Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:45 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patru „sticleţi", acuzaţi cu Pilcă şi Bogatu Cade şi Poliţia cu Portul

ro

13 Oct, 2011 01:00 4362 Marime text
cap_9.jpgAlături de punerea sub acuzare a celor patru poliţişti, în vizorul DNA au mai intrat un lucrător portuar, dar şi mai mulţi intermediari vamali

Informaţii-şoc în mega-ancheta de corupţie Portul: după aproape cinci luni de anchetă în care - dincolo de impactul imediat al arestării celor circa 30 de acuzaţi, cercetările au părut să avanseze cu viteza melcului - briciul DNA începe să lovească, după decapitarea vămilor şi a comisionarilor vamali din porturile constănţene, în Poliţie! Surse apropiate anchetei au precizat că patru ofiţeri de poliţie din Constanţa au fost puşi sub învinuire în ancheta care priveşte destructurarea sistemului paralegal de vămuire a mărfurilor în porturi.

Vestea-şoc a venit ca un trăsnet, informaţia surpriză fiind cuprinsă în documentul prin care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie le-au cerut judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să prelungească mandatele de arestare emise pentru cei 14 suspecţi care au rămas în spatele gratiilor. Printre aceştia se află, aşa cum am menţionat şi în ediţiile anterioare, fostul director portuar Eugen Bogatu, dar şi afaceristul constănţean Cătălin Aurelian Pilcă, fost vameş, precum şi directorii vamali Sunai Cadîr, Liviu Adrian Durbac şi Claudiu Constantin Olteanu. Alături de punerea sub acuzare a celor patru poliţişti, în vizorul DNA au mai intrat un lucrător portuar, dar şi mai mulţi intermediari vamali, spun aceleaşi surse. În ceea ce priveşte recursul declarat de procurorii anticorupţie împotriva deciziei de a fi eliberaţi cei 14 suspecţi, este de menţionat că acesta va fi judecat mâine dimineaţă, de la ora 9.00, la Completul de 5 Judecători.

Termen preschimbat

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, sub numărul 8016/1/2011, primind termen de judecată la data de 14 octombrie. Interesant de remarcat că, aşa cum precizam în ediţiile anterioare, iniţial termenul de judecată fusese stabilit pentru data de 24 octombrie. Însă, dat fiind că mandatele de arestare ale acuzaţilor expiră pe data de 20 octombrie, termenul a fost preschimbat. Recursul a fost declarat de procurori după ce, pe 7 octombrie 2011, Curtea Supremă a decis să respingă propunerea DNA de prelungire a stării de arest preventiv. În aceste condiţii, instanţa a hotărât să înlocuiască arestul cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara, pe o perioadă de 30 de zile, „cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei încheieri".

Nu au voie să comunice între ei

portul.jpg

Astfel, „instituie în sarcina fiecăruia dintre inculpaţii Bogatu Eugen, Budăi Sorin, Cadîr Sunai, Durbac Liviu Adrian, Iordănescu Marian Ionuţ, Milea Adrian, Olteanu Claudiu Constantin, Ţiripan Valentin, Pilcă Aurelian Cătălin, Tudoran Dragoş Iulian, Mohamad Rouchdi, Păun Lucian, Roşculeţ Valentin şi Ciobanu Mihai, pe durata măsurii, obligaţiile prevăzute de articolul 145 indice 1 alineatul 2 raportat la 145 alineatul 11 literele a-d din Codul de procedură penală". Aceste obligaţii şi condiţii prevăd faptul că acuzaţii trebuie să se prezinte la organul de poliţie de la domiciliu, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. În plus, aceştia nu trebuie să îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme. Totodată, instanţa a decis „ca pe durata măsurii să nu comunice între ei, nici cu ceilalţi inculpaţi sau cu martorii din cauză".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii