Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:18 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Paradisul traficantilor s-a spulberat

ro

21 Jan, 2005 00:00 1565 Marime text

Complexul turistic de la Histria, placa turnanta pentru contrabanda de tigari

In anul 2001, un senator de Constanta semnala faptul ca la Histria se desfasura un puternic trafic de contrabanda cu tigari pus la cale de oamenii lui Iacobov * Arheologii care desfasurau lucrari specifice pe santierul arheologic de la Histria au fost martorii oculari a numeroase curse efectuate cu barci rapide pe timp de noapte intre complexul turistic si lacul Sinoe * Aceiasi arheologi au observat in anumite dimineti de sfarsit de saptamana TIR-uri care plecau incarcate din perimetrul complexului turistic * Complexul turistic de la Histria, ce a apartinut lui Corneliu Iacobov, a fost recent indisponibilizat printr-o ordonanta a procurorilor, pana la finalizarea cercetarilor penale in cazul fraudarii bugetului de stat cu peste 15.000 de miliarde de lei la RAFO Onesti #

Recentele rabufniri asa-zis justitiabile ale procurorilor din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, indreptate impotriva averilor celor mai controversati oameni de afaceri din Romania au avut ca rezonanta anumite fenomene extrem de dificil de interpretat chiar si pentru profesionistii in materie. Tot scandalul actual a scos insa la suprafata si povesti mai vechi, care la vremea lor au fost ignorate cu buna stiinta de oamenii legii, mare parte din ei fiind total aservitii vechii puteri. Dupa schimbarea de drum ordonata de comandantul Traian Basescu, procurorii incearca sa "dreaga busuiocul" in cele mai notorii cazuri de coruptie din Romania. Confiscarea averilor unora dintre cei mai mari "rechini" a bagat spaima in toata gasca mafiotilor care a beneficiat pana nu demult de protectia si gratiile PSD-ului. Unul dintre cele mai controversate subiecte aflate pe lista de prioritati ale procurorilor este cel legat de complexul turistic construit abuziv in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, in incinta perimetrului arheologic al cetatii Histria.Construirea complexului de la Histria a inceput prin anul 2000, pe locul in care Institutul Roman de Cercetari Marine "Grigore Antipa" a avut o baza de cercetare, cu bazine de inmultire piscicola. Inca de la inceput, arheologii s-au opus, aratand ca aceasta constructie este ilegala, pentru ca se afla pe teritoriul cetatii. Cu toate acestea, povestea a mers mai departe, sub ochiul atent al oamenilor de paza care nu lasau pe nimeni sa se apropie de obiectivul ce-i apartinea pe atunci clientului si cotizantului de vaza al PSD, baronul de Bacau, Corneliu Iacubov.

Sechestru pe vechea baza a contrabandistilor

Procurorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au emis, recent, ordonanta de indisponibilizare a complexului turistic de la Histria, ca masura asiguratorie de recuperare a sumelor care vor fi stabilite in sarcina acestuia in cadrul cercetarii penale si a procesului ulterior in care Corneliu Iacubov este inculpat . Masura a fost instituita ca o urmare fireasca a sechestrului asiguratoriu pus pe hotelul Scandinavia si pe un imobil din Eforie care apartin lui Corneliu Iacobov, precum si pe 30% din actiunile Miniera SA Medgidia, detinute de VGB Oil SRL, in cadrul cercetarilor penale deschise cu privire la fraudarea bugetului de stat cu peste 15.000 de miliarde de lei in cazul RAFO Onesti. In baza unei ordonantei ICCJ, politistii constanteni au descins, in seara de vineri 14 ianuarie , la Histria, unde au intocmit procesul-verbal de indisponibilizare a complexului turistic. Potrivit actelor de proprietate prezentate de administratorul omplexului, acesta apartine SC Perla Turism SRL din Slanic Moldova, firma infiintata si administrata pana in vara anului trecut de Andrei Serban, finul lui Corneliu Iacobov. Serban este membru PSD, partid din partea caruia a candidat in alegerile locale din 6 iunie 2004, fiind ales primar al localitatii Slanic Moldova. Dupa ascensiunea in administratia publica, acesta s-a retras din firma, cesionand cu titlu oneros partile sociale detinute unui apropiat. Proiectul turistic de la Histria a fost demarat de SC Duty Free SRL, in anul 2001, cand societatea mentionata a concesionat un teren de la Institutul de Cercetari Marine Grigore Antipa. Domeniul a fost marit considerabil ulterior printr-o noua concesiune de terenuri care apartineau Primariei Istria. La momentul de fata, complexul se intinde pe o suprafata de 32 de hectare, 6 ha din acestea fiind introduse in intravilanul comunei Istria si destinate constructiilor de vile. In anul 2002, contractele de concesiune au fost cesionate catre SC Media SUD SRL, firma pe care Corneliu Iacobov a cumparat-o de la afaceristul constantean Constantin Fratila. La inceputul anului 2004, din motive obscure, Iacobov a instrainat investitia catre Perla Turism, firma finului sau din Slanic Moldova. In tot acest rastimp in incinta complexului se desfasurau activitati care nu prea aveau de aface cu turismul. Terenul pe care este amplasat complexul de vile cu aspect pescaresc, a fost conceput ca un adevarat labirint lacustru, accesul de pa apa facandu-se direct in anumite cabane cu aspect de vile. Un vechi canal care la un moment dat lega lacul Sinoe de alte zone din rezervatie, a fost adancit si decolmatat fiind facut practicabil pentru barci rapide cu pescaj mare.

Istoria contrabandei cu tutun

In urma cu trei ani senatorul PNL, arheologul Puiu Hasotti, condamna distrugerea unor obiective istorice de la Histria, dar, mai ales, atragea atentia si asupra unui presupus trafic cu tigari de mare amploare, aducand in discutie exact acel sistem de canale ce face legatura intre mare si complexul de la Histria, despre care am pomenit mai devreme. Renumitul arheolog Alexandru Suceveanu, responsabilul stiintific al cercetarilor din complexul arheologic de la Histria, afirmase la un moment dat ca unii din arheologii care efectuau sapaturi in vecinatatea complexului turistic al lui Iacobov, au observat activitati cel putin suspecte care se desfasurau in zona. In contextul in care arheologii erau cazati in incinta unei tabere ridicate in incinta cetatii, acestia au putut observa cum pe timpul noptii, pe canalul despre care am pomenit, circulau barci ultrarapide incarcate cu marfuri. Barcile veneau dinspre mare si se opreau in complexul turistic, intrand direct in cabanele care aveau acele porti speciale de acces pentru ambarcatiuni. Nu se stie cate asemenea transporturi au fost facute, cert este ca martorii spun ca, diminetile ulterioare acelor transporturi nocturne erau observate TIR-uri care intrau in complexul turistic si dupa ce incarcau ceva anume plecau in tromba spre o directie necunoscuta. De asemenea se stie si de faptul ca in permanenta pe drumul care ducea spre complexul turistic se afla o masina a Politiei de Frontiera care monitoriza acele transporturi. Niciodata, nici un TIR nu a fost supus vreunui control. Pentru a se feri si mai bine de ochii curiosilor, stapanii complexului turistic au convins sefii Politiei de Frontiera din zona sa darame foisorul de observare care se afla in apropierea gardurilor si canalului tranzitat de barcile cu motor. De asemenea a fost desfiintat si postul de observare. Si in prezent se pot observa resturile de fier masiv ale vechiului foisor care la initial a avut o inaltime de peste 15 metri si de unde se putea observa lejer orice miscare pe o raza de 5 -10 kilometri, inclusiv tot ce se petrecea in curtea lui Iacobov. Locuitori din comuna Histria dar si din localitatea Vadu, spun ca traficul de tigari care a fost deconspirat pe vremea lui Bosoanca, s-a mutat la Histria, via Grindu Chituc. Omul de legatura a fost acelasi Babinciuc care a fost implicat atat in traficul cu tigari de la Vadu alaturi de Bosoanca, tot el fiind si unul din cei care s-au ocupat direct de afacerile societatii Grup Media Sud cea care a achizitionat complexul turistic de la Histria.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii