerat de bland in luarea masurilor ce se impuneau si asta pentru ca a fost vorba de un fost coleg de seminar, un nepot si chiar propriul fiu. Dupa parerea credinciosilor musulmani, Sali Negiat este al doilea mare vinovat pentru actuala stare de fapt. El este acuzat ca a facut presiuni pentru modificarea a patru puncte din Statutul Cultului Musulman din Romania, schimband in anul 2000 componenta Sura`I Islam(organismul de conducere in cadrul cultului). Astfel in Sura` i Islam au intrat trei reprezentanti ai Uniunii Democrate Turce si doi ai Uniunii Democrate a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania. Acest lucru este de neacceptat din perspectiva credinciosilor musulmani, care considera ca politicul si religia sunt doua lucruri distincte, ce nu trebuie amestecate niciodata. Mai mult, ei arata ca au contestat in anul 2002 ilegalitatea Sura`i Islam, fara a primi un raspuns concludent si s-a ajuns la situatia ca cele doua statute, cel vechi din 1949 si cel nou, care nu a fost recunoscut de catre Ministerul Culturii si Cultelor sa fie folosite consecutiv, atat de catre conducerea Muftiatului cat si a celor doua uniuni, in functie de interesele de moment.

Complicitatea reprezentantilor ministerului

In consecinta, autorii memoriului propun demiterea Muftiului Bagis Sahinghirai si organizarea de alegeri democratice, pentru ca tinerii capabili din punct de vedere intelectual si moral sa poata conduce o institutie compromisa in ultimii ani. Daca acest lucru nu se va intampla, credinciosii musulmani spun ca ar putea asista la "desfiintarea treptata a limbii, culturii si traditiilor religioase, asa cum isi propusese, de altfel si regimul comunist in aproape jumatate de secol". Cu toate ca memoriul a primit numar de inregistrare la Ministerul Culturii si Cultelor, pe data de 19 ianuarie 2004, reprezentantii institutiei guvernamentale nu au trimis nici un raspuns. Si asta in conditiile in care, conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, raspunsul ar fi trebuit sa fie trimis in cel mult 30 de zile. Membrii Comitetului de Initiativa se tem ca responsabilii cu cultele religioase din minister ii protejeaza pe sefii Muftiatului si nu au nici un interes sa faca lumina. Pentru o ancheta corecta a tuturor abuzurilor savarsite la Constanta, Comitetul de Initiativa doreste sa invite o comisie internationala care sa cuprinda reprezentanti ai Departamentului Cultelor din Turcia, tara de care Cultul Musulman din Romania depinde prin traditie si ai Comunitatii Europene.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii