Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:10 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

OGLINDA LUI SALOMIA

ro

16 Jun, 2003 00:00 4239 Marime text

Combinatiile personale din Politie afecteaza activitatea politistilor

Firma fantoma a lui Fatih Keser a cumparat Nitramonia * Turcul este dat in urmarire generala * Fostul sef al Crimei Organizate, Dan Salomia, a avut legaturi cu Fatih Keser * Dupa ce a fost schimbat din functie, Salomia a reusit sa ajunga, din nou, pe un post cheie in cadrul IJP Constanta * Comisarul sef Salomia si-a angajat amanta ofiter in cadrul Serviciului de Supraveghere Operativa si Investigatii din IJP Constanta

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri de spalare de bani, din Romania ultimilor ani, este legat de numele unui controversat om de afaceri turc. Este vorba de Fatih Keser. De fapt, infractiunea lui Fatih Keser a fost catalogata ca fiind cea mai ampla operatiune de spalare de bani din istoria infractionala post decembrista. Povestea lui Keser incepe in urma cu mai multi ani. Animat de o colaborare cu mediul de afaceri romanesc, Fatih Keser a vizitat de mai multe ori Romania. La inceputul anilor `90, a avut primele intentii legate de tara noastra. Primele afaceri ale lui Keser in Romania au debutat la cativa ani dupa 1989. Din motive necunoscute, afacerile lui Keser de atunci nu au prosperat si a parasit Romania. El a revenit in anul 1998. Si-a infiintat mai multe societati. Pus pe facut bani prin orice mijloace, Fatih Keser a incercat mai multe formule. A pus la punct una dintre cele mai mari evaziuni care, in prezent, a fost imprumutata si de "investitori" autohtoni. El avea inregistrate in Romania 16 firme fantoma in care avea asociati mai multi cetateni arabi ori turci.

Rambursare de TVA de 152 miliarde lei

Procedeul inventat de Keser a devenit sablon pentru mai multe rambursari ilegale de TVA care s-au derulat ulterior. In prima faza, turcul a achizitionat sape de foraj uzate pe care, de ochii lumii, le-a vopsit. Aceasta marfa a fost facturata repetat pe cele 16 firme ale sale. In urma acestei proceduri, s-a realizat un salt valoric de la prima firma, la care valoarea era de 40.000 USD, pana la ultima, care a ajuns la 40.000.000 USD. Urmatorul pas a fost un export fictiv. Toata marfa a facut obiectul unui export in Turcia. Diferenta era ca sapele nu erau bune decat ca fier vechi, a carui valoare la export era de multe ori sub cea a unor sape noi, care si asa erau supraevaluate de saltul valoric artificial creat de facturarea repetata prin firmele controlate de Keser. Exportul de fier vechi disimulat intr-unul de marfa noua a facut obiectul unei operatiuni de rambursare de TVA, care s-a facut la sfarsitul anului 1999 printr-o sucursala a Finantelor Publice din comuna Ovidiu, unde Keser avea o cunostinta pe numele de Haralambie si unde avea sediul si firma pe care s-au intocmit documentele de export. TVA-ul de rambursat la prima firma ar fi fost de 76.000 USD, dar prin facturarea repetata s-a ajuns ca, la ultima firma, sa fie vorba de contravaloarea a 7.600.000 USD in lei.In baza unei operatiuni fictive, 152 miliarde lei au intrat in conturile lui Keser cu complicitatea fostului sef de serviciu Haralambie. Banii au fost schimbati in valuta si trimisi in conturi din Turcia. Aceasta operatiune este una tipica de devalizare a fondurilor statului, bani care au fost transferati in strainatate. Cu toate acestea, Fatih Keser continua sa-si faca de cap in Romania.

Capete cazute din Politia constanteana

Fostul colonel Dan Salomia era, la momentul derularii afacerii anterior mentionate, seful Departamentului de Combaterea Crimei Organizate, care era, la acea vreme, in subordinea IJP Constanta. Legatura dintre Keser si Salomia era aproape evidenta. Se zvonea ca Salomia este nasul lui Keser, care infiripase o legatura cu o constanteanca al carei nume nu-l vom da publicitatii. De altfel, finii lui Salomia depasesc ca numar o echipa de rugby cu rezerve cu tot, iar cativa dintre ei nu sunt de cetatenie romana. Prin natura meseriei, Salomia s-a implicat in mai multe actiuni care vizau conflicte de interese intre Fatih Keser si clanul din cartierul constantean Piata Chiliei, condus de Ismail Iasar, cunoscut cu porecla de Saceanu. Despre Keser se spune ca este, la origini, kurd. Numele lui Keser a fost legat si de asasinatul esuat de la magazinul de bijuterii "Golden Falcon" din Bucuresti. Pe data de 18 ianuarie 1999, in jurul orei 23.00, Sahin Cemil, patronul magazinelor de bijuterii si al restaurantului "Golden Falcon", a fost atacat in timp ce pleca de la restaurantul sau, insotit de trei conationali. Cei patru se aflau in autoturismul marca Grand Cherokee. In timp ce Sahin se afla pe strada Theodor Sperantia, din spate a fost ajuns de un autoturism Dacia. Din interiorul Daciei s-au tras patru focuri de pistol asupra lui Sahin Cemil, unul dintre acestea lovindu-l in maxilarul stang. In incercarea de a fugi, conducatorul Daciei a intors, iar la intersectia Calea Calarasilor cu strada Delea Veche nu a acordat prioritate si a intrat intr-un autoturism Volkswagen Golf. Asasinii au abandonat masina in care au fost descoperite doua pistoale cu glont, ambele calibrul 9 mm, cinci cartuse si cagule. Ulterior, s-a stabilit ca autoturismul din care s-a tras apartinea unei firme in care actionar era Fatih Keser. Turcul si-a asigurat un alibi pentru acea seara si a declarat ca nu cunostea ce s-a intamplat cu masina sa. Keser sustine ca se afla la Brasov cu o femeie, alta decat cea care se zvonea ca este fina lui Salomia. Pentru ca relatia dintre Keser si Salomia a depasit limitele actiunilor operative, specifice muncii de combatere a crimei organizate, fostul sef al DCCO Constanta a fost demis. El mai avea si alte legaturi cu lumea interlopa constanteana. Dosarul lui Fatih Keser, la care, intr-un fel sau altul, a participat si Salomia, a ajuns la Parchetul General si Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor Murdari. Keser a fost arestat la sfarsitul anului 1999. In perioada de preluare a mandatului dintre fostul guvern de coalitie de dreapta si actualul guvern PSD, din cauza unor vicii de procedura speculate de avocatii lui Keser, turcul a fost facut scapat in mod dubios.

Fatih Keser, urmarit general, dar si investitor strategic

In urma cu aproximativ doua saptamani, deputatul din partea Uniunii Democratice a Turcilor din Romania, Metin Cerchez, a facut mai multe declaratii despre o noua afacere a lui Fatih Keser. Atunci s-a aflat despre o noua "inginerie" a urmaritului general Keser. Societatea Fletcher Group SRL are ca actionari pe Fatih Keser si Ali Sultanoglu. Aceasta societate a participat la privatizarea combinatului de ingrasaminte chimice pe baze de azotati de amoniu Nitramonia Fagaras. Este curios un lucru. Cum a fost posibil ca Fatih Keser sa semneze contractul de privatizare cand el era urmarit general? Cert este ca s-a putut. De altfel, nici numele societatii nu este intamplator ales. Fletcher Group exista si in SUA. Cu toate ca poarta un nume respectabil, la data privatizarii, in contul firmei se aflau 50.000 USD si aproape 11 milioane de lei, fara ca societatea sa aiba vreo activitate, angajati ori sa poata etala o cifra oarecare de afaceri. Societatea pare a fi una fantoma. Avem in fata o noua inginerie de anvergura a lui Fatih Keser.

Salomia revine

Dupa scandalul de proportii generat de dosarul "Keser" si modul in care a fost suspendat din functie Dan Salomia, nimeni nu se mai astepta ca acesta sa mai revina pe vreo functie importanta. Imediat dupa 2000, IJP Constanta a organizat un concurs pentru ocuparea functiei de sef Serviciu de Supraveghere Operativa si Investigatii. La concurs s-au inscris comisarul Eugen Manoiu, comisarul Doru Gherghitescu, comisarul Iacob Nichita, comisarul sef David Mihai si comisarul sef Danut Salomia. Pentru ca se suspecta ca subiectele ar fi fost cunoscute de unii dintre participanti, acestea au fost schimbate in dimineata examenului. Cu toate ca nu dadea semne ca ar avea nevoie de mai multe ciorne, Salomia a mai cerut cateva foi. Multi au tras concluzia ca, in acel moment, fostului sef al DCCO i-au fost "servite" subiectele. Rezultatele au confirmat: Salomia a luat 10, iar ceilalti candidati au luat nota 5. Unul dintre sustinatorii lui Danut Salomia este seful sau direct din IGP, comisarul Zodie, care ori de cate ori vine la Constanta ii face subalternului sau vizite acasa. Printre politistii de la IJP Constanta se vehiculeaza zvonul ca Salomia ar fi dat pentru acest post 25.000 USD, un fel de ajutor de la Keser. Nu avem probe care sa demonstreze acest lucru. Oricum, la data scandalului "Keser", Salomia avea trei apartamente. In momentul de fata, unul a fost vandut. Intr-unul dintre acestea functioneaza un salon de frumusete, administrat de sotia comisarului sef. Afacerea a fost demarata la scurt timp de la schimbarea din functie a lui Salomia.Un alt aspect curios pentru un ofiter de politie cu functia lui Salomia este ca acesta incearca, de cateva saptamani, sa-si scoata un pasaport, nu se stie daca pe numele lui.3"Oglinda" lui SalomiaEste cunoscut faptul ca, in general, politistii isi cauta surse in medii care au legatura cu lumea interlopa. Ei incearca sa racoleze diversi traficanti, hoti si prostituate. Comisarul sef Salomia a mers mai departe. El a angajat in cadrul departamentului pe care-l conduce o femeie care nu este compatibila cu statutul de ofiter de politie. Elena Ana Oglinda a fost activata la insistentele lui Salomia. Ea are si in prezent calitatea de asociat unic la societatea L`Orellei. Elena Oglinda a profesat, inainte de a ajunge ofiter, mai multe meserii, dintre care enumeram: fochist, ajutor de ospatar, crupier si dansatoare in strainatate. A facut Facultatea de Drept la o universitate particulara din Constanta, unde a fost sustinuta financiar de actualul ei sef. In prezent, politista isi face studiile de masterat la Universitatea "Ovidius" si apare ca studenta, desi pe lista celor admisi la examenul de masterat apare ca absent. Ea are domiciliul intr-o casa din strada Crinului, numarul 38, care se pare ca a fost construita din unele sponsorizari care au legatura cu calitatea de politist a lui Salomia. Un exemplu ar fi tamplaria din PVC care a fost pusa de firma unui cetatean turc pe "vorbele" comisarului sef Salomia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii