Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:34 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial de la ANOFM despre tichetele de activităţi casnice! Cum pot fi utilizate sau valorificate

ro

19 Jul, 2024 15:26 699 Marime text
Foto: ANOFMTichetele de activităţi casnice pot fi utilizate sau valorificate în termen de 12 luni de la achiziționare, în cazul beneficiarilor, respectiv timp de 12 luni de la primire, în cazul prestatorilor casnici. Potrivit ANOFM, tichetele de activități casnice nevalorificate în acest termen vor fi anulate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în platforma electronică, în termen de 30 de zile de la data expirării celor 12 luni.

„Măsura este prevăzută într-o hotărâre a Guvernului Marcel Ciolacu și urmărește eficientizarea sistemului de plată și de evidență a activităţii prestatorului casnic.
Actul normativ adoptat mai prevede că în cazul în care nu completează corect și veridic datele și informațiile pe tichetele de activități casnice pe suport de hârtie, beneficiarul casnic trebuie să acorde prestatorului casnic alte tichete, cele completate greșit fiind restituite agenției pentru ocuparea forței de muncă în vederea anulării.
Pentru a acorda tichete de activități casnice angajaților sub formă de bonus sau primă, angajatorii trebuie să încheie un contract cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în raza căreia își au sediul/sediul social sau punctul de lucru“ - au mai precizat reprezentanții ANOFM.

Poate fi prestator casnic orice persoană fizică având împlinită vârsta de 16 ani,  care dorește să aibă sau să-și suplimenteze veniturile prin prestarea, ocazional, de activități casnice necalificate, fie că este șomer, pensionar, elev, student sau angajat.

În total, au fost stabilite 34 de activități care pot fi remunerate exclusiv cu tichete valorice și care vizează îngrijirea locuințelor sau a grădinilor, a animalelor de companie sau sprijinirea persoanelor dependente.

Persoanele interesate să devină prestator casnic sau beneficiar casnic trebuie să se înregistreze în platforma tichete.anofm.ro.

Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă și prestarea activităților în baza tichetelor este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie și de sănătate, cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice, respectiv 1.275 de lei/lună. 

Reglementarea activităților prestatorului casnic constituie una dintre reformele asumate de statul român prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Citește și: 

„De mâine, 15 aprilie, începe încărcarea cardurilor de alimente”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii