Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:30 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Partidele nu se inghesuie la subventii

ro

26 Oct, 2004 00:00 858 Marime text

Curtea de Conturi a Romaniei, prin reprezentantele sale in teritoriu, camerele judetene de conturi, va monitoriza modul in care fiecare partid va respecta Legea electorala 43/2003 * Partidele politice prinse in cursa electorala trebuie sa-si desemneze mandatarii financiari * Afisajele electorale vor fi din nou in atentia controlorilor financiari * Donatiile primite si incasate de catre partidele politice care nu au un mandatar financiar sunt considerate ilegale

Alegerile generale se apropie, campania electorala va incepe la data de 28 octombrie, iar banii pusi in joc pentru organizarea acesteia se vor dovedi la final a fi destul de multi, la care se vor adauga si subventiile promise de Parlament partidelor centrale. Fiecare formatiune politica va cotiza consistent intr-o campanie cat mai agresiva, diferita de a altor formatiuni politice implicate, doritoare de un electorat divers si numeros. Si de aceasta data, similar alegerilor locale din vara, Curtea de Conturi a Romaniei, prin reprezentantele sale in teritoriu, va monitoriza modul in care fiecare partid va respecta legea electorala 43/2003. Una dintre regulile de baza este desemnarea de catre formatiunile politice inscrise in cursa a mandatarului financiar, care are obligatia de a depune raportarile de venituri si cheltuieli inregistrate in campania electorala. "Pana la aceasta ora doar trei partide si-au desemnat mandatarii financiari: Forta Democrata, Partidul Muncitoresc Roman si UDTTMR. Asteptam in continuare ca toate partidele din Constanta sa isi delege mandatarii", a declarat Victor Bors, director general al Camerei Judetene de Conturi Constanta. Perioada de desemnare a mandatarului financiar se poate prelungi si in timpul campaniei electorale, pana in preziua alegerilor. Desemnarea reprezentantilor in fata Curtii de Conturi se va face prin indeplinirea a doua conditii: inregistrarea mandatarului la camerele judetene de conturi si publicarea in presa locala a datelor de identificare ale persoanei care va indeplini acest rol. De asemenea, controlorii financiari vor verifica numarul de afise standard pe un panou potrivit prevederilor legale, existenta inscriptiei furnizorului afiselor electorale si respectarea afisarii acestora in locurile special amenajate in acest scop. Elementul de noutate referitor la aspectul finantarii campaniei electorale este faptul ca orice donatie primita si incasata de catre o formatiune politica inscrisa in cursa este considerata ilegala daca acea formatiune nu si-a delegat un mandatar financiar. Acest lucru vine dupa obligativitatea de a atinge pragul electoral de 5% pentru ca partidele sa nu fie nevoite sa returneze subventia primita de la stat.

Ramasitele alegerilor din vara

De la 15 iulie, toate partidele politice care nu se achitasera de sarcina de a justifica veniturile si cheltuielile realizate in timpul campaniei electorale trecute au fost notificate si raportate Colegiului Jurisdictional al Curtii de Conturi a Romaniei pentru atragerea sanctiunilor stabilite prin Legea 43/2003. Cei care nu s-au achitat de aceasta obligatie, vor fi sanctionati potrivit articolului 27, litera f din Legea 43/2003 si deciziilor emise de catre Colegiul Jurisdictional al Curtii de Conturi de la Bucuresti instantelor de judecata competente cu sume cuprinse intre 30 si 300 de milioane de lei. In aceasta situatie se regasesc 41 de candidati pentru posturile de consilieri locali din judet pentru care s-au inaintat cereri de chemare in judecata doar unui numar de 37 de persoane. Ceilalti patru fosti candidati nu au putut fi nici la aceasta ora identificati integral, controlorilor financiari lipsindu-le toate datele personale de identificare: adresa, cod numeric etc. Cei patru provin din Medgidia si Ostrov, incercandu-se de repetate ori stabilirea unui contact direct cu aceste persoane.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii