Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:05 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Partenerii italieni, firmele, furturile şi achitările Afaceristul Orza din Agigea, eliberat de Curtea de Apel

ro

11 Jan, 2012 00:00 2167 Marime text
orza_catuse.jpgÎn octombrie 2008, împreună cu italianul Fausto Manganello, Petru Orza a pus bazele societăţii Petro Faust SRL Agigea

Condamnat pentru furt, eliberat şi despăgubit şi apoi prins cu mâţa-n sac din nou şi condamnat la alţi ani grei de închisoare, pentru un furt identic, renumitul Petru Orza, unul dintre clienţii avocatului Marius Mocanu, avocatul preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu, a fost eliberat din arest de către judecătorii Curţii de Apel Constanţa. Decizia a fost luată la sfârşitul anului trecut, în dosarul cu numărul 4100/212/2011, în care s-a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu. În actele oficiale, Petru Orza figurează ca fiind administrator şi unic asociat al Pedros Construct SRL Agigea, firmă care, potrivit vrajitorul.eu, şi-ar fi suspendat activitatea pe trei ani în anul 2009. Totodată, Orza este asociat cu italianul Fausto Manganello în firma Petro Faust SRL.

În şedinţa din 15 decembrie, magistraţii Curţii de Apel Constanţa au decis să înlocuiască măsura arestării preventive a suspectului Petru Orza cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu, respectiv localitatea Agigea. Pe durata măsurii obligării de a nu părăsi localitatea, Orza trebuie să respecte mai multe obligaţii, primele dintre ele fiind că trebuie să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat şi că trebuie să se prezinte la organul de poliţie din raza teritorială unde locuieşte conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. De asemenea, Orza nu are voie să îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura şi trebuie să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme. „Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Orza Petru (...) de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 240 din data de 22.12.2010 emis de Judecătoria Constanţa, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză", se arată în decizia instanţei. Judecătorii i-au atras atenţia lui Orza că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, se va lua faţă de el din nou măsura arestării preventive.

Achitat, închis iar şi eliberat

O privire mai atentă aruncată asupra „periplului" lui Petru Orza prin instanţele constănţene scoate la iveală lucruri deosebit de interesante. De pildă, s-ar părea că Orza este singurul constănţean care s-ar putea „lăuda" cu faptul că, după ce a fost condamnat la închisoare de două instanţe şi achitat definitiv de o a treia, a reuşit să obţină despăgubiri morale de la statul român, alături de restituirea sumei pe care judecătorii primelor instanţe consideraseră că ar fi sustras-o. Iar totul, pentru ca după câţiva ani, Orza să ajungă din nou în atenţia procurorilor şi, ulterior, a instanţei, sub acuzaţia comiterii unui furt identic cu primul, pentru care fusese de altfel achitat. La finalul celui de-al doilea proces penal pentru furt din cabina comandantului unui vas ancorat în port, Orza a fost condamnat, vara trecută, la şapte ani de închisoare, sentinţa fiind pronunţată de magistraţii Judecătoriei Constanţa, care au decis pe tot parcursul desfăşurării procesului menţinerea măsurii arestării preventive. În prezent, dosarul celui de al doilea furt care i se impută lui Orza a ajuns pe rolul Curţii de Apel Constanţa, aceeaşi instanţă care a hotărât în cazul primului furt să îl achite de toate acuzaţiile aduse de procurori. Aşa cum am menţionat anterior, recent Curtea de Apel a ajuns la concluzia că afaceristul din Agigea a petrecut suficient timp în stare de arest preventiv, astfel că a dispus înlocuirea arestului cu interdicţia de a părăsi localitatea.

Afacerile lui Orza

În ceea ce-l priveşte pe Orza, acesta apare în documentele oficiale afişate pe site-ul www.vrajitorul.eu ca fiind unic asociat şi administrator al firmei Pedros Construct SRL Agigea. Societatea a fost înfiinţată la începutul anului 2007, iar Orza era administrator cu puteri depline şi pentru o perioadă nelimitată. Sediul social al firmei a fost declarat în satul Agigea, pe strada Octavian Goga, la numărul 10. Domeniul principal de activitate era reprezentat de „construcţii de clădiri sau părţi ale acestora, geniu civil", iar activitatea principală este reprezentată de „construcţii de clădiri şi lucrări de geniu". Foarte interesant, se pare că Orza a început să prindă gustul afacerilor în Agigea, iar în octombrie 2008, împreună cu italianul Fausto Manganello, a pus bazele societăţii Petro Faust SRL Agigea. Acţiunile firmei erau împărţite în mod egal între cei doi asociaţi, amândoi fiind totodată şi administratori. Sediul social era declarat tot în satul Agigea, pe strada Octavian Goga, iar domeniul principal de activitate era „fabricarea articolelor din beton, ciment şi ipsos", în timp ce activitatea principală era reprezentată de „fabricarea produselor din beton pentru construcţii". În 2009, Orza a decis să suspende pentru trei ani activitatea firmei Pedros Construct.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii