Nicuşor Constantinescu, săgeţi către judecătorii care l-au arestat, Andreea Ianca şi Dan Iulian Năstase (rechizitorii)
Nicuşor Constantinescu, săgeţi către judecătorii care l-au arestat, Andreea Ianca şi Dan Iulian Năstase
23 May, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
5375
Marime text
Andreea Ianca şi Dan Iulian Năstase, din Curtea de Apel Constanţa, au dispus, vineri seara, la cererea procurorilor DNA, arestarea preventivă a lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa. Decizia a fost definitivă, astfel că ea nu a mai putut fi atacată la instanţa superioară.
Mandatul de arestare a fost emis în dosarul CMZ, unde şeful CJC a fost condamnat, în primă instanţă, la 3,6 ani de închisoare cu executare.
Sâmbătă, şeful CJC a fost transferat la Penitenciarul Spital Poarta Albă.
De menţionat că vineri, DNA Bucureşti a cerut înlocuirea controlului judiciar cu arestul preventiv și în dosarul în care Nicușor Daniel Constantinescu este judecat alături de Adrian Gâmbuţeanu, fostul director al RAJDP Constanţa. O decizie în acest sens se va da zilele acestea.
Mandatul de arestare a fost pus în aplicare de patru poliţişti, care s-au prezentat vineri seara la casa şefului CJC. La ieşirea din reşedinţă, şeful CJC a precizat că arestarea sa este o „acţiune premeditată“. Mai mult decât atât, Nicușor Daniel Constantinescu a atacat şi completul de judecată format din Andreea Ianca şi Dan Iulian Năstase, din Curtea de Apel Constanţa, care a dispus arestarea sa.
„DNA şi SRI au făcut câmpul tactic şi în acest complet de judecată la Curtea de Apel Constanţa, care, aşa cum v-am spus şi astăzi, s-a antepronunţat atunci când eram în America, spunând doamna Ianca că nu sunt bolnav de cancer, deşi documentele americane spuneau că sunt bolnav, şi mi-a dat mandat de arestare. Acum, pe 25 decembrie, când au fost înaintaţi în grad la Curtea de Apel, domnul Năstase mi-a dat interzicerea exercitării funcţiei de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa. A fost promovat şeful Secţiei Penale din Curtea de Apel Constanţa. Presa a scris că în 2009 a fost dat afară de la Braşov, de la Tribunal, pentru că l-a eliberat pe criminalul Gorbunov. A fost avocat şi între timp a fost activat, şi iată-l că şi-a dus la îndeplinire misiunea. Nu a contat ce am spus eu astăzi timp de patru ore, cu tensiunea foarte mare. Nu au contat probele pe care le-am avut de la Sanatoriul Techiorghiol. (…) Aceşti judecători nu au făcut cinste justiţiei şi dreptăţii din România“, a mai spus Nicușor Daniel Constantinescu.
Rămâne de văzut dacă Inspecţia Judiciară se va autosesiza în urma acestor declaraţii.
Dosarul CMZ a fost amânat pentru finele acestei luni, când şeful CJC ar putea fi audiat, această procedură fiind ultima din această cauză înaintea pronunţării finale.
Pentru a fi pus în libertate, Nicuşor Constantinescu poate formula cereri de înlocuire a măsurii arestării preventive cu una mai blândă, respectiv arest la domiciliu ori control judiciar. Solicitările vor fi trimise spre soluţionare Curţii de Apel Constanţa.
În prezent, Nicuşor Constantinescu este judecat în: Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, din octombrie 2008 (1), pentru presupusa subfinanţare a Centrului Militar Zonal Constanţa, din aprilie 2014 (2), în dosarul fundaţiilor Thalia şi Fantasio, din aprilie 2015 (3), în dosarul celor 19 persoane (fizice şi juridice) acuzate de un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Judeţean Constanţa şi de peste un milion de lei în dauna statului român, din noiembrie 2014 (4), şi în dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol (5). Ultimele patru dosare au fost instrumentate de procurorul Andrei Bodean, din DNA Constanţa.
Mai departe, şeful CJC este judecat, într-un alt dosar, al şaselea, alături de Adrian George Gâmbuţeanu, director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, din mai 2014, cauza fiind instrumentată de Dana Ana, procuror al DNA Bucureşti.
- Rechizitoriu - Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu (abuz în serviciu) - DNA Constanţa
- Rechizitoriu - Trimitere în judecată Nicuşor Constantinescu, Cristian Zgabercea, Fundaţia Fantasio şi Fundaţia Thalia (document)
- Rechizitoriu - Elicopterul prăbuşit în Siutghiol, cumpărat din fonduri publice, folosit de CJC în alte scopuri decât cele pentru care a fost achiziționat (document)
- Rechizitoriu - Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu alături de alte 18 persoane (document)
- Rechizitoriu - Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu / Adrian George Gâmbuţeanu - DNA Bucureşti (partea 1)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii