Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:25 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Navigatorii au acum un Seamens Club

ro

06 Dec, 2003 00:00 3342 Marime text

Constanta are din nou un club exclusiv pentru marinari

Dupa mai bine de 50 de ani, orasul-port Constanta beneficiaza din nou de un club al navigatorilor de pretutindeni * Lucrarea a fost conceputa si finalizata de catre gruparea sindicala a Sindicatului Liber al Navigatorilor, sub patronajul Federatiei Internationale a Transportatorilor, cu sediul la Londra * Fondurile au fost acordate de catre ITF Londra * Valoarea cheltuielilor efectuate pentru amenajarea sediului "Seamens Club" se ridica la suma de 340.000 de dolari * De acum inainte, navigatorii straini si romani care tranziteaza Portul Constanta vor putea beneficia de serviciile gratuite puse la dispozitie de acest club * In toate porturile lumii exista asemenea cluburi pentru marinari, acestea fiind insa patronate de Biserica Catolica

Iata ca, dupa ani buni de chinuri ale facerii, liderii Sindicatului Liber al Navigatorilor din Constanta au reusit sa-si vada, in sfarsit, visul cu ochii. Ieri dimineata, in prezenta ministrului Transporturilor, Miron Mitrea, a fost taiata panglica inaugurala a sediului "Seamens Club" din Constanta. In zona blocului K4, aflat pe strada Traian, la parterul caruia se afla actualul club al navigatorilor, pe partea cu Portul Constanta, drumurile au fost blocate pentru mai multe ore de masini ale Politiei, in vederea asigurarii protectiei personalitatilor importante sosite pentru a participa la eveniment. Incintele clubului, salile de lectura, bibliotecile, sali de sport, dormitoare pentru navigatorii aflati in tranzit, dusuri, bucatarii, barul, toate se intind pe o suprafata de aproximativ 1.000 de metri patrati. Dimensiunile impresionante ale stabilimentului pentru navigatori i-au creat instantaneu calitatea de cel mai complex si mai mare club de acest fel din Europa.

Primul de dupa razboi

Un asemenea club exclusivist, adica numai pentru navigatori, a mai existat in Constanta in anii 1930-1940. Acesta era situat in zona peninsulara, undeva, prin spatele actualei Arhiepiscopii. Stabilimentul de atunci era administrat dupa modelul occidental, fiind condus de preoti catolici. In timpul unor bombardamente ale aviatiei rusesti, cladirea a fost distrusa in totalitate. De atunci si pana in prezent, in Constanta, dar si in alte orase-port, nu a mai existat un astfel de stabiliment. Ocazia infiintarii unui club al marinarilor a sosit abia dupa evenimentele din Decembrie `89. Inainte de aceasta perioada, comunistii aflati la putere nu acceptau infiintarea unui astfel de club din motive numai de ei stiute. Ideea constituirii stabilimentului a venit o data cu primele formatiuni sindicale libere ale navigatorilor din vechea flota comerciala. Din cauze specifice perioadei de tranzitie romanesti, ideea nu a putut fi pusa in practica decat abia dupa 14 ani. In strainatate, in mai toate porturile exista de cand lumea astfel de cluburi ale navigatorilor. Aici vin marinarii care se afla in escala in porturile respective. Aici pot gasi oricand o posibilitate rapida de a comunica cu cei de acasa, pot citi sau imprumuta o carte, o revista etc., pot juca un biliard, un tenis de masa, adica, intr-un cuvant, Seamens Club-ul este locul unde navigatorul se poate relaxa si-si poate petrece timpul liber intre voiaje, in conditii cat se poate de avantajoase. La Constanta, cei din SLN au declarat ca serviciile pentru marinari vor fi gratuite. Costurile investitiei se ridica la cifra de 340 de mii de dolari americani, suma care a fost pusa la dispozitie de catre ITF Londra. Banii au fost folositi doar pentru amenajarea interioarelor actualului club. Pentru functionarea in conditii optime a serviciilor clubului, SLN va apela la participari financiare din partea armatorilor straini si romani ale caror nave si echipaje tranziteaza Portul Constanta. In acest sens au fost deja informati cei mai importanti agenti de shipping din Portul Constanta in vederea punerii la punct a unei modalitati de contactare si de obtinere a fondurilor necesare de la armatorii de nave.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii