Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:32 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pacaliti de CEC

ro

01 Aug, 2002 00:00 1427 Marime text

In vremea comunismului, romanii isi puteau cumpara masini Dacia 1300, depunand banii la CEC, intr-un cont special * Cei pe care evenimentele din 1989 i-au prins cu suma incompleta au incercat sa isi recupereze banii * Constantin Nedelcu din Constanta a depus in 1990 la CEC 50.000 lei * In anul 2000, el a vrut sa isi scoata banii si i s-au oferit, dupa calculul dobanzilor, numai 200.000 lei * Nedelcu este intrigat ca a depus atunci salariul pe mai mult de un an si acum i se returneaza nici macar un plin de benzina * In ciuda mai multor memorii la CEC, Presedintie, Guvern, Ministerul Finantelor Publice, situatia a ramas aceeasi * CEC spune ca nu poate sa indexeze suma cu procentul inflatiei, pentru ca aceste conturi "nu au fost instrumente de economisire propriu-zise puse la dispozitia depunatorilor" * Mai mult, CEC nu a fost parte contractuala in raporturile dintre cumparator si vanzator (fostul IDMS, actualul Comautosport)

Un constantean care a depus, in anul 1989, bani la CEC pentru a-si cumpara o masina Dacia 1300 se considera nedreptatit, pentru ca, anul trecut, Casa de Economii si Consemnatiuni s-a oferit sa ii returneze o suma pe care el o considera mult prea mica. In 1980, CEC a deschis un cont special destinat celor care doreau sa isi achizitioneze autoturisme Dacia 1300. Conform articolului 1 din Hotararea Consiliului de Ministri numarul 1187 din 1962, "Autoturismele se vand persoanelor care au depus la CEC o suma egala cu pretul de vanzare al autoturismului solicitat, in conditiile ce vor fi stabilite de Ministerul Finantelor si Ministerul Comertului Interior". Conditiile la care se refera acest act normativ au fost stabilite de Ordinul MCI numarul 87/6 noiembrie 1980. Multi romani s-au grabit sa profite de aceasta varianta pentru a-si cumpara o masina Dacia 1300.In 1992, CEC a oprit depunerea in aceste conturi. Asa cum era si firesc, cei care aveau bani acolo au incercat sa ii recupereze. Constantin Nedelcu din Constanta este unul dintre ei. In anul 2000, el a solicitat Casei de Economii si Consemnatiuni sa i se spuna cati bani are in cont si a aflat cu stupoare ca este vorba despre doar 200.000 lei. Nedelcu s-a considerat nedreptatit pentru ca el depusese contravaloarea salariului pe mai mult de un an si primea bani cu care nu putea nici macar sa isi faca un plin de benzina. In aceasta situatie, Constantin Nedelcu a trimis o scrisoare Casei de Economii si Consemnatiuni, in care cerea lamuriri. In raspunsul primit i se spunea ca CEC nu a fost parte in contractul dintre client si vanzator, adica Comautosport, ci a asigurat doar serviciul de casierie. Prin urmare, Nedelcu trebuia sa inteleaga ca are de batut la alte porti. Cea mai tentanta i s-a parut cea a Palatului Cotroceni, iar apoi a urmat Palatul Victoria. De aceea, el a trimis o scrisoare presedintelui Romaniei si o alta primului-ministru.

Se rezolva conform legii, adica nu se poate!

Raspunsul de la Presedintie a fost semnat de consilierul de stat Sorin Stefan Stanciu, care ii spunea, in tonul sec si oficial specific unui astfel de demers: "Am luat cunostinta din memoriul adresat presedintelui Romaniei, domnul Ion Iliescu, despre solicitarea dumneavoastra. Am trimis memoriul la Casa de Economii si Consemnatiuni, autoritate abilitata cu cercetarea si solutionarea acestor probleme semnalate, cerandu-i sa ne transmita decizia luata. Avem incredere ca demersul dumneavoastra va fi solutionat in conformitate cu legea". Cu alte cuvinte, Nedelcu era trimis exact la institutia care ii spusese, tot intr-un raspuns oficial, ca nu ei sunt obligati sa rezolve problema! Un alt raspuns, de la Ministerul Finantelor Publice, era scris in acelasi ton, iar despre rezolvare, nici vorba, mai ales ca MFP "nu are atributii in solutionarea problemei". In afara de raspunsul propriu-zis, directorul general al ministerului il "imbarbata" pe Nedelcu, spunandu-i ca "in prezent nu exista un temei legal pentru restituirea acestor sume de catre MFP sau alta institutie sau autoritate publica". In prezent, Constantin Nedelcu nu stie cui sa i se mai adreseze pentru rezolvarea problemei.

CEC arunca pisica in alte curti

Pentru a afla punctul de vedere al Casei de Economii si Consemnatiuni, am cerut detalii la Biroul de presa al acestei institutii. Am aflat astfel ca CEC a asigurat numai oficiul de casierie a bazelor (IDMS), care apoi s-a numit Comautosport SA. Astfel, CEC nu era parte in raporturile contractuale dintre vanzator si cumparator. Sumele depuse erau la dispozitia IDMS, care le incasa la data livrarii autoturismului. In anul 1990, prin Hotarare de Guvern, au fost introduse noi principii de stabilire prin negociere a preturilor si tarifelor. La 1 aprilie 1991, persoanelor inscrise pentru cumpararea de autoturisme li s-a oferit posibilitatea sa isi transfere sumele depuse la CEC la Banca Romana de Dezvoltare, care acorda credite de pana la jumatate din pretul autoturismelor. Pe 12 februarie 1992, Comautosport SA a comunicat Casei de Economii si Consemnatiuni ca, incepand cu data de 10 februarie 1992, nu mai efectueaza inscrieri in vederea cumpararii de autoturisme Dacia, aceste produse livrandu-se la prezentare, indiferent de data de depunere a banilor la CEC. In acelasi timp, s-a solicitat ca, incepand cu data de 15 februarie 1992, sa nu se mai primeasca depuneri in cont curent cu destinatie speciala pentru cumpararea de autoturisme. CEC s-a conformat imediat si a sistat deschiderea de asemenea conturi.

Suma indexata sau pretul actual al unui autoturism

Am aflat ca cei care se afla in aceeasi situatie cu Constantin Nedelcu au infiintat "Asociatia pentru protectia cumparatorilor de autoturisme", cu sediul in Bucuresti. Asociatia reprezinta aproximativ 37.000 de persoane care doresc sa isi primeasca banii inapoi, cu indexarea cuvenita. Sandu Dragan, membru in Consiliul director al asociatiei, ne-a declarat ca dobanda pe care o ofera CEC pentru acesti bani este prea mica si nu este normal ca cineva care a depus echivalentul a zece, douazeci sau chiar treizeci de salarii sa primeasca in prezent 200.000 sau 300.000 de lei. Asociatia cere ca persoanele in cauza sa primeasca suma indexata la zi sau contravaloarea pretului actual al unui autoturism. Dupa calculele lui Dragan, daca se calculeaza inflatia, o persoana care a depus 70.000 lei ar trebui sa primeasca acum aproximativ 140 milioane lei. Tot Dragan ne-a declarat ca asociatia din care face parte a depus o propunere de lege la Camera Deputatilor, unde a fost discutata in cadrul Consiliului Legislativ si la Comisia pentru Drepturile Omului si ca ar fi primit aviz favorabil. In prezent, se asteapta ca aceasta propunere sa se discute in cadrul Comisiei Finante-Banci.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii