Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:30 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mureș Corpurile neînsuflețite a două persoane, decedate la Azilul din Bărdeşti, exhumate de anchetatorii DIICOT

ro

11 Dec, 2023 20:44 997 Marime text
  • Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), poliţişti şi specialişti în medicină legală au exhumat, luni, cadavrele a două persoane care au decedat, în decembrie 2022, la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Căsuţa lu' Min din satul Bărdeşti, comuna Sântana de Mureş.
     
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), poliţişti şi specialişti în medicină legală au exhumat, luni, cadavrele a două persoane care au decedat, în decembrie 2022, la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Căsuţa lu' Min din satul Bărdeşti, comuna Sântana de Mureş, conform Agerpres.

Surse din cadrul anchetei susţin că cele două persoane, de sex feminin, una născută în anul 1990, iar cea de-a doua în 1992, ambele decedate în 2022, au fost înhumate în cimitirul din satul Bărdeşti.

La acest azil, în data de 27 iulie, au fost identificate şapte persoane cu dizabilităţi cazate în subsolul căminului printre materiale de construcţii, cu saltele aşezate direct pe podea, în urma unui apel la 112, trei persoane fiind cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane în formă continuată, 59 acte materiale.

Cei trei inculpaţi din „Dosarul azilului din Bărdeşti” - un angajat al Penitenciarului Târgu Mureş, care încasa chiria pe spaţiul respectiv, un agent de poliţie şi mama acestuia, care figura ca fiind directoarea centrului social de la Bărdeşti - sunt în arest preventiv până la data de 26 decembrie 2023, inclusiv, după ce au fost reţinuţi, la sfârşitul lunii iulie, de către poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu Mureş şi de procurorii DIICOT.

Din cercetări a reieşit că, în anul 2020, suspecţii ar fi constituit un grup infracţional, în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de persoane, urmărind astfel obţinerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilităţi, prin încasarea, sub paravanul unei asociaţii, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparţinători.

Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, banii destinaţi îngrijirii persoanelor vătămate ar fi fost folosiţi cu preponderenţă în beneficiul membrilor grupării.

„Persoanele vârstnice ori cu dizabilităţi, internate în locaţiile gestionate de asociaţie, ar fi fost supuse unor tratamente inumane şi degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică şi psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei. La data de 27 iulie a.c., au fost identificate cinci persoane vătămate, toate cu dizabilităţi, aflate în subsolul unei clădiri aparţinând asociaţiei, cazate în condiţii improprii, printre materiale de construcţii, cu saltele aşezate direct pe podea. În aceeaşi clădire, într-o încăpere de aproximativ 3 metri pătraţi, au fost identificate alte două victime, în stare avansată de degradare fizică şi în imposibilitatea de a comunica”, a mai precizat DIICOT.


Anchetatorii subliniază că, până la acest moment, au fost identificate 56 de persoane cazate în spaţiile asociaţiei, majoritatea aflate în evidenţa DGASPC Maramureş şi Covasna.

La sfârşitul lunii iulie, în urma unui apel primit în Dispeceratul Integrat pentru Apeluri de Urgenţă 112, la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă „Căsuţa lu' Min”, din comuna Sântana de Mureş, satul Bărdeşti, au fost identificate 30 de persoane, dintre care 7 persoane erau ţinute la subsolul clădirii, în condiţii improprii.


Treisprezece persoane au fost transportate la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş a preluat 16 rezidenţi din cei 30 care se aflau la azilul din satul Bărdeşti şi i-a relocat la centre din Luduş, Sighişoara şi Ideciu de Jos.

Între timp, prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel, şi suprefectul Florin Pălăşan au demisionat din funcţii, mai mulţi poliţişti au fost cercetaţi disciplinar, iar şeful Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mureş, Cristian Răduţ, a revenit în funcţie, după ce a fost mutat pe un post de execuţie în urma scandalului, a încheiat sursa citată.


Citește și:

Sentință definitivă în dosarul celui mai tânăr inculpat trimis în judecată de DIICOT Constanța!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii