Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:09 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parchetul îl vrea în arest preventiv Poliţistul Elvid Daniel Babalîc vrea să scape de arestul la domiciliu

ro

09 Feb, 2016 00:00 2690 Marime text


Magistraţii Tribunalului Constanţa au respins cererea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa privind arestarea preventivă a poliţistului Elvid Daniel Babalîc, de la Ovidiu. Instanţa a dispus luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu faţă de Babalîc pe o perioadă de 30 de zile, cu începere de la data de 4 februarie până la data de 4 martie, inclusiv. Decizia nu a fost definitivă şi a fost atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
Astfel, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a depus contestaţie împotriva deciziei, dorind ca Elvid Daniel Babalîc să fie plasat în arest preventiv. Nemulţumit a fost şi poliţistul, care a depus contestaţie, dorind să scape de arestul la domiciliu.
 
Reamintim faptul că, la data de 3 februarie, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) - Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Constanţa, în baza ordonanţei de delegare emise de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa şi sub coordonarea acestuia, au efectuat trei percheziţii, dintre care una în Biroul Ordine publică din cadrul Poliţiei Oraşului Ovidiu şi două percheziţii domiciliare, respectiv la domiciliul agentului de poliţie Elvid Daniel Babalîc şi la domiciliul lui Liviu Bâtă, poliţist în cadrul Poliţiei Locale Ovidiu.
 
În luna octombrie 2015, lucrătorii SJA Constanţa au sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa „cu privire la săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu“ de către agentul de poliţie Elvid Daniel Babalîc, din cadrul Poliţiei Oraşului Ovidiu.

Ar fi pretins şi ar fi primit bani de la şoferii depistaţi încălcând normele rutiere

În fapt, „în noaptea de 18/19 august 2015, fiind în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, B.E.D. (n.r. - Elvid Daniel Babalîc) împreună cu un lucrător al Poliţiei Locale din cadrul Primăriei Ovidiu au oprit un autoturism condus de G.I., care nu poseda permis de conducere. În autoturism se mai aflau două persoane, iar cei trei transportau bunuri, respectiv dispozitive electrice sustrase de la o societate ce executa lucrări la construcţia unui bloc de locuinţe din oraşul Năvodari, judeţul Constanţa. Pentru a nu-i întocmi dosar penal, G.I. i-a remis agentului de poliţie o sumă de bani şi o parte dintre bunurile sustrase“, potrivit procurorilor.

 
De asemenea, „din datele obţinute în cauză, a rezultat că B.E.D. (n.r. Babalîc Elvid Daniel) împreună cu B.L. (n.r. Bâtă Liviu) şi V.I. (n.r. Vladu Ilie), lucrători în cadrul Poliţiei Locale Ovidiu, pe timpul îndeplinirii atribuţiunilor de serviciu, au pretins şi au primit sume de bani de la şoferii depistaţi încălcând normele rutiere, pentru a nu lua măsurile legale împotriva acestora“.
 
Cu ocazia celor trei percheziţii domiciliare, au fost ridicate mai multe documente şi înscrisuri de la sediul Poliţiei Oraşului Ovidiu, precum şi bunuri (dispozitive electrice) de la domiciliul agentului de poliţie Elvid Daniel Babalîc, „care proveneau din furtul săvârşit în noaptea de 18/19 august 2015. Bunurile făceau obiectul unui dosar penal cu autori necunoscuţi, înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa ca urmare a unei plângeri formulate de către administratorul unei societăţi care reclama furtul acestora şi crearea unui prejudiciu în valoare de 40.000 de lei“, mai spun procurorii.
 
Atât poliţiştii, cât şi persoanele fără calitate specială au fost audiate la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, iar ulterior, procurorul de caz a dispus extinderea cercetărilor şi punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de:
 
  • Elvid Daniel Babalîc, agent de poliţie, „sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, faptă prevăzută de art. 289, alin. 1 - Cod penal, cu aplicarea art. 35, alin. 1 - Cod penal - 11 fapte distincte, fals intelectual, faptă prevăzută de art. 320 - Cod penal, și abuz în serviciu, faptă prevăzută de art. 132 din Legea nr. 78/2000 în referire la art. 297 - Cod penal“; 
  • Liviu Bâtă, lucrător în cadrul Poliţiei Locale Ovidiu, „sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la luare de mită, faptă prevăzută de art. 48 - Cod penal, raportat la art. 289, alin. 1 - Cod penal, cu aplicarea art. 35, alin. 1 - Cod penal - două fapte distincte, fals intelectual, faptă prevăzută de art. 320 -Cod penal, și complicitate la abuz în serviciu, faptă prevăzută de art. 48 - Cod penal, raportat la art. 132 din Legea 78/2000, în referire la art. 297 - Cod penal“; 
  • Ilie Vladu, lucrător în cadrul Poliţiei Locale Ovidiu, „sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la luare de mită, faptă prevăzută de art. 48 - Cod penal, raportat la art. 289, alin. 1 - Cod penal, cu aplicarea art. 35, alin. 1 - Cod penal - trei fapte distincte“; 
  • şapte persoane fără calitate specială, participanţi la trafic (şoferi), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită, prevăzută de art. 290 - Cod penal.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii