Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:15 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O filiera ungureasca pentru exportul deseurilor foloseste portul ca placa turnanta

ro

09 Jul, 2004 00:00 1067 Marime text

"Dorengo Trading" din Ungaria utilizeaza acte false si firme-fantoma

Doua containere cu 22 de tone de deseuri de tutun dau batai de cap vamii port * O firma din Ungaria a emis o factura externa - invoice - in care este trecut ca destinatar firma SC "Prest" Constanta, cu sediul in cladirea Decirom din Portul Constanta * Firma destinatara nu exista in evidentele Registrului Comertului * In aceeasi factura externa nu se specifica faptul ca in containere se afla deseuri de tutun, ci, pentru a induce in eroare autoritatile romanesti, este trecut doar tutun, fara alte coduri * In urma primelor cercetari a reiesit ca destinatia finala era societatea "Al Shahib Trading" din Damasc - Siria * Se pare ca avem de-a face cu o filiera prin care se incearca evacuarea deseurilor de pe teritoriul ungar * Nu se stie daca societatea din Ungaria avea de la inceput intentia sa trimita containerele spre Siria, dar este cert faptul ca s-a ascuns continutul containerelor pentru a le putea introduce mai usor in Romania * Prin aceasta manevra au fost ocolite formalitati impuse de Ministerul Mediului si Gospodarii Apelor, care obligau exportatorul la taxe suplimentare si la monitorizarea stricta a transportului pe teritoriul romanesc

In luna mai au tranzitat vama din Nadlac doua containere care contineau 22 de tone de tutun. Destinatia transportului era SC "Prest" Constanta, cu sediul in cladirea Decirom din Portul Constanta. Tutunul odata ajuns in vama din Port Constanta, s-a facut receptia acestuia. Reprezentantii Directiei Regionale Vamale Constanta au organizat o intalnire cu specialisti din institutiile agricole abilitate, data fiind natura marfii, si de la Agentia de Protectie a Mediului. In urma controlului amanuntit al documentelor si al marfii s-a incheiat un proces-verbal de constatare. In document se stipula ca urmeaza sa se recolteze probe de tutun, selectate din transportul cu pricina, care urmau sa fie analizate in laborator. Probele au fost luate de Larex Constanta, societate abilitata in astfel de controale. Rezultatele au confirmat banuielile specialistilor din domeniul agricol. S-a constatat ca nu era vorba de un transport de tutun, ci de deseuri de tutun. Pe invoice-ul (factura externa) de insotire a marfii era inscris ca exportator societatea "Dorengo Trading" SRL din Ungaria. In acest document se specifica clar ca marfa tranzitata pe teritoriul romanesc este tutun, si nu altceva, fara a exista insa nici un cod de identificare potrivit vreunui STAS roman, unguresc sau international. Ca urmare a celor constatate in urma analizelor de laborator efectuate, Directia Regionala Vamala Constanta a anuntat Comisariatul Judetean de Mediu din teritoriu, solicitand ca aceasta institutie sa ia masuri, cu toate ca la intocmirea procesului de constatare cei solicitati au fost cei de la Agentia de Protectie a Mediului Constanta. Prin aceasta manevra DRV Constanta si-a derogat orice competenta in luarea unor decizii vizavi de situatia fizica si scriptica a marfii. Cu rezultatul analizelor de laborator in mana, care certifica faptul ca este vorba de deseuri de tutun, acestia au verificat respectarea HG 228/2004 privind importul, tranzitarea si valorificarea deseurilor nepericuloase. Potrivit acestui act normativ, orice asemenea transport trebuie notificat forurilor superioare de mediu, in acest caz Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, si trebuia numit un notificator care sa reglementeze situatia marfii in raport cu legislatia romaneasca. Pentru ca toate aceste masuri impuse de lege nu au fost respectate de catre exportator, Comisariatul Judetean de Mediu a facut o plangere penala catre Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta. Urmeaza ca, o data cu definitivarea cercetarilor, sa se stabileasca persoanele care nu si-au respectat atributiunile de serviciu si tragerea lor la raspundere. Aceasta masura a fost luata pentru ca aplicarea unei sanctiuni contraventionale era imposibila, fiind vorba de o societate din Ungaria, care nu se poate supune legislatiei romanesti.

Destinatar, o societate-fantoma din port

In urma unor investigatii a reiesit ca societatea trecuta ca destinatar in invoice, respectiv "Prest" Constanta, nu exista la Registrul Comertului Constanta. Singura societate care s-ar putea apropia ca denumire de cea trecuta in acte este SC "Expeditor Prest" SRL Constanta. Se pare insa ca administratorii de la "Dorengo Trading" SRL din Ungaria au aflat destul de repede ca marfa lor face obiectul unei plangeri penale, pentru ca vama a primit o cerere in care ungurii doreau fie reintoarcerea tutunului la adresa firmei, fie transbordarea containerelor pe nava "GMY". Deseurile de tutun trebuiau sa ajunga la o noua destinatie, adica firma "Al Shahib Trading", cu sediul la Damasc, in Siria. Din informatiile culese in teren, se pare ca si la ora actuala marfa este tot in tir-uri, care sunt retinute de catre Directia Regionala Vamala Constanta. Mergand pe firul dosarului, la Parchet, am aflat ca acesta a fost inaintat Inspectoratului Judetean de Politie Constanta, pentru cercetari. Este posibil ca toata aceasta manevra sa nu fi avut ca scop tranzitarea Romaniei spre Siria, ci pur si simplu sa fie o operatiune prin care containerele sa fie abandonate in Portul Constanta. In aceasta situatie, resturile de tutun ar fi ramas in custodia vreunui operator portuar pana la intrarea lor in proprietatea statului. Astfel, expeditorul ar fi putut scapa de povara acestor deseuri care ar fi ramas in responsabilitatea statului roman. O alta ipoteza pentru care proprietarii din Ungaria au ascuns ca in cele doua containere se afla deseuri de tutun ar fi legata de faptul ca, pentru a realiza tranzitul deseurilor, firma ar fi trebuit sa faca o serie de demersuri complicate. "Dorengo Trading" trebuia sa obtina o serie de avize din partea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, iar transportul ar fi fost monitorizat pe tot parcursul sau. Ramane de vazut ce vor stabili anchetatorii. Din acest punct de vedere, scandalul declansat de prezenta acestor deseuri de tutun in Portul Constanta a ajuns la guvernul ungar. Prezenta de ieri a delegatiei ungare in Portul Constanta, condusa de secretarul de stat adjunct in cadrul Ministerului Economiei si Transporturilor din Ungaria, Ferenc Kovacs, delegatie compusa si din numerosi specialisti unguri in shipping, denota ca s-ar sti cu certitudine despre aceasta problema.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii