Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:19 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pelerinaj nautic la bordul unei corabii

ro

10 Aug, 2004 00:00 1316 Marime text

Navigatorii armeni au plecat pe mare in amintirea regatului pierdut

Corabia "Cilicia" si echipajul ei vor face inconjurul Europei * Nava este construita din lemn de stejar si pin, respectandu-se intocmai procedeele si tehnicile antice din secolul 13 * Pentru constructia navei au fost necesari 11 ani * Scopul acestei calatorii nautice este acela de a aminti lumii de faptul ca Armenia a avut o flota si o provincie cu acces la Marea Mediterana * Pe coasta de sud-est a Turciei de astazi a existat pana in secolul 13 Regatul Armean al Ciliciei, domeniu cucerit cu brutalitate de turci * Prefectul Constantei si ambasadorul Armeniei s-au lasat asteptati cateva ore bune de catre ziaristi si membrii echipajului navei, gestul lor starnind multe comentarii

In cursul zilei de ieri, o ambarcatiune mai putin obisnuita, denumita "Cilicia", a acostat in dana 10 a Portului Constanta, sosirea ei fiind intampinata de o fanfara militara, multi ziaristi si oficiali din cadrul autoritatilor portuare. Este vorba despre replica perfecta a unei corabii de lemn din secolul 13, care la acea vreme facea parte din flota comerciala a Armeniei. Din punct de vedere geografic, Armenia nu are iesire la mare, dar pana in secolul XIII e.n. aceasta tara poseda un intreg regat denumit Cilicia si care se afla in zona de sud-est a actualei Turcii. Regatul Armenesc al Ciliciei a fost pana la urma cucerit in mod brutal de turci, populatia de armeni fiind decimata. In scopul de a aduce aminte lumii intregi de faptul ca Armenia are totusi un bogat trecut in ceea ce priveste comertul pe mare, si mai ales ca a avut o flota proprie, un echipaj format din 14 marinari destoinici, toti membri ai Clubului de Cercetare Nautica "Ayas" din Armenia, a decis sa plece intr-o aventura nautica de factura unica. Planul acestei calatorii a fost gandit inca din anul 1991, cand a fost pusa chila actualei corabii. Aceiasi membri de echipaj care acum se afla la bordul corabiei sunt si cei care au participat efectiv la constructia navei. Au fost urmarite planuri originale ale unor corabii din vechime si au fost folosite aceleasi procedee arhaice ale prelucrarii lemnului. Capitanul navei, Karen Balaian, de profesie inginer electronist, ne-a declarat ca absolut toate componentele de lemn ale vasului au fost prelucrate manual, cu barda, cu coarba, cu tesla si cu alte asemenea instrumente arhaice folosite in vechime de anticii marangozi sau dulgheri. Dupa aproape 11 ani de munca, ambarcatiunea a fost lansata la apa in anul 2002. Alti doi ani au fost necesari pregatirii corabiei pentru marea peregrinare. Vasul de lemn de stejar si pin are o lungime de 20 de metri, o latime de 5 metri, catargul are o inaltime, de la chila la mar, de 16 metri, iar deplasamentul este de 50 de tone dead weight. Viteza maxima a corabiei pe un vant prielnic este de 10 noduri.

Navigatie cu astrolabul

Cei 14 membri de echipaj de la bord navigheaza exact in conditiile din evul mediu. Hrana de la bord este compusa din carne uscata sau pusa la sare, fructe si legume uscate, apa in butoaie si, bineinteles, vin rosu. Vesela de la bord este din lut ars si lemn. In ceea ce priveste navigatia, capitanul corabiei foloseste astrolabul, un instrument anterior sextantului, folosit de Columb atunci cand a pornit in cautarea Americii. La bordul corabiei se afla o copie fidela a unui astfel de astrolab, copie facuta dupa un exemplar original descoperit la bordul unei epave antice si care este folosit pentru trasarea drumurilor si aflarea punctului de pozitie pe hartile de navigatie. Datele de navigatie obtinute cu ajutorul astrolabului sunt, bineinteles, verificate cu aparatura de ultima generatie, care se afla la bord pentru o mai buna securitate a calatoriei. Capitanul ne-a declarat ca, uimitor, datele obtinute cu astrolabul sunt aproape identice cu cele oferite de instrumentele moderne, singurul dezavantaj fiind acela ca astrolabul se poate folosi doar noaptea si pe cer senin, cand astrii de referinta sunt vizibili. In opinia membrilor echipajului navei, peregrinarea lor este, de fapt, punerea in practica a unei idei si o adevarata experienta istorica. Voiajul navei este structurat in doua etape, prima urmand a se desfasura pe Marea Neagra, Marea Marmara, Egee si Mediterana pana in portul Venetia, dupa care vasul va stationa pentru a ierna. In primavara anului 2005, nava si echipajul vor continua voiajul din portul Venetia, urmand a sfarsi calatoria in portul Amsterdam. In cursul pelerinajului nautic vasul va vizita 20 de tari.

Cu bata-n balta

In stilu-i caracteristic, protipendada constanteana a reusit si de aceasta data sa starneasca oprobriul publicului. Ca si cum nu sosirea corabiei era evenimentul cel mai important, Prefectura Constantei a crezut de cuviinta ca mai indicat era sa-l primeasca pe ambasadorul Armeniei la biroul prefectului Gheorghe Martin decat sa faca acest lucru acolo unde era mai frumos, pe malul portului, la Gara Maritima de la Poarta 1 Au fost necesare mai multe ore de asteptare obositoare pentru cei treizeci de copii dintr-un ansamblu folcloric venit in mod expres sa intampine echipajul si ambasadorul armean, alamurile fanfarei militare incingandu-se si ele puternic din cauza soarelui torid. O mare parte a presei locale si centrale a parasit in semn de protest, vizavi de neindemanarea reprezentantilor urbei, locul unde fusese anuntata in cele din urma sosirea celor mult asteptati.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii