Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:32 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nemultumire la Castelu

ro

30 Jan, 2003 00:00 900 Marime text

Viceprimarul: "Primaria nu poate sa ingroape pe toata lumea"

Satenii sunt suparati ca nu si-au primit ajutorul social de trei luni # Ei reclama ca, in loc sa munceasca in folosul comunitatii, asa cum prevede legea, au fost trimisi de primar la asociatia agricola a acestuia * Viceprimarul Ovezea neaga acuzatiile oamenilor si il apara pe seful sau * Cat despre bani, primaria nu poate acoperi procentul de 55 la suta din valoarea ajutorului social * "Noi i-am pus, noi ii dam jos", spun satenii

Comuna Castelu e in fierbere. Din cauza saraciei, majoritatea satenilor depind de ajutorul social. Lipsurile si starea tensionata fac in mod permanent ca micuta localitate sa se confrunte cu tot felul de probleme. Scandalurile de la barul din centru au devenit atat de frecvente, incat, pe geamul carciumii, se poate citi un afis care spune ca tulburarea linistii publice se pedepseste cu amenda pana la cinci milioane lei. Finalul textului intareste mesajul, spunand ca nu e un sfat, ci o promisiune. Lipsurile locuitorilor comunei sunt accentuate de intarzierea banilor pentru ajutorul social de care beneficiaza cei mai saraci, conform Legii 416/2002. Oamenii care si-au facut zilele de munca nu au mai primit bani de trei luni si se plang ca sunt amanati mereu de primarul comunei si ca nu pot sa traiasca de pe o zi pe alta. Ei au ajuns sa ia alimente pe datorie de la un magazin din sat, lasandu-si acolo buletinele drept garantie. Satenii din Castelu, Nisipari si Cuza Voda ne spun ca au fost goniti de mai multe ori de la primarie de politistii comunei, care au folosit chiar si sprayuri paralizante, lucru pe care viceprimarul Stefan Ovezea l-a negat: "Oamenii vin si asteapta banii, dar nu au existat astfel de incidente". Locuitorii stransi in fata cladirii primariei merg mai departe si marturisesc faptul ca unii dintre ei au prestat munca nu in folosul comunitatii, ci in folosul personal al primarului Nicolae Anghel: "Am muncit la el la asociatia agricola, in loc sa muncim pentru comuna, si nici banii nu i-am vazut".

Praf in ochi!

Primarul Anghel nu era de gasit la serviciu. Am aflat ca si-a luat cateva zile de concediu, dar satenii il acuza ca a plecat special ca sa nu stea de vorba cu ei, exact in perioada in care acestia trebuiau sa isi incaseze banii. Viceprimarul Ovezea neaga toate acuzatiile pe care le aduc oamenii din cele trei sate ale comunei, spunand: "Nu e posibil ca oamenii sa fi muncit pentru firma primarului, caci, daca s-ar fi intamplat asa, ei ar fi cerut banii la zi, in fiecare seara". In ceea ce priveste banii pentru zilele de munca deja prestate, viceprimarul arunca vina in alta curte: "Nu au venit inca banii, noi nu avem nici o vina". El promite insa ca, in cursul zilei de astazi, problema sa se rezolve. Ovezea spune ca au fost facute si statele de plata, se asteapta numai banii pentru luna ianuarie, adica 700 de milioane, pentru cele peste 500 de dosare aprobate. In ceea priveste restantele pentru lunile octombrie, noiembrie si decembrie, viceprimarul e sceptic, spunand ca oamenii nu vor vedea nici un ban. Nici previziunile pentru 2003 nu sunt mai optimiste. Banii de la Guvern acopera numai 45 de procente din suma, restul urmand a fi acoperit din venituri proprii. Iar cum localitatea e saraca, nu se pune problema completarii cu bani de la bugetul local. In timp ce discutam cu viceprimarul, o femeie si-a luat inima in dinti si a intrat in birou. Ea se numeste Aise Regep si era nemultumita ca primaria nu a ajutat-o sa acopere cheltuielile de inmormantare ale sotului decedat in urma cu trei saptamani, desi alte familii au primit doua milioane de lei, plus zahar si ulei. Mai intai, viceprimarul a incercat sa spuna ca la Castelu sunt multi oameni proveniti din alte sate, Cumpana, Dobromir, Tudor Vladimirescu, si ca primaria nu ii poate ajuta pe toti, iar despre uleiul cu care primarul i-ar fi ajutat pe altii "o fi fost de la firma lui si poate ca omul muncise la primar inainte si l-a rasplatit acum". Adica, dupa moarte! Cat despre eventuala provenienta a lui Aise Regep dintr-un alt sat, viceprimarul nu a nimerit-o, caci femeia era din Castelu, Ovezea dovedind ca nici nu prea ii cunoaste pe cei pe care ii reprezinta. El a incercat atunci sa dreaga busuiocul, scotand, de fapt, o maxima plina de ridicol: "Primaria nu poate sa ingroape pe toata lumea". Nemultumirea e atat de mare la Castelu, incat oamenii par a fi dispusi la solutii radicale: "Noi i-am pus, noi ii dam jos. I-am votat ca sa ne ajute, nu sa ne fure!".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii