Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:50 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicuşor Constantinescu, condamnat în trei dintre cele şase dosare Portul Izvoarele a revenit în proprietatea statului (rechizitorii+document)

ro

01 Aug, 2016 00:00 11845 Marime text


Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a fost condamnat în trei dintre cele şase dosare în care este judecat. În prezent, Nicuşor Constantinescu mai este judecat în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, din octombrie 2008, în dosarul fundaţiilor Thalia şi Fantasio, din aprilie 2015, dar şi în dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol.  
 
În procesul privind presupusa subfinanţare a Centrului Militar Zonal Constanţa, Constantinescu a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, iar în cel în care a fost deferit Justiţiei alături de Adrian George Gâmbuţeanu, director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, a primit şase ani de detenţie, în primă instanţă.


 
La finele săptămânii trecute, Ana Maria Trancă, judecător al Curţii de Apel Bucureşti, l-a condamnat pe fostul şef al CJC la 15 ani de detenţie în dosarul în care a fost deferit Justiţiei alături de mai mulţi şefi din Consiliul Judeţean. În total, în prezenta cauză, instanţa din capitală a dictat peste 70 de ani de închisoare. Mai mult decât atât, Ana Maria Trancă a desfiinţat contractul de vânzare-cumpărare autentificat de BNP Darie Ruxandra Luminiţa (inculpat şi condamnat în prezenta cauză) sub numărul 548/17.07.2009, având ca obiect bunul imobil notat cu numărul cadastral 10193 - Port Izvoarele, HCJC nr. 90/16.03.2009, HCL Lipniţa nr. 50/28.09.2007 şi HCL Lipniţa nr. 51/28.09.2007. Pe cale de consecinţă, instanţa a dispus revenirea imobilului în proprietatea publică a statului.
 
Andrei Bodean, procuror al DNA Constanţa, arată în rechizitoriul dosarului că, „la data de 17 iulie 2009, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a dobândit Portul Izvoarele, în numele Consiliului Judeţean Constanţa, printr-un contract de vânzare-cumpărare, autentificat la biroul inculpatei Darie Ruxandra Luminiţa, ambii cunoscând că bunul tranzacţionat provenea din săvârşirea unei infracţiuni de abuz în serviciu comise de către primarul comunei Lipniţa, inculpatul Onescu Florin Georgel, şi de către secretarul acestei unităţi administrativ-teritoriale, inculpata Geileanu Nela“.
 
„La data de 28 septembrie 2007, inculpaţii Onescu Florin Georgel şi Geileanu Nela şi-au încălcat atribuţiile de serviciu prin includerea nelegală a Portului Izvoarele în categoria bunurilor care aparţineau domeniului privat al comunei, deşi acesta aparţine, potrivit legii, domeniului public al statului, fiind inalienabil, imprescriptibil şi insesizabil“, conform rechizitoriului.
 
Conform publicaţiei sursazilei.ro, în anii `80, statul român a construit pe malul Dunării, în aval de Cetatea Păcuiul lui Soare, un acostament din beton al cărui scop era acela să primească şlepurile care încărcau calcarul extras de la Oltina şi Canaraua Fetii şi îl duceau la combinatul Siderca din Călăraşi. Tot atunci, potrivit sursei mai sus citate, în apropierea cheiului a fost începută şi construcţia unui funicular, care trebuia să ajute la încărcarea mărfurilor. După falimentul companiei miniere Dobromin SA şi a clientului Siderca Călăraşi, Portul Izvoarele (numit aşa după satul la marginea căruia a fost construit) a fost abandonat. 

 
Hotărârea de Consiliu Judeţean nr. 90/16.03.2009, privind aprobarea cumpărării de către CJC a Portului Izvoarele, poate fi citită integral accesând secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa.  

Citeşte şi 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii