„O să îți fac belea mare. Te rup pe viață!“ Trimişi în judecată de DNA Constanţa. Interceptări din filele magistraţilor
„O să îți fac belea mare. Te rup pe viață!“: Trimişi în judecată de DNA Constanţa. Interceptări din
22 Jul, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
4443
Marime text
Raim Iuzeir, Vasile Dumitru şi Iusein Sinan Suliman au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, potrivit cărora „în luna martie a anului 2012, în urma cumpărării unui imobil situat în Portul Turistic Mangalia, inculpatul Iuzeir Raim a promis că va achita proprietarului, persoană vătămată, suma de 33.000 de euro, reprezentând contravaloarea unui autoturism marca Mercedes“. Pe data de 15 mai 2015, Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat pe Raim Iuzeir la patru ani de închisoare. Vasile Dumitru şi Iusein Sinan Suliman au primit câte un an şi zece luni.
Prima instanță a reținut faptul că la data de 18 martie 2013, „numitul V. C. a sesizat IPJ Constanţa, cu o plângere îndreptată împotriva inculpatului I. R. (n.r. - Iuzeir Raim), arătând că începând cu anul 2008 a primit de la acesta din urmă, cu titlu de împrumut, diverse sume de bani pentru care a fost nevoit să achite dobânzi cămătărești. Atât V. C., cât și soția sa V. M., au declarat că în anul 2011 inculpatul le-a acordat un nou împrumut, în sumă de 30.000 euro, cu o dobândă de 10% pe lună“, conform rolii.ro
Pentru a garanta îndeplinirea obligației de restituire a împrumutului, „inculpatul i-a cerut părții civile să constituie o ipotecă asupra unei pensiuni, ce o deținea in proprietate, situată pe malul Portului Turistic M., solicitare acceptată de către partea civilă. Astfel cum rezultă din înscrisurile aflate la dosarul cauzei, ipoteca a fost constituită în favoarea concubinei inculpatului, M. A.“.
Raim Iuzeir „a fost de acord cu mai multe contraprestații proprii“
După acordarea acestui împrumut și după constituirea garanției reale imobiliare arătate, „inculpatul I. R. a fost arestat, astfel încât V. C. nu a mai plătit o perioadă de timp ratele stabilite, însă curând după liberarea inculpatului, când i-au fost pretinse din nou ratele, partea vătămată s-a găsit în imposibilitatea de a achita împrumutul, iar cei doi au stabilit să îi vândă inculpatului pensiunea asupra căreia constituise ipoteca. În acest sens, concubina inculpatului a dat o declarație pe proprie răspundere, prin care a solicitat radierea ipotecii instituite de soții V. asupra pensiunii situate în Portul Turistic M., iar ulterior, soții V. au vândut imobilul respectiv fiului inculpatului I. R.“.Astfel cum rezultă din „declarațiile numitului V. C. și cele ale soției acestuia, precum și din celelalte înscrisuri aflate in dosarul de urmărire penală, valoarea imobilului tranzacționat depășea cu mult valoarea împrumutului, chiar și în condițiile unei subevaluări din partea inculpatului, motiv pentru care numitul I. R. a fost de acord cu mai multe contraprestații proprii. Astfel, în schimbul pensiunii, inculpatul a renunțat la datoria pe care partea civilă V. C. o avea față de el, a transmis dreptul de proprietate asupra unui teren situat în ... achitat echivalentul în lei a sumei de 19.000 euro în contul martorei V. M.“.
Astfel cum rezultă „din declarațiile date în calitate de parte civilă de V. C. și depozițiile martorei V. M., inculpatul I. R. a promis că va da și un autoturism marca «Mercedes Benz» Clasa S, evaluat, de comun acord cu partea civilă, la suma de 33.000 euro“.
„A amenințat-o și i-a spus că nu îi va mai da nici o sumă de bani“
„Inculpatul I. R. a refuzat ulterior să le mai transmită celor doi autoturismul în litigiu, afirmând că dăduse acest bun martorului C. M.. Totodată, inculpatul i-a îndemnat pe soții V. să se adreseze martorului, care ar fi urmat să le dea suma de 33.000 euro, la cât fusese evaluat autoturismul respectiv“, conform documentelor magistraţilor.Potrivit declarațiilor date de V. C., în calitate de parte civilă și ale martorei V. M., „martorul C. M. le-a achitat suma de 13.000 euro, urmând ca diferența de 20.000 euro să o primească într-un interval de 6 luni“.
În luna septembrie a anului 2012, „când partea civilă i-a cerut inculpatului restul de bani, acesta din urmă a amenințat-o și i-a spus că nu îi va mai da nici o sumă de bani. În luna octombrie 2013, partea civilă a plecat la muncă în Danemarca, revenind în M. în luna februarie 2014. În primăvara anului 2013, inculpatul i-a transmis părții civile, prin intermediul mai multor persoane, să îi restituie cartea de identitate a autoturismului“.
„Inculpatul a proferat în continuare amenințări cu săvârșirea de acte de violență la adresa părții civile“
În luna septembrie 2012, „inculpatul a aflat că partea civilă sesizase organele de poliție, motiv pentru care a început să exercite presiuni asupra sa, pentru a-și retrage această plângere. Această situație a continuat până la sfârșitul lunii octombrie - începutul lunii noiembrie, iar pentru a o determina să își retragă plângerea, inculpatul a proferat în continuare amenințări cu săvârșirea de acte de violență la adresa părții civile“.În continuare, „în același scop, inculpatul i-a dat părții civile și un microbuz marca «Mercedes», evaluat la 3.500 euro, dar care în realitate valora 2.400 euro, precum și un autoturism marca «VW GOLF», evaluat la suma de 1.500 euro, dar care valora în realitate 400 euro“.
Totodată, „inculpatul i-a promis părții civile că îi va achita suma datorată, însă acest lucru nu s-a întâmplat“.
Interceptări din dosar
„Discuțiile purtate cu inculpatul au fost înregistrate de către V. C. cu propriul telefon mobil, înregistrările fiind depuse la dosar. Partea civilă a mai declarat că, la una dintre aceste discuții au participat și inculpații S. I. S. (n.r. - Suliman Iusein Sinan) și D. V. (n.r. - Vasile Dumitru) şi, care l-au sprijinit pe inculpatul I. R. și au încercat și ei să îl convingă să renunțe la plângerea formulată împotriva acestuia din urmă“, conform magistraţilor.„Prezența celor doi coinculpați a fost una de natură a-l intimida, deoarece cunoștea despre aceștia că sunt persoane violente, cunoscute cu antecedente penale, apropiați de-ai inculpatului I. R.“, mai arată rolii.ro.
„Acțiunile conjugate ale celor trei inculpați i-au provocat persoanei vătămate o stare de temere, pentru sine și pentru soția sa, în condițiile în care el muncea în principal în Danemarca, iar soția sa rămânea singură în M. și suferea de mai multe afecțiuni medicale“, conform documetelor judecătorilor.
„I. R. – Ce bani să ți se dea, mă??
V. C. – Pe mașină, am mers pe mâna ta și am făcut hârtii la Mercedes.
I. R. – Știi ce-ți fac eu acuma, că te-ai dus la miliție? Stai că am formulat eu la procuror ție că... (neinteligibil) ... am cartea la mașină ilegal, ascultă la mine, tu nu ai ce să-mi faci mie, eu am ce să îți fac ție, toate cheltuielile le plătești, că eu o să merg cu avocații după mine, n-ai ce să-mi faci, cine te-a trimis pe tine la poliție nu ți-a zis astea?
V. C. - Poate am greșit, eu vreau decât banii!!
I. R. – Tu trebuia să îți vezi de treaba ta, frumos, nu puneai botu` la toți care au crezut că mă face pe mine!!
V. C. – Păi toți au zis că nu-mi dai banii, S., M. ...
I. R. – Da, eu am zis că nu-ți mai dau banii, m-ai supărat și nu-ți dau banii!
V. C. – Eu am fost corect cu tine.
I. R. – Băi, și eu am fost corect cu tine, dacă te-ai dus și ai depus plângere, bravo ție!! Ai ales calea cea mai bună?“
„I. R. – Tu crezi că e cel mai bine calea asta! Ai ales! Stai să vezi ce câte o să tragi tu, cât o să te plimb eu pe tine și ce o să îți fac eu ție!
V. C. – Băi moșule, ascultă puțin, am și eu doi copii acasă, am o femeie bolnavă! Mi-am pierdut vila! Ți-am dat-o, dar, eu banii care i-am luat de la tine, acolo i-am băgat, moșule!“
„I. R. – Trebuia să ai mai multă răbdare, dacă aveai, dacă aveai răbdare atuncea îți luai banii, acum dacă ai ales să mergi la miliție, ai zis că e calea cea mai bună, stai să vezi ce-ți fac!!
V. C. – Păi, stai, moșule, ca să ne înțelegem atunci, merg să-mi retrag plângerea, nu mai pot, haide, înțelege-mă că am ajuns la disperare!
I. R. – Băi, ascultă-mă puțin, eu cu miliția îți fac buton invers ție, tot unde te-ai dus eu îți fac manevră, fraiere, că și tu ai ars lumea.
V. C. – Păi știu că ai putere.
I. R. – Eu pot să fac manevră, eu pot să dau bani cu femeile mele că eu le f** pe alea, dar eu sunt băiat nu sunt pervers, eu îți fac manevră cu camere de urmărire, tu ești prea mic să mă faci pe mine! Deci, eu te dau acuma la miliție, nebunule, că eu oricum am scos toate actele la mașină, tu n-ai niciun act, tu îmi deții mie actu`, să vezi ce manevră îți fac, să vezi tu, că nu știu după cine te-ai luat. Tu dacă veneai și-ți vedeai de treabă, tu erai bine.
„V. C. – Am probleme, dă-mi banii, dă-mi câte puțin din bani să-mi văd de ale mele.
I. R. – Cătă, du-te și retrage-ți plângerea și vii și discutăm și rezolvăm treaba ușor - ușor, rezolvăm treaba, acuma dacă te duci și retragi plângerea, vii, îți dau un microbuz, și-l vinzi.
V. C. – Moșule, tu ai mai trecut prin astea, eu nu, eu dacă fac chestia asta fără să fiu sigur de ceva...
I. R. – Păi, bă, dacă eu îți spun așa mi-ai spus și atunci și am crezut. Atunci când ai venit m-ai enervat, ți-am zis să stai, «ai răbdare că se rezolvă». Tu, nu și nu... Nu era atuncea, că le aveam și eu pe ale mele, dar ți-am zis că se rezolvă.
„I. R. – Cătă, nu ți-ai retras plângerea?
V. C. – Cum, mă, frate, eu nu mă...
I. R. – Dacă vrei să fie bine, facem să fie bine, dacă nu, mă, vorbim, mie nu îmi convine să mergi la două capete cu mine. Cartea e acolo la miliție, eu am văzut dosarul, am verificat acuma, d-aia ți-am zis să vii mai târziu. Că verific eu, poate nu te duci!! Cartea e acolo, dosarul e acolo, într-adevăr ai sunat și ai spus că vrei să îți retragi plângerea.“
„I. R. – Dosarul este, n-ai retras. Eu îți spun atâta, du-te retrage-ți, dacă vrei să fie bine cu mine! Dacă nu, ne luptăm în continuare!!
I. R. – Eu nu fac, mă nimica, eu atâta îți spun, Cătă, nu merge la două capete că te distrug, să n-am parte de ... (neinteligibil)... te distrug pe viață! Cu mine nu îți merge! Dacă mergi la intimidare cu mine și să mergi așa că merge să faci prăduială, îți spun că o să fie urâtă!“
„V. C. – Ascultă-mă puțin, faptul că m-am înțeles cu tine, eu mi-am retras plângerea.
I. R. – Mă, eu vreau să îți retragi plângerea, nu să mergi la două capete cu mine, la momeala! Că îți spun așa: nu o să îți dau nici un ban și o să îți fac belea mare și o să te și distrug și te bat de îți rup mâinile și picioarele și mă duc singur și mă dau în primire! Că te rup pe viață, îți spun eu! Că te pun în căruț cu rotile! Să n-am parte de ce am mai scump! Dacă mergi la jmecherie cu mine, îți rup picioarele și mă duc și mă predau eu singur și te bat în mijlocul străzii! Te bat eu și îți tai și tendoanele și mă duc eu și mă predau la vătămare corporală deci dacă tu mergi cu mine la jmecherie îți fac manevră! Te fac!“ .
Sursa: rolii.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii