Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:57 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O altfel de „Tablă de şah" Se schimbă treaba în Vama Agigea şi Direcţia Judeţeană Vamală

ro

16 Mar, 2012 00:00 4100 Marime text

vama-EugenBogatu.jpgDupă toate scandalurile care au zguduit din rărunchi vămile constănţene, autorităţile centrale caută şef pentru Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, dar şi pentru Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea.

Foarte interesant, în prezent în fruntea celor două instituţii se află oameni despre care se spune că ar avea (sau că ar fi avut) strânse relaţii ba cu fostul vameş şi fost director portuar Eugen Bogatu, ba cu senatorul Mircea Banias. Întâmplător sau nu, atât Bogatu, cât şi Banias sunt puşi sub acuzare în dosarul Portul, anchetă în care Anticorupţia a anunţat combaterea presupusei corupţii din porturile constănţene. De menţionat că dosarul Portul a venit pe fondul demarării operaţiunii „Tabla de şah", ce viza vămile şi sistemul paralegal de vămuire a mărfurilor în întreaga ţară.

Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a anunţat scoaterea la concurs a mai multor posturi de conducere în vămi. Printre direcţiile judeţene şi birourile vamale pentru care se caută şefi se numără şi Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, al cărei director executiv era Bogdan Vâlsan, dar şi Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea, la conducerea căruia a fost împuternicit Octavian Lică Parfenie. Dincolo însă de aceste aspecte, în anunţul ANFP se arată că examenul este organizat pentru ocuparea mai multor funcţii publice de conducere declarate vacante. Astfel, printre celelalte vămi la care se preconizează schimbarea conducerii se mai numără cele din Bihor, Bucureşti, Cluj, Ilfov, Suceava, Timişoara, Argeş şi Iaşi.

Concurs pe 30 martie

Concursul se organizează la sediul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici şi va consta într-o probă scrisă, susţinută pe data de 30 martie, de la ora 10.00. „Dosarele de înscriere se pot depune în termen de 20 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial (...) Dosarul de înscriere la concurs trebuie să conţină în mod obligatoriu documentele prevăzute la articolul 143 din Hotărârea Guvernului nr. 611/2008, modificată şi completată de HG 1173/2008", se arată în anunţul oficial. Fost prieten în copilărie cu senatorul Mircea Banias, dar fără să mai ţină legătura cu acesta, potrivit propriilor declaraţii, Bogdan Vâlsan a ocupat funcţia de director executiv al Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa începând cu luna mai 2009, după ce a susţinut concursul pentru funcţie, constând într-un interviu şi un proiect managerial.

Vâlsan, cu Banias şi Bogatu

vama-MirceaBanias007.jpgÎn decembrie 2010, când a izbucnit primul scandal de corupţie în care au fost menţionate numele lui Eugen Bogatu şi Mircea Banias cu privire la porturile constănţene, Bogdan Vâlsan declara că nu sunt vameşi implicaţi în acel dosar de corupţie. De asemenea, Vâlsan preciza că, deşi a copilărit cu senatorul Mircea Banias, nu mai ţine legătura cu el. Cu aceeaşi ocazie, referitor la zvonurile că ar primi telefoane de la Eugen Bogatu, Bogdan Vâlsan spunea că, deşi îl cunoaşte pe Bogatu pentru că au lucrat împreună, nu primeşte telefoane de la acesta prin care să i se dicteze acţiunile la vamă. Trecând la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea, în fruntea acestuia a fost împuternicit la sfârşitul anului trecut Octavian Lică Parfenie, despre care surse din interior susţineau că acesta ar fi un apropiat al lui Bogatu. De menţionat că Parfenie a venit pe postul pe care înainte îl deţinea Iulian Teşeleanu, care însă este suspendat din orice funcţie deţinută în cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor. În ceea ce priveşte funcţia de adjunct al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, postul este ocupat de Ovidiu Ion Tatu, la rândul său presupus apropiat al lui Sunai Cadîr, directorul Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, de asemenea pus sub acuzare în dosarul Portul. Rămâne de văzut dacă examenul organizat la nivelul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici reprezintă sau nu o altfel de „tablă de şah", manevră de data aceasta din interior, menită să schimbe orânduirea lucrurilor în vămile din ţară, inclusiv Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii