Ordin al Ministrului Afacerilor Interne. Embleme onorifice pentru jandarmi. Care sunt acestea şi în ce situaţii se acordă (galerie foto)
Ordin al Ministrului Afacerilor Interne. Embleme onorifice pentru jandarmi. Care sunt acestea şi în ce situaţii
03 Jun, 2019 01:59
ZIUA de Constanta
2905
Marime text
În Monitorul Oficial al României Partea I numărul 400 din 22 mai anul acesta a fost publicat Ordinul nr. 53 din 10 mai 2019 pentru modificarea anexelor nr. 1-28, 38 și 39 la Ordinul ministrului administrației și internelor nr. 262/2011 privind conferirea distincțiilor onorifice în Jandarmeria Română, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General de Aviație din Ministerul Afacerilor Interne.
Astăzi vom prezenta numai anexele care fac referire la distincţiile ce pot fi conferite în Jandarmeria Română, conform ordinului semnat la 10 mai curent de ministrul de resort Carmen Daniela Dan.
ministrul afacerilor interne emite următorul ordin:
Anexele nr. 1-28, 38 și 39 la Ordinul ministrului administrației și internelor nr. 262/2011 privind conferirea distincțiilor onorifice în Jandarmeria Română, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General de Aviație din Ministerul Afacerilor Interne, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 844 din 29 noiembrie 2011, se modifică și se înlocuiesc cu anexele nr. 1-30*), care fac parte integrantă din prezentul ordin.
Emblema de onoare a Jandarmeriei Române
Emblema de onoare a Jandarmeriei Române este confecționată din tombac auriu sau argintiu, în funcție de metalul elementelor din câmp, de formă circulară, cu diametrul de aproximativ 45 mm și grosimea de 3 mm. Culorile sunt emailate. Emblema are la bază și poziționat pe avers însemnul heraldic al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române care va păstra în compoziție elemente din stema Ministerului Afacerilor Interne, după cum urmează: o acvilă aurie, cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul și ghearele roșii, cu aripile deschise, ținând în cioc o cruce ortodoxă aurie, în gheara dreaptă o spadă argintie, în stânga o ramură de măslin verde.
Conform Legii nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului, cu modificările ulterioare, pasărea apare încoronată cu o coroană închisă, cu tocă purpurie, formată dintr-un cerc frontal, cu borduri subțiri sus și jos, împodobit, în față, cu o piatră dreptunghiulară culcată, patru pietre romboidale (două la stânga, două la dreapta) și două perle pe flancuri, redate pe jumătate. De la marginea superioară a cercului se ridică opt fleuroane, în formă de vârf de lance, dintre care cinci sunt vizibile, cu primul, al treilea și al cincilea mai mari și decorate, fiecare, cu câte o piatră rectangulară, ornată cu două linii negre orizontale sus și jos și alte două linii verticale pe flancuri, așezată în pal, înconjurată de trei perle mici, poziționate în triunghi, și, în partea inferioară, de o piatră ovală dispusă în pal, cu al doilea și al patrulea mai mici și încărcate, fiecare, cu câte o piatră ovală pe centru și cu o perlă mică deasupra; primele trei fleuroane din față sunt intercalate de două vârfuri ascuțite, terminate cu perle. Din vârfurile fleuroanelor pleacă, în sus, spre mijlocul coroanei, opt lame înguste, dintre care primele cinci din față sunt vizibile, de formă arcuită și ornate cu perle, care se reunesc și se termină la mijloc printr-un glob împodobit cu o centură în formă de fascie, mai îngroșată, din mijlocul căreia se înalță un pal care atinge vârful globului. Globul este surmontat de o cruce recruciată, românească, pe mijlocul căreia broșează crucea Sfântului Andrei, de dimensiuni mai mici; elementele coroanei sunt argintii, cu pietrele rectangulare, romboidale, ovoidale și perlele de culoare albă.
Pe pieptul acvilei se află un alt scut, asemănător cu primul, dar de dimensiuni mai mici, albastru, încărcat cu un romb argintiu, ieșind dintr-o cunună compusă din trei frunze de stejar aurii, având în centru litera J stilizată cu negru.
În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eșarfă albă: LEX ET ORDO (LEGE ȘI ORDINE).
Compoziția este flancată și, totodată, broșează, pe margine, pe două ramuri de lauri aurii dispuse circular și care se încrucișează, în partea inferioară, în săritoare.
Reversul emblemei este plat și are scris în relief, cu litere majuscule, înalte de 2 mm, pe trei rânduri: EMBLEMA DE ONOARE/A/JANDARMERIEI ROMÂNE.
Tot pe revers, de capul acvilei este atașat un dispozitiv de prindere terminat cu inel în partea de sus, cu diametrul de 15 mm, ambele aurii, de care este legată o panglică din rips moarat, lată de 30 mm, cu trei dungi verticale, de câte 10 mm lățime, alternând albastru-aur-albastru.
Atunci când nu se poartă emblema descrisă mai sus, se poate purta o baretă din rips moarat, de formă dreptunghiulară, cu dimensiuni de 30 x 10 mm, cu trei benzi verticale, de câte 10 mm lățime, alternând albastru-aur-albastru. Materialul baretei este pus peste o placă din inox austenitic, de formă dreptunghiulară, cu grosimea de 2 mm, ce are, pe revers, un sistem de prindere.
Emblemele de merit „În slujba păcii“ pentru Inspectoratul General al Jandarmeriei Române
Emblemele de merit „În slujba păcii“, pe trei clase, pentru Inspectoratul General al Jandarmeriei Române sunt confecționate din tombac auriu sau argintiu, în funcție de metalul elementelor din câmp, de formă circulară, cu diametrul de aproximativ 45 mm și grosimea de 3 mm. Culorile sunt emailate. Emblemele au pe avers un scut albastru, încărcat cu un porumbel argintiu, cu ciocul și ghearele roșii, aflat în zbor și având în cioc o ramură de măslin verde, cu opt frunze, poziționată în pal.
Scutul este flancat și, totodată, broșează, pe margine, pe două ramuri de lauri argintii dispuse circular și care se încrucișează, în partea inferioară, în săritoare.
Scutul este timbrat de un romb argintiu, ieșind dintr-o cunună compusă din trei frunze de stejar aurii, purtând în centru litera J stilizată, scrisă cu negru.
În partea de jos, sub scut, atingându-i vârful și broșând peste ramurile de lauri, se află câte un cerc argintiu, cu bordură subțire, de același metal, în care sunt înscrise, de la caz la caz, cu majuscule și în relief cu înălțimea de 2 mm, cifrele romane I, II, III.
Reversul emblemei este plat și are scris în relief, cu litere majuscule, înalte de 2 mm, pe două rânduri: EMBLEMA DE MERIT/ÎN SLUJBA PĂCII. De asemenea, emblema are, pe revers, sistem de prindere.
Emblema se poartă cu o baretă din rips moarat, albastră, de formă dreptunghiulară, cu dimensiuni de 20 x 10 mm, ce are în partea dreaptă, începând de la 4 mm de margine, o dungă argintie, verticală, lată de 3 mm, iar în partea stângă, începând, de asemenea, de la 4 mm, aceleași cifre romane, argintii, fiecare lată de câte 1 mm și, de la caz la caz, cu distanța dintre ele, de asemenea, de 1 mm. Materialul baretei este pus peste o placă din inox austenitic, de formă dreptunghiulară, cu grosimea de 2 mm, ce are, pe revers, un sistem de prindere.
Emblemele de merit „Acțiuni umanitare“ pentru Inspectoratul General al Jandarmeriei Române
Emblemele de merit „Acțiuni umanitare“, pe trei clase, pentru Inspectoratul General al Jandarmeriei Române sunt confecționate din tombac auriu sau argintiu, în funcție de metalul elementelor din câmp, de formă circulară, cu diametrul de aproximativ 45 mm și grosimea de 3 mm. Culorile sunt emailate. Emblemele au pe avers un scut albastru, încărcat cu credința (două mâini care se strâng) de carnație, cu mâneci roșii.
Scutul este flancat și, totodată, broșează, pe margine, pe două ramuri de lauri argintii dispuse circular și care se încrucișează, în partea inferioară, în săritoare.
Scutul este timbrat de un romb argintiu, ieșind dintr-o cunună compusă din trei frunze de stejar aurii, purtând în centru litera J stilizată, scrisă cu negru.
În partea de jos, sub scut, atingându-i vârful și broșând peste ramurile de lauri, se află câte un cerc argintiu, cu bordură subțire, de același metal, în care sunt înscrise, de la caz la caz, cu majuscule și în relief cu înălțimea de 2 mm, cifrele romane I, II, III.
Reversul emblemei este plat și are scris în relief, cu litere majuscule, înalte de 2 mm, pe două rânduri: EMBLEMA DE MERIT/ACȚIUNI UMANITARE. De asemenea, emblema are, pe revers, sistem de prindere.
Emblema se poartă cu o baretă din rips moarat, aurie, de formă dreptunghiulară, cu dimensiuni de 20 x 10 mm, ce are în partea dreaptă, începând de la 4 mm de margine, o dungă albastră, verticală, lată de 3 mm, iar în partea stângă, începând, de asemenea, de la 4 mm, aceleași cifre romane, albastre, fiecare lată de câte 1 mm și, de la caz la caz, cu distanța dintre ele, de asemenea, de 1 mm. Materialul baretei este pus peste o placă din inox austenitic, de formă dreptunghiulară, cu grosimea de 2 mm, ce are, pe revers, un sistem de prindere.
Emblemele de merit „Știință și creație“ pentru Inspectoratul General al Jandarmeriei Române
Emblemele de merit „Știință și creație“, pe trei clase, pentru Inspectoratul General al Jandarmeriei Române sunt confecționate din tombac auriu sau argintiu, în funcție de metalul elementelor din câmp, de formă circulară, cu diametrul de aproximativ 45 mm și grosimea de 3 mm. Culorile sunt emailate. Emblemele au pe avers un scut albastru, încărcat cu o carte deschisă, argintie, peste care broșează o pană de scris de același metal, dispusă în bară.
Scutul este flancat și, totodată, broșează, pe margine, pe două ramuri de lauri argintii dispuse circular și care se încrucișează, în partea inferioară, în săritoare.
Scutul este timbrat de un romb argintiu, ieșind dintr-o cunună compusă din trei frunze de stejar aurii, purtând în centru litera J stilizată, scrisă cu negru.
În partea de jos, sub scut, atingându-i vârful și broșând peste ramurile de lauri, se află câte un cerc argintiu, cu bordură subțire, de același metal, în care sunt înscrise, de la caz la caz, cu majuscule și în relief cu înălțimea de 2 mm, cifrele romane I, II, III.
Reversul emblemei este plat și are scris în relief, cu litere majuscule, înalte de 2 mm, pe două rânduri: EMBLEMA DE MERIT/ȘTIINȚĂ ȘI CREAȚIE. De asemenea, emblema are, pe revers, sistem de prindere.
Emblema se poartă cu o baretă din rips moarat, albastră, de formă dreptunghiulară, cu dimensiuni de 20 x 10 mm, ce are în partea dreaptă, începând de la 4 mm de margine, o dungă argintie, verticală, lată de 3 mm, iar în partea stângă, începând, de asemenea, de la 4 mm, aceleași cifre romane, argintii, fiecare lată de câte 1 mm și, de la caz la caz, cu distanța dintre ele, de asemenea, de 1 mm. Materialul baretei este pus peste o placă din inox austenitic, de formă dreptunghiulară, cu grosimea de 2 mm, ce are, pe revers, un sistem de prindere.
Emblemele de merit „Rezervist de onoare“ pentru Inspectoratul General al Jandarmeriei Române
Emblemele de merit „Rezervist de onoare“, pe trei clase, pentru Inspectoratul General al Jandarmeriei Române sunt confecționate din tombac auriu sau argintiu, în funcție de metalul elementelor din câmp, de formă circulară, cu diametrul de aproximativ 45 mm și grosimea de 3 mm. Culorile sunt emailate. Emblemele au pe avers un scut albastru, încărcat cu pasărea Phoenix argintie, redată cu aripile deschise, capul poziționat în bandă, cu ciocul roșu, cu coada trifurcată, iar dintre coadă și corp țâșnesc nouă limbi de foc roșii.
Scutul este flancat și, totodată, broșează, pe margine, pe două ramuri de lauri argintii dispuse circular și care se încrucișează, în partea inferioară, în săritoare.
Scutul este timbrat de un romb argintiu, ieșind dintr-o cunună compusă din trei frunze de stejar aurii, purtând în centru litera J stilizată, scrisă cu negru.
În partea de jos, sub scut, atingându-i vârful și broșând peste ramurile de lauri, se află câte un cerc argintiu, cu bordură subțire, de același metal, în care sunt înscrise, de la caz la caz, cu majuscule și în relief cu înălțimea de 2 mm, cifrele romane I, II, III.
Reversul emblemei este plat și are scris în relief, cu litere majuscule, înalte de 2 mm, pe două rânduri: EMBLEMA DE MERIT/REZERVIST DE ONOARE. De asemenea, emblema are, pe revers, sistem de prindere.
Emblema se poartă cu o baretă din rips moarat, argintie, de formă dreptunghiulară, cu dimensiuni de 20 x 10 mm, ce are în partea dreaptă, începând de la 4 mm de margine, o dungă albastră, verticală, lată de 3 mm, iar în partea stângă, începând, de asemenea, de la 4 mm, aceleași cifre romane, albastre, fiecare lată de câte 1 mm și, de la caz la caz, cu distanța dintre ele, de asemenea, de 1 mm. Materialul baretei este pus peste o placă din inox austenitic, de formă dreptunghiulară, cu grosimea de 2 mm, ce are, pe revers, un sistem de prindere.
Emblemele de merit „Partener pentru ordine și siguranță publică“ pentru Inspectoratul General al Jandarmeriei Române
Emblemele de merit „Partener pentru ordine și siguranță publică“, pe trei clase, pentru Inspectoratul General al Jandarmeriei Române sunt confecționate din tombac auriu sau argintiu, în funcție de metalul elementelor din câmp, de formă circulară, cu diametrul de aproximativ 45 mm și grosimea de 3 mm. Culorile sunt emailate. Emblemele au pe avers un scut albastru, încărcat cu o spadă argintie, înzestrată (mânerul și garda) auriu, poziționată în pal și cu vârful în jos.
Scutul este flancat și, totodată, broșează, pe margine, pe două ramuri de lauri argintii dispuse circular și care se încrucișează, în partea inferioară, în săritoare.
Scutul este timbrat de un romb argintiu, ieșind dintr-o cunună compusă din trei frunze de stejar aurii, purtând în centru litera J stilizată, scrisă cu negru.
În partea de jos, sub scut, atingându-i vârful și broșând peste ramurile de lauri, se află câte un cerc argintiu, cu bordură subțire, de același metal, în care sunt înscrise, de la caz la caz, cu majuscule și în relief cu înălțimea de 2 mm, cifrele romane I, II, III.
Reversul emblemei este plat și are scris în relief, cu litere majuscule, înalte de 2 mm, pe patru rânduri: EMBLEMA DE MERIT/PARTENER PENTRU/ORDINE ȘI SIGURANȚĂ/PUBLICĂ. De asemenea, emblema are, pe revers, sistem de prindere.
Emblema se poartă cu o baretă din rips moarat, roșie, de formă dreptunghiulară, cu dimensiuni de 20 x 10 mm, ce are în partea dreaptă, începând de la 4 mm de margine, o dungă argintie, verticală, lată de 3 mm, iar în partea stângă, începând, de asemenea, de la 4 mm, aceleași cifre romane, argintii, fiecare lată de câte 1 mm și, de la caz la caz, cu distanța dintre ele, de asemenea, de 1 mm. Materialul baretei este pus peste o placă din inox austenitic, de formă dreptunghiulară, cu grosimea de 2 mm, ce are, pe revers, un sistem de prindere.
Emblemele de merit „Prizonier de război“ pentru Inspectoratul General al Jandarmeriei Române
Emblemele de merit „Prizonier de război“, pe trei clase, pentru Inspectoratul General al Jandarmeriei Române sunt confecționate din tombac auriu sau argintiu, în funcție de metalul elementelor din câmp, de formă circulară, cu diametrul de aproximativ 45 mm și grosimea de 3 mm. Culorile sunt emailate. Emblemele au pe avers un scut albastru, încărcat cu o spadă de argint, înzestrată auriu, poziționată în pal, cu vârful în jos și care broșează pe zaua din mijloc a unor cătușe argintii, dispuse în fascie și compuse din două inele metalice, unite între ele cu trei zale de lanț de formă rectangulară.
Scutul este flancat și, totodată, broșează, pe margine, pe două ramuri de lauri de argint dispuse circular și care se încrucișează, în partea inferioară, în săritoare.
Scutul este timbrat de un romb argintiu, ieșind dintr-o cunună compusă din trei frunze de stejar aurii, purtând în centru litera J stilizată, scrisă cu negru.
În partea de jos, sub scut, atingându-i vârful și broșând peste ramurile de lauri, se află câte un cerc argintiu, cu bordură subțire, de același metal, în care sunt înscrise, de la caz la caz, cu majuscule și în relief cu înălțimea de 2 mm, cifrele romane I, II, III.
Reversul emblemei este plat și are scris în relief, cu litere majuscule, înalte de 2 mm, pe două rânduri: EMBLEMA DE MERIT/PRIZONIER DE RĂZBOI. De asemenea, emblema are, pe revers, sistem de prindere.
Emblema se poartă cu o baretă din rips moarat, purpurie, de formă dreptunghiulară, cu dimensiuni de 20 x 10 mm, ce are în partea dreaptă, începând de la 4 mm de margine, o dungă argintie, verticală, lată de 3 mm, iar în partea stângă, începând, de asemenea, de la 4 mm, aceleași cifre romane, argintii, fiecare lată de câte 1 mm și, de la caz la caz, cu distanța dintre ele, de asemenea, de 1 mm. Materialul baretei este pus peste o placă din inox austenitic, de formă dreptunghiulară, cu grosimea de 2 mm, ce are, pe revers, un sistem de prindere.
Insigna onorifică „Jandarm de onoare al anului“
Insigna onorifică „Jandarm de onoare al anului“ este confecționată din tombac auriu sau argintiu, în funcție de metalul elementelor din câmp, de formă rotundă, cu diametrul de 35 mm și grosimea de 3 mm. Culorile sunt emailate. Insigna are, pe fond albastru, însemnul heraldic al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
În exergă, în partea de sus, este scris circular, cu litere majuscule, argintii: JANDARM DE ONOARE. Insigna are, pe revers, un sistem de prindere.
Insigna onorifică se poartă cu o baretă din moar, albastră, de formă dreptunghiulară, cu dimensiuni de 20 x 10 mm, ce are în partea de sus, începând de la 3 mm de margine, o bandă aurie, orizontală, lată de 2 mm, iar în partea de jos, începând, de asemenea, de la 3 mm, o altă bandă, dar argintie, lată de câte 1 mm cu distanța dintre ele de 1 mm. Materialul baretei este pus peste o placă din inox austenitic, de formă dreptunghiulară, cu grosimea de 2 mm, ce are, pe revers, un sistem de prindere.
Placheta de onoare a Jandarmeriei Române
Placheta de onoare a Jandarmeriei Române este confecționată din tombac auriu sau argintiu, în funcție de metalul elementelor din câmp și este compusă dintr-un scut albastru ce are în partea de jos Emblema de onoare a Jandarmeriei Române, dar fără panglică, iar deasupra are un dreptunghi auriu în care este scris cu litere majuscule: PLACHETĂ DE ONOARE.
Atestatul pentru conferirea emblemelor de onoare
Atestatul, prin care se certifică conferirea emblemelor de onoare, este de culoare galben, ornat pe margini și pe fundalul chenarului cu motive florale de culoare maro-deschis, având în partea de sus, pe centru, textul Ministerul Afacerilor Interne, dedesubt însemnul heraldic color al instituției așa cum apare în Ordinul ministrului internelor și reformei administrative nr. 490/2008 privind însemnele heraldice ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, cu modificările și completările ulterioare. Același însemn este plasat și pe fundal, în partea stângă a documentului. Înscrisul mai cuprinde date privind denumirea distincției, gradul, numele și prenumele (cu inițiala tatălui), denumirea unității/structurii din care face parte, meritele pentru care se acordă, numărul și data ordinului de conferire. Atestatul este validat prin semnătura ministrului și ștampila instituției emitente.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii